Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 71

Wątek: 10 D i mam nieostre obrazy choć na AF ustawiam b. dokładadni

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No dobra, wczoraj wieczorem nie wytrzymałem. Sprawdziłem chyba wszystkie zdjęcia jakie zrobiłem. Wnioski - zdjęcia robione 50tką w 70% są ok. Pozostałe 30% - spieprzone na własną prośbę.
    Ze zdjęciami z 20 - już gorzej, ale przypomniał mi się post którego autorem jest Aszu. "trzeba wymienic filtr UV na lepszy"
    I stało się, zrobiłem tylko 2 zdęcia. Jedno z filtrem, drugie bez.
    Zdjęcie bez filtra wyszło ok. Z filtrem, tak jak cała reszta, źle.
    Cieszyć się nie ma z czego - to mógł być przypadek, następne teściki w sobotę i niedzielę - zobaczymy.
    A filterek to B+W MRC - znam gorsze, ale wolę wywalić filterek niż całą resztę.

Piotrek
    Guest

Domyślnie

A ja zrobiłem test wg tej strony: http://www.photo.net/learn/focustest/

Ustawiłem kartkę pod kątem 45 stopni, aparat w odległości ok. 0.5m na osi "celu" na statywie. Założyłem obiektyw Canona 50/1.8 II, przesłona na 1.8, samowyzwalacz, no i zrobiłem 10 zdjec za kazdym razem ustawiając centralny punkt AF na tą kreskę pośrodku..

Efekt -> na 10 zdjęć 5 cel (czyli ta kreska) jest albo ostry albo znajduje się w obszarze GO. W pozostałych przypadkach ostrośc została ustawiona od 1cm do 1,5 cm PRZED celem.

Test robiłem wieczorem przy swietle żarówek, wiec pomyslałem sobie, ze powtórze go w dzien, przy dobrym świetle.

Efekt -> jeszcze gorszy. Na 15 zdjęć, TYLKO 3 są poprawne. W pozostałych przypadkach ostrość ustawiana jest od 1 cm do 2 cm przed celem.

Założyłem więc Tamrona 28-75/2.8 -> przesłona 2.8, ogniskowa 50mm i na 13 zdjęć 6 jest bardzo OK, a w poostałych jest albo 0,5 cm za celem albo do 1 cm przed celem.

Spróbowałem jeszcze z Sigmą 18-55/3.5-5.6 DC. Tu jest najgorzej, AF myli się o 3 cm, raz w przód, a raz w tył... Mimo, ze przesłona inna i GO wieksza...

Nigdy nie bawilem sie w takie testy, poki zdjecia bylo ostre nie bylo potrzeby (uzywalem wczesniej D30 i D60). Ale teraz z 10D jest po prostu fatalnie... Podjerzewam, ze gdybym ustawił mniejszą przesłone (zwiększył GO) to test by wyszedł poprawnie, ale ja duzo zdjec robię w zlych warunkach oswietleniowych, gdzie uzywam wlasnie przeslon od 1.8 - 3.5....

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Nie jestes odosobniony.... wczesniej mialem D60 przez dwa lata... kazdy kogo znam z posiadaczy 10D, osobiscie, mowi ze czasami mu wychodza nieostre w sytuacjach gdzie powinny wyjsc wlasnie ostre ( np. f;8/125 w studio)... jednych mniej to denerwuje drugich bardziej... i tu nie chodzi o zastosowane obiektywy
    Czy na staloogniskowych CANONa czy na L'kach .... to samo
    Mnie to wkuuur... ciekawe jak jest z 20D w praktyce
    Canon|5DmkII+BG|5D+BG-E4|30D+BG-E2|20D|50E|24-70L|24-105L|70-200 2.8L|580EX|550EX|430EX|Manfrotto 074B/329RC4, 682B/#222|SanDisk UltraII/ExtremeIII|Brain's Hottub by Crumpler|Lowepro|

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tequil
    kazdy kogo znam z posiadaczy 10D, osobiscie, mowi ze czasami mu wychodza nieostre w sytuacjach gdzie powinny wyjsc wlasnie ostre
    Jesli uznasz ze mnie znasz to mozesz skreslic to slowko "kazdy" .
    Znasz powiedzonko "nigdy nie mow nigdy" ? .
    Wystarczy zeby choc jedna osoba sie wylamala i juz stwierdzanie "kazdy" "wszyscy" "nikt" traca zupelnie sens logiczny, dlatego nalezy ich bardzo rozsadnie i z umiarem uzywac.
    Ja mam 10D 10 miesiecy, ponad 8 tys zdjec i wszyskie na ktorych byla spudlowana ostrosc to blad fotografa (pamietam dokladnie jak nastawialem, gdzie mierzylem, czy poruszylem itp) a w ogromnej wiekszosci poruszenia lub zle dobrana GO (nadal mam z nia klopoty :/ , zapewne z powodu checi rozmywania tla i ciemnych warunkow w jakich robie).

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Vitez czytaj uwaznie! nadmienilem OSOBISCIE a my sie jeszcze nie widzielismy...

[ Dodano: 08-10-2004, 11:14 ]
    Vitez czytaj uwaznie! nadmienilem - OSOBISCIE -a my sie jeszcze nawet nie widzielismy...

BTW trza jakis zlocik zrobic
    Canon|5DmkII+BG|5D+BG-E4|30D+BG-E2|20D|50E|24-70L|24-105L|70-200 2.8L|580EX|550EX|430EX|Manfrotto 074B/329RC4, 682B/#222|SanDisk UltraII/ExtremeIII|Brain's Hottub by Crumpler|Lowepro|

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Vitez czytaj uwaznie! nadmienilem OSOBISCIE a my sie jeszcze nie widzielismy...
    A, czyli mi nie wierzysz...

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

hehe! :wink: nie o to chodzi... co do spociku, to mozna by bylo cos zorgznizaowac, aby sie poznac na zywca... i zgormadzic najwiecej Canonow w danej chwili, w jednym miejscu w Polsce

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

zgormadzic najwiecej Canonow w danej chwili, w jednym miejscu w Polsce
    Dzis mielismy nie tyle najwiecej co kilku najnowszch braci tuz obok siebie - male spotkanko na wystawie kociej gdzie obok siebie wystapily: 300D, 10D, 20D

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Właśnie godzinkę temu przeprowadziłem test, o którym pisze kolega Piotrek. Obiektyw jak w sygnaturce ogniskowa na 75 przysłona 2.8 światło z okna plus żarówkowe, statyw i samowyzwalacz.
    Wyniki.
    Na 20 zdjęć wszystkie identycznie wyostrzył na obszar od 0 do 1 przed celem. Później zrobiłem powtórkę tym razem wykonujac 10 zdjęć. Teraz 5 wyszło idealnie w celu a drugie 5 w obszarze od 0 do 1 przed celem.
    Następnie zmieniłem ogniskową na 8 i wykonałem 20 zdjęć. Ponieważ GO uległa znacznemu poszerzeniu punkt zero wyszedł na wszystkich 20 zdjęciach idealnie ostry. Nie sprawdzałem już czy strefa ostrości jakość znacząco się przesuwała. Jeśli nawet tak się stało to punkt zero i tak został w strefie ostrości.
    Póżniej zrobiłem jeszcze 12 zdjęć tym razem przy ogniskowej 50. Wszystkie wyszły idealnie w punkcie zero.
    Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, ale wydaje mi się że w moim 10D wszystko jest w porządku. Kupiłem go 2 miechy temu. Możliwe że pierwsze egzemplarze miały jakieś wady a może poprostu miałem fuksa i dobrze trafiłem
    Polecam ten test. Bardzo prosty i pozwalający rozwiać swoje wątpliwości.

[ Dodano: 13 Październik 2004 ]
    Oczywiście zmieniłem na 8 nie ogniskową a przysłonę.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shadow
    [ Dodano: 13 Październik 2004 ]
    Oczywiście zmieniłem na 8 nie ogniskową a przysłonę.
    To uzyj przycisku "Edytuj" a nie "odpowiedz"

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów