Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Jak chronić Canona?

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Jak chronić Canona?

Przez wiele lat zawsze doskonale sprawdzał się ręcznik. Teraz natomiast są dostępne neopranowe, elastyczne pokrowce - poszukaj na allegro.
    W czymś takim to aparat wygląda jak penis w slipkach. Czyli podwójnie (nawet nie kropkuję, bo nie chcę moderatorów denerwować).

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Przed kilku laty wywróciłem się na Czarnej Górze. W plecaczku najlepszy aparat jaki dotychczas w życiu miałem (Praktica BX20) z założonym fajnym zoomem. Jak podniosłem się ze śniegu i zobaczyłem efekty....
    Od tego czasu na co ambitniejsze eskapady a także na bardziej niepeny transport (np. bagaż podręczny w samolocie) wkładam body w odpowiednie wymiarowo hermetyczne pojemniki plastikowe. Wyścielone cienką pianką z karimatek spełniają swe zadania bez zarzutu. Wybór tego typu pojemników w niektórych sklepach jest duży, co do wymiarów i kształtu. Dostep też zajmuje niewiele czasu. Jedynym minusem jest konieczność odpinania obiektywu. Polecam.
    Także małe aparaciki, np. typy G1X warto trzymać w terenie trudniejszym w torbie w takim pojemniku. Zapobiega to uszkodzeniu systemu wysuwania obiektywu, wobec braku osłony guzika włączania aparatu. Można przypadkowo włączyć.
    Plecak jest fajny na rower, ale zawsze można wyglebić. Szczególnie przy obecnej modzie - wśród co prymitywniejszej części narodu - puszczania psów luzem.
    Pozdrawiam Krzysztof
    60D, 5Dmk III, C 24-105, S 150-500, C 50/1.8, EX 430 II,
    D 20, G1Xmk I, C M5 + Tamron 18-400 ,

Początki nałogu

@autor
    A przed czym chcesz chronić aparat w plecaku? Jeżeli nie masz w plecaku żadnego ostrego/twardego przedmiotu, to aparat się sam z siebie nie uszkodzi.
    Można oczywiście karmić potrzebę bezpieczeństwa i skończyć na uszczelnianej skrzyni Pelicana na plecach, ale dosyć szybko staje się to uciążliwe i czas spędzony na zabezpieczaniu/odbezpieczaniu sprzętu jest dłuższy od czasu robienia zdjęć.

Sam noszę, zwłaszcza na wycieczkach, aparaty luzem w zwykłym plecaku, od lat nic im się nie stało (a miałem, lub mam 6-tą lustrzankę EOS) z tego powodu.
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Coś już napisał

Ja jak robiłem swoją 650 zdjecia chowalem pod polar bo nie lubie się afiszowac z aparatem ale na koniec eskapady niestety mocno się zdenerwowalem - 650 ma mocno się rysujacy plastik i od chowania pod polar porysowała mi sie obudowa wbudowanej lampy od metalowego suwaka w polarze ((

Pełne uzależnienie

Na szczęście nie wpływa to na funkcjonalność. A jak aparat wygląda na taki co już coś przeżył to chyba lepiej? Ja tam nie lubię jakoś specjalnie nowych rzeczy. Rzucają się w oczy.

Uzależniony Awatar jac+

Zestaw 50D + 24-105 noszę w plecaku spakowany w Lowepro Apex 120 AW (bez paska). Świetna ochrona zarówno przed innymi klamotami noszonymi w plecaku jak i uderzeniami z zewnątrz. Kto lubi lub potrzebuje wrzuci do Apexa jeszcze inne akcesoria. Ja nie potrzebuję.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Uzależniony Awatar PoulN

Cytat Zamieszczone przez esceflora Zobacz posta
    Witam! Mam do was, fotografowie, małe pytanko: do czego włożyć lustrzankę, żeby w tym "opakowaniu" móc ją spokojnie włożyć do plecaka np. podczas wycieczki? Niedługo szykuje mi się wyjazd i chciałabym móc zabrać mojego Canona z sobą, ale noszenie torby na aparat + plecaka z resztą ekwipunku jest dość niewygodna, szczególnie gdy dużo się chodzi.
    Liczę na waszą pomoc i z góry dzięki!
    Wiesz ochraniać sprzęt włożony do ochronnego z założenia plecaka to aby nie przesada? chyba że nie masz plecaka foto - tylko zwykły, wtedy wspomniany ręcznik sprawdza się najlepiej, a jeszcze lepiej "bąbelkowa" folia.

Jeśli chodzi natomiast o spacerowanie z puszką to najwygodniej chyba sprawdza się jakiś "Topload" (linkować zdaje się do sklepów nie można, więc...), chyba że masz zamiar taszczyć zawsze ze zesobą coś wiecej niż body + 1 szkło - wtedy jesteś skazany na torbę, plecak lub... szerpa

ps. zalinkowany stronę wcześniej pokrowiec, wygląda jak pokrowiec na .... hehe futboliści amerykańscy będą wiedzieć na co
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 03-05-2013 o 12:10

dawniej jas_rambo

Takie przesadne chowanie/"zabezpieczanie" (przed czym? przed miejscami w których do działania zostały stworzone?) aparatu to jak dla mnie przejaw sprzętowego onanizmu. Co innego jeśli chodzi o same szkła.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

najlepszym miejscem dla aparatu jest regal, oczywiście zabezpieczony przesuwana szybka. dobrze jak pod aparatem znajduje się cienka wyhaftowana w Koniakowie serwetka.
    aparat dobrze się komponuje ze szklana kula ,pamiątką z Łeby.. obiektywy te mniejsze możemy schować do środka stojącego obok kryształu ,ewentualnie zawinąć w gazetę.
    w ten sposób trzymany sprzęt fotograficzny będzie nam służył za dekoracje długie ,bezawaryjne lata

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    najlepszym miejscem dla aparatu jest regal, oczywiście zabezpieczony przesuwana szybka

Jak już zabieram aparat,zawsze mam pod ręką,a nie w plecaku.Jeśli nie ma potrzeby w dłoniach,to w pokrowcu.Pokrowiec :albo na pasku,albo na szyji lub gdzieś z przodu plecaka,o ile nie nie jest fotograficzny.
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów