Cytat Zamieszczone przez Mori
Tytus: dawaj foty (najlepiej RAW prosto z aparatu), bo naprawdę już mnie drażnisz.

Ja rozumiem, że ktoś może nie umieć obchodzić się ze sprzętem, ale to już jest przesada... możesz mi wytłumaczyć (wiarygodnie) dlaczego uważasz, że to sprzęt a nie Ty jest winny?

Jak chcesz foty prosto z aparatu bez obróbki to podkręć wszystkie parametry na maksa to będziesz zadowolony (chociaż cholera wie).

Tutaj masz moje PIERWSZE zdjęcie zrobione 300D jak sprawdzałem czy wszystko z nim jest OK (robione na AUTO):

Prosto z aparatu: http://tinyurl.com/49yqc
zaraz zaraz, ja tu jestem od marudzenia na technikę a nie efekt końcowy,
zdjęcia pokazałem, to Wy je krytykowaliście a nie ja

a Twoje mi się nie ładuje, zobacze w domu...

[ Dodano: 9 Wrzesień 2004 ]
Cytat Zamieszczone przez eternus
Cytat Zamieszczone przez Tytus
U początkow mojego psioczenia na 300D wcale nie była jakość zdjęć a kwestie techniczne (wolny zapis i odczyt z karty, niedokładny i nieprzewidywalny AF, permanentne przepalanie zdjęć itp), same zdjęcia właściwie wyszły później i to inni a nie ja zwrócili mi na to tak naprawde uwagę.
Jedno masz choćby w poście Zagadka, tam rozpatruję kwestię braku kontrastu.
Co do zapisu, to poza aparatem istotna jest tez sama karta.

Ja sie nie znam, ale z tego co czytalem, to przepalanie zdjec jest glownie przypadloscia fotografa a nie aparatu.
karta niewiele daje, przykład:

zapis na tę samą kartę
300d - 0,98 MB/s
D70 - 3,89 MB/s
o ile dobrze pamiętam ...

co do naświetlania, sprawa, przynajmniej w temacie Canonów znana jest od lat, dyskutowałem na ten temat już 10 lat temu robiąc zdjęcia jeszcze Eosem 100.
Canony mają tendencję, do prześwietlania kadru, to kwestia pomiaru światła, robiliśmy wtedy testy Canon - Nikon, w jasnych kadrach lepiej radził sobie Nikon, w ciemnych Canon, tak to już jest i chyba zostanie...