Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 71

Wątek: 10 D i mam nieostre obrazy choć na AF ustawiam b. dokładadni

Bywalec Awatar LukasS
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tytus
    Cytat Zamieszczone przez Tequil
    TyTuS udosteponij jakies foty!!!!!! na podstawie ktorych masz taki niedosyt!!!
    Jedno masz choćby w poście Zagadka, tam rozpatruję kwestię braku kontrastu.
    To nie wina sprzetu ogolnie tylko warunkow w jakich robisz fotki (pora dnia, miejsce itp.) oraz jakiego obiektywu uzywasz (wiadomo im gorsze swiatlo tym mniej kontrastowe zdjecia).

[ Dodano: Czw Wrz 09, 2004 9:19 pm ]
    Cytat Zamieszczone przez Mori
    1. Macro nie robi się używając AF.
    2. Macro nie powinno się robić z ręki - przy odwzorowaniu typu 1.6:1 (crop jest) 1/1000 może być czasem zbyt długim.
    3. Zdjęcia pomniejszone (zmniejszona rozdzielczość) tracą ostrość - słyszałeś o tym? Może stąd wzięła się reguła, że "po zmniejszeniu zdjęcia trzeba je wyostrzyć" (używając USM).
    Hmm a ja robie na AF i z reki )))

Co do 3 pkt'u masz zupelna racje, to normalne ze komputer zmniejszajac rozmazuje polaczone pixele, dlatego trzeba mu pomoc. Zupelna bzdura jest ostrzenie w 100% wielkosci zdjec, bo niby jak? komputer sam wyczaruje brakujace mu informacje?
    A tutaj druga fotka zrobione 300D: http://www.tess.pl/temp/300d/100_0010.JPG
    DAMN! Juz sie dosc na A3 napatrze na miescie to jeszcze na moim ulubionym forum musza mi podstawiac (a mam wielki zamiar kupic to autko w najblizszych tygodniach .

BTW McDonald's jest baaardzo niezdrowy :P 8)
    10D + Stuff

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaW
    OMG... Tytus, w jakim rejonie Polski mieszkasz? Moze ktos kto sie odrobine zna na robieniu zdjec podjedzie do Ciebie, wezmie Twojego 300D i pstryknie kilka fotek? I okaze sie, ze wyjdą piekne, kontrastowe zylety... Plułes sie na jakies wady, a potem sie okazuje ze to tylko Twoja niewiedza i nieudolnosc - sam to przyznajesz teraz. Moze wyluzuj troche... zanim zaczniesz rzucac epitety zastanow sie, czy Ty sam jestes w porzadku, czy mydło i przepalenia na Twoich fotkach to na 100% wina zlego sprzetu??? Za pol roku okaze sie, ze wrzucisz na plfoto swietne fotki, zrobione tym samym 300D, ktorym na poczatku w ogole nie dało sie robic zdjec?
    Poza tym - czemu nie chcesz przyjac do wiadomosci, ze sam cyfrak bez oprogramowania to produkt niepełny? I nie jest to wada, tylko cecha sprzetu!! TE TYPY TAK MAJĄ!!!! I nie ma znaczenia, czy na obudowie jest napis na C, na N czy na M. A kompletny zestaw to APARAT+OPROGRAMOWANIE+FOTOGRAF - tego tez nie wiesz?Mam wrazenie, ze gdybys dostał do reki IDEALNY aparat to stałbys sie najbardziej nieszczesliwym fotoamatorem na swiecie - bo nie byloby na co narzekac.
    Poza tym jesli cytujesz z pamięci moje wypowiedzi to nie przeinaczaj sensu, bardzo Cie o to prosze.
    Wina jak zwykle leży po środku, jej część biorę na siebie w imię sprawiedliwości dziejowej,

zdjęcia i teraz wychodzą mi całkiem nieźle, kwestia, że trzeba przy nich posiedzieć, a ciężko zaakceptować to, że jest to nieuniknione,

na plfoto nic nie wrzucę, bo wrzucanie jednego zdjęcia na 5 dni to ponad moją cierpliwość, poza tym nie czuje
    specjalnej potrzeby uzewnętrzania moich zdjęć, własne z nich zadowolenie w zupełności mi wystarcza

TTTM - hmmm - wiesz, bardzo źle mi sie to kojarzy z naprawami samochodów....

gdybym miał idealny aparat - tak byłbym nieszczęśliwy

póki co wracam do przegrywania zdjęć z tanka, dość już tego gadania...

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Zupelna bzdura jest ostrzenie w 100% wielkosci zdjec, bo niby jak? komputer sam wyczaruje brakujace mu informacje?
    Nie kapuje.

DAMN! Juz sie dosc na A3 napatrze na miescie to jeszcze na moim ulubionym forum musza mi podstawiac (a mam wielki zamiar kupic to autko w najblizszych tygodniach
    To dobrze, że to nie jest A3 w takim razie.
    Nikon od 14/09/09
    ex-Canon

http://blog.moridin.pl - Blog o fotografii, Makach i nurkowaniu ...
    http://photography.moridin.pl
    http://mac-abc.moridin.pl - Poradniki i tutoriale dla switcherów z Windows na Maka

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tytus... i sprzet i wiedza fotograficzna do prawidlowego naswietlenia czy kontrastow cie przerasta, ale zamiast sie do tego przyznac toczysz bezsensowna i troszke dziecinna batalie na slowa "bo ja niewinny - to aparat!" . To nie aparat robi zdjecia . Dla mnie jestes ignorantem i malkontentem, a twoj argument ze otwierasz innym oczy na wady sprzetu to tak naprawde argument ze pokazujesz innym ze twoj sprzet cie przerasta (albo jest uszkodzony ale coraz mniej w to wierze).
    I tyle ze mnie, juz etykietke przylepilem Tytusowi.

Bywalec Awatar LukasS
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Zupelna bzdura jest ostrzenie w 100% wielkosci zdjec, bo niby jak? komputer sam wyczaruje brakujace mu informacje?
    Nie kapuje.
    Ktos tu pisal ze ma zdjecia nie ostre i dostal odpowiedz ze ostrzenie ich w programie to normalka, wiec dalem dwie mozliwosci (ostrzenie po zmniejszeniu i bez)
    DAMN! Juz sie dosc na A3 napatrze na miescie to jeszcze na moim ulubionym forum musza mi podstawiac (a mam wielki zamiar kupic to autko w najblizszych tygodniach
    To dobrze, że to nie jest A3 w takim razie.
    To S3
    10D + Stuff

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ktos tu pisal ze ma zdjecia nie ostre i dostal odpowiedz ze ostrzenie ich w programie to normalka, wiec dalem dwie mozliwosci (ostrzenie po zmniejszeniu i bez)
    Jakiś spowolniony dzisiaj jestem - potraktuj mnie jak dwu-latka i wal krok po kroku.
    Nikon od 14/09/09
    ex-Canon

http://mac-abc.moridin.pl - Poradniki i tutoriale dla switcherów z Windows na Maka

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Tytus... i sprzet i wiedza fotograficzna do prawidlowego naswietlenia czy kontrastow cie przerasta, ale zamiast sie do tego przyznac toczysz bezsensowna i troszke dziecinna batalie na slowa "bo ja niewinny - to aparat!" . To nie aparat robi zdjecia . Dla mnie jestes ignorantem i malkontentem, a twoj argument ze otwierasz innym oczy na wady sprzetu to tak naprawde argument ze pokazujesz innym ze twoj sprzet cie przerasta (albo jest uszkodzony ale coraz mniej w to wierze).
    I tyle ze mnie, juz etykietke przylepilem Tytusowi.
    Dzięki, potrzebowałem jej...

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

A i ja napiszę coś od siebie w temacie (i nie tylko)

Problemy z back/front focusem w Canonach są i basta. Ja również mam lekki przypadek tegoż - z 17-40 właściwie pomijalny, z 28-135 zaczynało trochę wkurzać, w tej chwili z 70-200 jest to bardzo widoczne (f/2.8 daje znać o sobie). Napisano już na ten temat setki kilobajtów na różnych listach dyskusyjnych - oczywiście większość narzekających, to ludzie którzy po prostu nie umieją dobrze obsłuzyć aparatu, to jednak nie zmienia faktu, że problem jest. A marketing/serwis Canona wykpił się "allowed depth of field" - i regulację oczywiście zrobić można, ale odpłatnie. I pod konkretny obiektyw.

Podobna sprawa jak problem z 10D/1D + IS w większych obiektywach - pisałem już o tym.

Staram się o tym wszystkim nie myśleć i po prostu robić zdjęcia - nawet czasem mi wychodzi Jednak jak sobie pomyślę, że wydałem kilka k$ na wszystkie te zabawki, które odstawiają takie numery... to wcale nie mam ochoty wydać kilku kolejnych np. na 1DmkII, o którym już krążą opinie, że problem z IS występuje w nim nawet częściej niż w dziesiątce. I to ma być sprzęt profesjonalny??

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Nigdy o problemach z IS nie słyszałem. Ponadto nie mam problemów z BF/FF.

Sprawdź czy napewno ostrzysz na kontrastowych i poziomych elementach. Czujnik pionowych nie wykrywa ZTCP.
    Nikon od 14/09/09
    ex-Canon

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Nigdy o problemach z IS nie słyszałem. Ponadto nie mam problemów z BF/FF.
    Podobnie jak większość pozostałych użytkowników. Jednak niektórzy mają pecha załapać się do mniejszości... W wątku o problemach z IS podałem linka - poczytaj sobie o doświadczeniach tych pechowców. Jak inaczej wytłumaczysz fakt, że kilka kolejnych tego samego (statyw) motywu ostrzonych za każdym razem single shotem jest ewidentnie wyostrzone gdzie indziej?

No ale dobra, problemy z focusem ostatecznie można zawsze próbować zwalić na fotografa - niech będzie, cienki jestem Ale blokowanie się IS to jest po prostu fakt zero-jedynkowy i tyle.

Już nie mówię o tym, że zdarza się felerny sprzęt - shit happens. Jednak stosunek Canona do tych, którym się to trafi jest poniżej krytyki.

Sprawdź czy napewno ostrzysz na kontrastowych i poziomych elementach. Czujnik pionowych nie wykrywa ZTCP.
    Może i rozwinięta, mocno kontrastowa trawa w słoneczny dzień nie jest do końca "pozioma"... ale w takiej sytuacji w większości przypadków widać u mnie BF/FF. Ostatnio próbowałem zrobić przy 200mm f/2.8 zdjęcie maliny (z 1.5m). Z AF jest to praktycznie niemożliwe - skończyło się na MF na 1.5m i chodzeniu tył/przód, a i tak efekt nie jest taki jak bym chciał.

(Wiem, takie zdjęcia i tak się powinno robić na manualu )

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów