Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Fotografia ciemnej sali

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Tychy

Domyślnie Odp: Fotografia ciemnej sali

A obiektywy jakie?

Czasy w granicach 1/5 myślę że ładnie pokażą światło zastane, oczywiście doświetl lampą osoby bawiące się
    Jak błyskać lampą? No to właśnie zależy od obiektywu, ja używam na cropie 50mm to od sufitu tak średnio wychodzi, bardziej 45stopni preferuję przy takich i dłużsych ogniskowych, dyfuzor niewskazany, aczkolwiek może być ten wbudowany jedynie
    Jeśli to szeroki kąt - dyfuzor konieczny.

Chociaż z kątami na lampie też różnie bywa, bo czasami można odbić od ściany obok i też ładnie wyjdzie - pobaw się
    C 5DMII, C 17-40L, C 100L Macro, C 50 1.8, 580EXII, 430EXII

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie Odp: Fotografia ciemnej sali

Cytat Zamieszczone przez nalepek Zobacz posta

Czasy w granicach 1/5 myślę że ładnie pokażą światło zastane, oczywiście doświetl lampą osoby bawiące się

jeśli nie jesteś pewien, a tylko myślisz to trzeba z takimi propozycjami uważać, po pójdzie ktoś na ślub i może mieć do Ciebie później pretensje.

Proponuje ustawić parametry (wspomagając się drabinką ) by bez lampy sala była dobrze oświetlona lub lekko niedoświetlona, do tego po włączeniu lampy tylko lekko doświetlasz postaci lecz by jej nie było widać to na pewno nie na wprost. Każdy fotograf ma swoje ustawienia wypracowane i jak ustawić głowicę nie ma się co wdawać. Czasy w miarę "bezpieczne" to 1/160, 1/200, chyba że się chcesz bawić w "smużenie" to dłuższe, iso niższe lampa bardziej na wprost, błysk przy zamykaniu migawki - takich zdjęć nie radziłbym robić jednak za wiele

Uprawnienia umieszczania postów