Cytat Zamieszczone przez Mori
Tytus:

Kilka uwag:

1. Macro nie robi się używając AF.
2. Macro nie powinno się robić z ręki - przy odwzorowaniu typu 1.6:1 (crop jest) 1/1000 może być czasem zbyt długim.
3. Zdjęcia pomniejszone (zmniejszona rozdzielczość) tracą ostrość - słyszałeś o tym? Może stąd wzięła się reguła, że "po zmniejszeniu zdjęcia trzeba je wyostrzyć" (używając USM).

Widzę, że masz podstawowe braki w wiedzy z korzystania z aparatu. Naucz się poprawnie fotografować, obróbkę komputerową itp. Najlepiej kup kilka książek na ten temat, bo winisz wszystko tylko nie siebie, a w chwili obecnej jest na 99% przekonany, że robisz za dużo rzeczy źle.

Poza tym dowiedz się to co jest AA filter i dlaczego są miękkie zdjęcia z Canonów. A potem dowiedz się dlaczego D70 Nikona wykazuje moire i dlaczego są ostrzejsze fotki prosto z aparatu.

A tutaj druga fotka zrobione 300D: http://www.tess.pl/temp/300d/100_0010.JPG
1. jak pisałem, nie wszystkie robiłem z AF, miałem przetestować szkło a nie bawić sie w fotografię artystyczna
2. ktoś tu się ostatnio przechwalał, że z ręki mu piękne zdjęcia wychodziły i podważał w tym zakresie zdanie np. Atamanki, (poza tym niektóre okoliczności wykluczaja statyw, chyba, że robala poxipolem przykleisz, nie mówiąc już o tym, że w trakcie testu nie miałem statywu)
3. patrz pkt 1, jak mam pokazać, jak szkło robi zdjęcia, pokazując zdjęcia podrasowane jak tylko się da???

wszystko to wiem, książek mam masę, nawet kilka przeczytalem, ale nie znaczy to, że nie można ponarzekać,
to sprawia, że fabryki doskonalą swoje produkty...

dajmy już temu spokój i zastanowmy się, dlaczego autorowi postu 10D robi nieostre zdjęcia, chłopak tak się przejął tą dyskusją, że w ogole się nie odzywa...