Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 71

Wątek: 10 D i mam nieostre obrazy choć na AF ustawiam b. dokładadni

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Kurde, normalnie albo mam fuksa, albo to Wy macie pecha - nie mam żadnych problemów z combo body+obiektyw. Wszystko działa jak powinno, ostrzy gdzie trzeba i kiedy trzeba, IS działa czy na statywie czy nie.
    Nikon od 14/09/09
    ex-Canon

http://blog.moridin.pl - Blog o fotografii, Makach i nurkowaniu ...
    http://photography.moridin.pl
    http://mac-abc.moridin.pl - Poradniki i tutoriale dla switcherów z Windows na Maka

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Cytat Zamieszczone przez Mori
    Nigdy o problemach z IS nie słyszałem. Ponadto nie mam problemów z BF/FF.
    Podobnie jak większość pozostałych użytkowników. Jednak niektórzy mają pecha załapać się do mniejszości... W wątku o problemach z IS podałem linka - poczytaj sobie o doświadczeniach tych pechowców. Jak inaczej wytłumaczysz fakt, że kilka kolejnych tego samego (statyw) motywu ostrzonych za każdym razem single shotem jest ewidentnie wyostrzone gdzie indziej?

No ale dobra, problemy z focusem ostatecznie można zawsze próbować zwalić na fotografa - niech będzie, cienki jestem Ale blokowanie się IS to jest po prostu fakt zero-jedynkowy i tyle.

Już nie mówię o tym, że zdarza się felerny sprzęt - shit happens. Jednak stosunek Canona do tych, którym się to trafi jest poniżej krytyki.

Sprawdź czy napewno ostrzysz na kontrastowych i poziomych elementach. Czujnik pionowych nie wykrywa ZTCP.
    Może i rozwinięta, mocno kontrastowa trawa w słoneczny dzień nie jest do końca "pozioma"... ale w takiej sytuacji w większości przypadków widać u mnie BF/FF. Ostatnio próbowałem zrobić przy 200mm f/2.8 zdjęcie maliny (z 1.5m). Z AF jest to praktycznie niemożliwe - skończyło się na MF na 1.5m i chodzeniu tył/przód, a i tak efekt nie jest taki jak bym chciał.

(Wiem, takie zdjęcia i tak się powinno robić na manualu )
    NORMALNIE NIE WIERZĘ

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tytus
    [NORMALNIE NIE WIERZĘ
    Nie ciesz się za szybko Tak jak napisałem - dopuszczam możliwość, że problemy z ostrością to po prostu moja wina. Cóż, kupa sprzętu i za grosz talentu
    Problemu z IS nie da się niestety wytłumaczyć w ten sposób.
    Mori: nie masz fuksa - to raczej ja mam pecha :-/

Domyślnie

[NORMALNIE NIE WIERZĘ
    Nie ciesz się za szybko Tak jak napisałem - dopuszczam możliwość, że problemy z ostrością to po prostu moja wina. Cóż, kupa sprzętu i za grosz talentu
    Problemu z IS nie da się niestety wytłumaczyć w ten sposób.
    Mori: nie masz fuksa - to raczej ja mam pecha :-/
    spoko, wystarczy mi, jak ktoś mi powie TTTM, znam to już z naprawy samochodów :wink:

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mori
    Kurde, normalnie albo mam fuksa, albo to Wy macie pecha - nie mam żadnych problemów z combo body+obiektyw. Wszystko działa jak powinno, ostrzy gdzie trzeba i kiedy trzeba
    Moje body i wszystkie obiektywy dzialaja rownie dobrze wiec chyba tez zaliczam sie do farciarzy .
    Ale muflon dobrze pisze - to predzej on zalicza sie do pechowcow jesli chodzi o IS czy FF/BF. Pechowcow takich jak podal jest kilku, problem jest tylko taki ze taki niezadowolony pechowiec zakrzyczy swoim "body 10D jest do d* ! bo zle ostrzy" przynajmniej stu zadoolonych uzytkownikow sprawnych body

Początki nałogu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Pieprzycie, obywatele.
    Canon ma złe podejscie do klientow i o to glownie chodzi dyskutantom tutaj i na innych forach. Nikt nie zaprzeczy istnienia problemu BF czy IS, jakas tam część aparatow ma tą wade i to jest fakt. Canon powinien pomagac takim uzytkownikom oferujac bezplatne naprawy w autoryzowanych serwisach lub wymiany sprzetu. Nie jest tragedią wypuscic wadliwa partie sprzetu, zdarza sie to nawet najlepszym, ale nie podoba mi sie ich podejscie to klienta.
    Pozdr - JaW
    Moja galeria Fotojaw
    Moje zdjęcia na plfoto
    Kiedyś miałem: 300D, Canon 28-135 IS, Canon 100mm Macro USM, Canon 50mm f/1.8, 550EX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaW
    Pieprzycie, obywatele.
    Canon ma złe podejscie do klientow i o to glownie chodzi dyskutantom tutaj i na innych forach. Nikt nie zaprzeczy istnienia problemu BF czy IS, jakas tam część aparatow ma tą wade i to jest fakt. Canon powinien pomagac takim uzytkownikom oferujac bezplatne naprawy w autoryzowanych serwisach lub wymiany sprzetu. Nie jest tragedią wypuscic wadliwa partie sprzetu, zdarza sie to nawet najlepszym, ale nie podoba mi sie ich podejscie to klienta.
    no, tak robią niektórzy producenci samochodów

ale Canon woli podsycać wiarę w niezawodność swojego sprzętu, wychodzi taniej, wtedy nawet część użytkownikow, nie tylko sam Canon, potrafi ci powiedzieć, że głupoty opowiadasz narzekając na jego produkty....

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    taki niezadowolony pechowiec zakrzyczy swoim "body 10D jest do d* ! bo zle ostrzy" przynajmniej stu zadoolonych uzytkownikow sprawnych body
    Totez ja w zyciu nie powiem ze 10D jest do d* Co wiecej, nawet o moim nie powiem ze jest do d*

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

taki niezadowolony pechowiec zakrzyczy swoim "body 10D jest do d* ! bo zle ostrzy" przynajmniej stu zadoolonych uzytkownikow sprawnych body
    Totez ja w zyciu nie powiem ze 10D jest do d* Co wiecej, nawet o moim nie powiem ze jest do d*
    To znaczy mimo ze AF i IS zle ci dzialaja nadal uwazasz ze sprzet jest dobry? To sie nazywa lojalnosc

Miasto
    Zürich

Domyślnie

To znaczy mimo ze AF i IS zle ci dzialaja nadal uwazasz ze sprzet jest dobry? To sie nazywa lojalnosc
    Hmm.. między "do d*" a "dobry" jest jeszcze trochę miejsca, a to też przecież nie koniec skali

Poważniej mówiąc, ja jestem dość tolerancyjny jeśli chodzi o drobne wady sprzętu. Zdaję sobie sprawę, że 10D to nie jest korpus profesjonalny i za te "nędzne" 2200CHF to i owo może nie grać. Inna sprawa, że kupując obiektyw z najwyższej półki ta tolerancja mi przechodzi. Niestety tym razem zaufałem "renomie" producenta i ściągnąłem lensa z USA - także wiele nie zdziałam (brak gwarancji). Ale być może ten problem z L-ką będzie dla mnie powodem dla którego kiedyś nie wydam 3x tyle na "profesjonalne" body 1D.

[ Dodano: 13-09-2004, 09:24 ]
    ale Canon woli podsycać wiarę w niezawodność swojego sprzętu, wychodzi taniej, wtedy nawet część użytkownikow, nie tylko sam Canon, potrafi ci powiedzieć, że głupoty opowiadasz narzekając na jego produkty....
    Tytus, nie bądź uparty. Ja po pół roku zmagań z 10D i trzema^Hczterema różnymi lensami ciągle nie jestem w 100% pewien czy to rzeczywiście wina sprzętu, a nie moja. I z lektury wielu różnych forum na sieci powiedziałbym że statystycznie im bardziej ktoś zwala winę na sprzęt, tym bardziej prawdopodobne jest, że to rzeczywiście wina operatora

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów