Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 71

Wątek: 10 D i mam nieostre obrazy choć na AF ustawiam b. dokładadni

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tytus
    wiesz, jak czytałem po wejściu 300D na rynek, to on miał nawet lepsze zdjęcia od 10D robić, więc raczej nie ma co przepłacać, to już bym 20D dla zdecydowanie większej jego funkcjonalności wybrał...

tak czy inaczej prawda jest chyba taka, że na porządne dslr, które w jakikolwiek sposób może równać się analogom i nie kosztuje ceny mercedesa trzeba będzie jeszcze poczekać, ale nastapi ten moment i to mnie trzyma przy duchu :wink:
    Ale trzeba z dystansem patrzec na ulotki reklamowe

Zas co do dslr z najwyzeszj polki i Mercedesow, to te drugie sa jednak kapke drozsze. Ja w analogowych mam baaardzo nikle doswiadczenie, ale z komentarzy, ktore slyszalem, to jesli nie jest sie fotoreporterem National Geo (Photo)graphic to jakosc dslrow tych za kilka tysiecy jest zupelnie zadawalajaca.

[ Dodano: 09-09-2004 ]
    zdecydowanie z rozsądku

zauroczenie? prysnęło jak bańka mydlana po obejrzeniu pierwszych zdjęć

ale coś zostało, co? zauroczenie możliwościami cyfry, choć miałem z takimi aparatami do czynienia, to jednak posiadanie dslr, choćby i ułomnego, to co innego, no i posiadanie go na właśnośc to kolejny fun...tylko szkoda, że po trzech miesiącach stracił już na wartości 1100 pln
    No to widac, ja dalej jestem zaslepiony tym zauroczeniem
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Może wrzuć jakiś RAW tutaj (full rozmiar) na forum i pokaż nam obrobionego przez siebie, a my obrobimy po swojemu i porównamy? Bo albo masz niesamowite wymagania, albo coś źle robisz, albo masz zje**** aparat.
    Nikon od 14/09/09
    ex-Canon

http://blog.moridin.pl - Blog o fotografii, Makach i nurkowaniu ...
    http://photography.moridin.pl
    http://mac-abc.moridin.pl - Poradniki i tutoriale dla switcherów z Windows na Maka

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Tak się zastanawiam. Jestem tu raptem parę chwil, ale czy jest jakiś sens Twojej obecności na forum, poza ogólnym wylewającym się bokami jojczeniem na 300D? Jeśli coś Ci się nie podoba albo nie spełnia Twoich wymagań, to przestań tego używać, a nie obwieszczaj całemu światu w co drugiej wypowiedzi, jaki to bardzo nieszczęśliwy jesteś z posiadania 300D. I nawet kilkadziesiąt smileys tego nie zmieni...
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

najgorsze jest to, ze nikoniarze uzywaja slow tytusa jako argumentow w dyskusji 300d vs d70

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal
    Tak się zastanawiam. Jestem tu raptem parę chwil, ale czy jest jakiś sens Twojej obecności na forum, poza ogólnym wylewającym się bokami jojczeniem na 300D? Jeśli coś Ci się nie podoba albo nie spełnia Twoich wymagań, to przestań tego używać, a nie obwieszczaj całemu światu w co drugiej wypowiedzi, jaki to bardzo nieszczęśliwy jesteś z posiadania 300D. I nawet kilkadziesiąt smileys tego nie zmieni...
    jest sens, jak niektóre, bardzo krótko będące tu osoby przyznały, mamy na tym forum do czynienia z grupą osób, które zdają sie nie dostrzegać wad posiadanego sprzętu, ja otwieram im na te wady oczy

poza tym nie ograniczam się wyłącznie do marudzenia, z czasem także będzie marudzenia chyba coraz mniej, powoli ogarnia mnie jednak ogólna eurofia posiadania dslr i z dnia na dzień będę bardziej bezkrytycznie patrzył na swój aparat...

a jak adminom moja obecnośc się ostatecznie znudzi, to zrobią blokadę, na Nicka, adres IP itp i będzie po Tytusie na forum...

[ Dodano: 9 Wrzesień 2004 ]
    Cytat Zamieszczone przez Czacha
    najgorsze jest to, ze nikoniarze uzywaja slow tytusa jako argumentow w dyskusji 300d vs d70
    no i co z tego, na jakość zdjęć robionych zarówno Nikonem jak i Canonem to nie wpłynie,
    najwyżej biedacy bardziej utwierdzą się w mylnym wyobrażeniu o swoim sprzęcie...

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

TyTuS udosteponij jakies foty!!!!!! na podstawie ktorych masz taki niedosyt!!!
    Canon|5DmkII+BG|5D+BG-E4|30D+BG-E2|20D|50E|24-70L|24-105L|70-200 2.8L|580EX|550EX|430EX|Manfrotto 074B/329RC4, 682B/#222|SanDisk UltraII/ExtremeIII|Brain's Hottub by Crumpler|Lowepro|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tequil
    TyTuS udosteponij jakies foty!!!!!! na podstawie ktorych masz taki niedosyt!!!
    U początkow mojego psioczenia na 300D wcale nie była jakość zdjęć a kwestie techniczne (wolny zapis i odczyt z karty, niedokładny i nieprzewidywalny AF, permanentne przepalanie zdjęć itp), same zdjęcia właściwie wyszły później i to inni a nie ja zwrócili mi na to tak naprawde uwagę.
    Jedno masz choćby w poście Zagadka, tam rozpatruję kwestię braku kontrastu.

Ostatnio kupiłem sigmę makro i podałem linka do zdjęć, abstrahując od ich strony artystycznej chciałem pokazać, jak robi zdjęcia ta sigma, skrytykowano ich gniotliwość nie zdając sobie sprawę, że tak naprawdę krytykuje sie szkło i aparat. Bo może motyl nie być cały w kadrze, ale jeżeli zdjęcia są nieostre, a robiłem je część z AF a część z ręki z naprawdę krótkimi czasami, to tak źle wcale być nie powinno. A jeżeli jednak tak jest, to już nie wina fotografującego.

Nie wspomnę, że zdjęć nie ostrzyłem, a jak czytam, robią to wszyscy, bo kolejna przypadłość dslr to nieostre zdjęcia

link do zdjęc makro jest tu

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Tytus: dawaj foty (najlepiej RAW prosto z aparatu), bo naprawdę już mnie drażnisz.

Ja rozumiem, że ktoś może nie umieć obchodzić się ze sprzętem, ale to już jest przesada... możesz mi wytłumaczyć (wiarygodnie) dlaczego uważasz, że to sprzęt a nie Ty jest winny?

Jak chcesz foty prosto z aparatu bez obróbki to podkręć wszystkie parametry na maksa to będziesz zadowolony (chociaż cholera wie).

Tutaj masz moje PIERWSZE zdjęcie zrobione 300D jak sprawdzałem czy wszystko z nim jest OK (robione na AUTO):

Prosto z aparatu: http://www.tess.pl/temp/300d/100_0009.JPG

EXIF:

File Name
    100_0009.JPG
    Camera Model
    Canon EOS 300D DIGITAL
    Shooting Date/Time
    01/01/1980 00:01:08
    Shooting Mode
    Auto
    Tv( Shutter Speed )
    1/160
    Av( Aperture Value )
    7.1
    Metering Mode
    Evaluative Metering
    Exposure Compensation
    0
    ISO Speed
    100
    Lens
    18.0 - 55.0 mm
    Focal Length
    18.0 mm
    Image Size
    3072x2048
    Image Quality
    Fine
    Flash
    Off
    White Balance Mode
    Auto
    AF Mode
    AI Focus AF
    Parameters Settings
    Contrast Mid. High
    Sharpness Mid. High
    Color saturation Mid. High
    Color tone 0
    Color Space
    sRGB
    File Size
    3358 KB
    Drive Mode
    Single-frame shooting
    Owner's Name
    Camera Body No.
    0570006969
    Nikon od 14/09/09
    ex-Canon

http://blog.moridin.pl - Blog o fotografii, Makach i nurkowaniu ...
    http://photography.moridin.pl
    http://mac-abc.moridin.pl - Poradniki i tutoriale dla switcherów z Windows na Maka

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

U początkow mojego psioczenia na 300D wcale nie była jakość zdjęć a kwestie techniczne (wolny zapis i odczyt z karty, niedokładny i nieprzewidywalny AF, permanentne przepalanie zdjęć itp), same zdjęcia właściwie wyszły później i to inni a nie ja zwrócili mi na to tak naprawde uwagę.
    Co do zapisu, to poza aparatem istotna jest tez sama karta.

Ja sie nie znam, ale z tego co czytalem, to przepalanie zdjec jest glownie przypadloscia fotografa a nie aparatu.
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mori
    Tytus: dawaj foty (najlepiej RAW prosto z aparatu), bo naprawdę już mnie drażnisz.

Ja rozumiem, że ktoś może nie umieć obchodzić się ze sprzętem, ale to już jest przesada... możesz mi wytłumaczyć (wiarygodnie) dlaczego uważasz, że to sprzęt a nie Ty jest winny?

Jak chcesz foty prosto z aparatu bez obróbki to podkręć wszystkie parametry na maksa to będziesz zadowolony (chociaż cholera wie).

Tutaj masz moje PIERWSZE zdjęcie zrobione 300D jak sprawdzałem czy wszystko z nim jest OK (robione na AUTO):

Prosto z aparatu: http://tinyurl.com/49yqc
    zaraz zaraz, ja tu jestem od marudzenia na technikę a nie efekt końcowy,
    zdjęcia pokazałem, to Wy je krytykowaliście a nie ja

a Twoje mi się nie ładuje, zobacze w domu...

[ Dodano: 9 Wrzesień 2004 ]
    Cytat Zamieszczone przez eternus
    Co do zapisu, to poza aparatem istotna jest tez sama karta.

Ja sie nie znam, ale z tego co czytalem, to przepalanie zdjec jest glownie przypadloscia fotografa a nie aparatu.
    karta niewiele daje, przykład:

zapis na tę samą kartę
    300d - 0,98 MB/s
    D70 - 3,89 MB/s
    o ile dobrze pamiętam ...

co do naświetlania, sprawa, przynajmniej w temacie Canonów znana jest od lat, dyskutowałem na ten temat już 10 lat temu robiąc zdjęcia jeszcze Eosem 100.
    Canony mają tendencję, do prześwietlania kadru, to kwestia pomiaru światła, robiliśmy wtedy testy Canon - Nikon, w jasnych kadrach lepiej radził sobie Nikon, w ciemnych Canon, tak to już jest i chyba zostanie...

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów