A i ja napiszę coś od siebie w temacie (i nie tylko)
Problemy z back/front focusem w Canonach są i basta. Ja również mam lekki przypadek tegoż - z 17-40 właściwie pomijalny, z 28-135 zaczynało trochę wkurzać, w tej chwili z 70-200 jest to bardzo widoczne (f/2.8 daje znać o sobie). Napisano już na ten temat setki kilobajtów na różnych listach dyskusyjnych - oczywiście większość narzekających, to ludzie którzy po prostu nie umieją dobrze obsłuzyć aparatu, to jednak nie zmienia faktu, że problem jest. A marketing/serwis Canona wykpił się "allowed depth of field" - i regulację oczywiście zrobić można, ale odpłatnie. I pod konkretny obiektyw.
Podobna sprawa jak problem z 10D/1D + IS w większych obiektywach - pisałem już o tym.
Staram się o tym wszystkim nie myśleć i po prostu robić zdjęcia - nawet czasem mi wychodziJednak jak sobie pomyślę, że wydałem kilka k$ na wszystkie te zabawki, które odstawiają takie numery... to wcale nie mam ochoty wydać kilku kolejnych np. na 1DmkII, o którym już krążą opinie, że problem z IS występuje w nim nawet częściej niż w dziesiątce. I to ma być sprzęt profesjonalny??