Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Fotografia ciemnej sali

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Fotografia ciemnej sali

Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi.
    Znalazłem ostatnio takie zdjęcie:

Mam wszystkie metadane i mam informacje że lampa: did fire. Jak myślicie w jakim trybie błyskała lampa? Czy ex430 da rade? Czy to był ettl na wprost czy od sufitu za fotografem?

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Tylko jak byś to rozegral tak aby naswietlic mlodych i salę ?

Wysyłane z mojego KF012 za pomocą Tapatalk 2
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

gwphoto - iso ciągniesz w górę, aby doświetlić tło tzn. aby widać było, że jest kolorowo, że są światła, refleksy od kuli itp., a lampą dopalasz tylko główny obiekt. Co roku w sylwestra ta technika sprawdza mi się. Jak tancerze prawidłowo naświetleni, to wysokie iso nie przeszkadza.
    Do autora wątku - 430 da radę, byle by było od czego odbić.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez poszukiwacz2006 ; 03-05-2013 o 21:01
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Dopiero zaczyna

hej,
    Czyli w jaki sposób było świecone na przedstawionym przeze mnie zdjęciu? Jaki tryb lampy?
    Dane zdjęcia jakie mam: f2.8 / iso 800 / 1/200s / lampa błyskowa wymuszone. Jak zrobić żeby tylko postanie były fajne oświetlone a reszta zachowana (światła lamp, refleksy itd) gdzie skierowany był palnik?

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Ja robię to tak - aparat w trybie M. startuje od przysłony, ustawiam taką aby GO odpowiadała mi do ujęcia. Następnie czas ( 125-250), no a potem ciągnę ISO w górę, tak aby uzyskać odpowiednie oświetlenie tła, mając na uwadze zachowanie refleksów, zajączków, świateł, ogólnie klimatu. Lampa w e-ttl, sama dobierze siłę błysku. Zazwyczaj lekko nie doświetlam, gdyż czasami przy dynamicznych scenach, para może zostać oświetlona innym źródłem i wówczas byłby za duży "przepał". Aha, odbijam błysk od czego się tylko da. Ot, cała filozofia. Na zdjęciu światło odbite najprawdopodobniej z lewej strony, od ściany.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez poszukiwacz2006 ; 04-05-2013 o 08:27
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Oczywiście to jest kwintesencja takiej fotografii nic dodać nic ująć. Powtarzam nie trzeba się bać wysokiego iso
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Coś już napisał

ja też uzywam dużych iso aby oświetlić całą ciemną sale a lampy tylko na tańczącą parę, problemu z szumami wtedy nie ma. Bo jak dasz iso np 200 i lampe to para nadal ładnie oświetlona a za nimi mrooook. Możesz odbijać lampe od ścian sufitu, na wprost, na kablu i wtedy z której strony chcesz. Opcji jest wiele i można się bawić na różne sposoby powodzenia!

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów