Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Parasolka w terenie a moc lampy

Domyślnie Parasolka w terenie a moc lampy

Mam w planie do zrobienia trochę fotek w plenerze. Będą to osoby 1-3 fotografowane w czasie zachodu/wschodu słońca z relatywnie długim czasem naświetlania w celu zachowania światła zastanego, doświetlone lampą poprzez parasolkę transparentną (ewentualnie mały, przenośny softboxik ).

Muszę kupić lampkę do 400 zł. Jeśli macie doświadczenie w podobnej sytuacji to poradźcie. Czy YN-468 II ze swoją dość słabą mocą poradzi sobie czy też należy raczej wybrać YN 560II (lub 460 II bo też jest trochę mocniejsza od 468). Do innych późniejszych zastosowań może przydałby się TTL chociaż w pomieszczeniach bardzo mało fotografuję. Jakieś tam doświadczenie z manualnymi lampami mam ale z wiekiem człowiek staje się coraz bardziej wygodny

Głównie chodzi mi o moc.
    KAWAŁEK MOJEGO ŚWIATA - http://bodak.manifo.com

Początki nałogu
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie Odp: Parasolka w terenie a moc lampy

wiadomo im mocniejsza tym lepsza, zawsze możesz z mocą zejść w dół, w górę ciężko. Bierz mocniejszą...
    Regulamin pkt 8.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Przy parasolce stracisz dużo błysku... Lepszy softbox będzie.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Przy parasolce stracisz dużo błysku... Lepszy softbox będzie.

No tak ale jaki softbox za kilka(dziesiąt) zł ? Dodam, że musiałby być mały po złożeniu i bardzo mobilny (samoloty). Softbox z prawdziwego zdarzenia odpada (cena, wymiary, statyw) a takie jakieś dmuchane wynalazki nie do końca mnie przekonują albo inaczej - nie miałem z nimi nigdy styczności. Parasolka ma tą zaletę, że spokojnie można ją na jakiejś goorilli zamocować albo ball bangee jak nie ma dużego wiatru.

Jeśli macie jakieś propozycje softboxa mobilnego to chętnie się dowiem co się sprawdza.

I jeszcze jedno - to może parasolkę odbijającą zamiast transpartentnej? Mam i taką i taka ale nigdy nie miałem odbijającej (srebrno-czarna) na zewnątrz ... wstyd się przyznać ;-)

Coś już napisał Awatar arapaho
    Miasto
    Swiat

Polecam cos takiego od LASTOLITE:

Karlu Photographic : Lastolite EzyBox Hotshoe Extending Handle 73-221cm [2435] - Ł37.99, Bowens, Colorama, Interfit & Lastolite Pro Dealers

Jesli chodzi o mobilnosc, to parasolki raczej sa malo odpowiednie, choc najtansze ...
    W internecie mozna wyszukac wiele podobnych rozwiazan mobilnych, duzo tanszych... made in skosno...
    - .. -

Bywalec

Ja zaproponowałbym parasolkę białą z odbłyśnikiem. Przykład z allegro:
    LINK

Pozdr.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Lublin

Na wschody/zachody słońca taka parasolka jak podał Greg spokojnie starczy, ewentualnie możesz przyszaleć i kupić większą.

Lastolite za duży do transportu.

Widziałem podobne o wielkości ok.20x30 cm ale czy to będzie lepsze od parasolki 80-100cm ? Większa odpada z przyczyn prozaicznych ;-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez miszak Zobacz posta
    Lastolite za duży do transportu.

Widziałem podobne o wielkości ok.20x30 cm ale czy to będzie lepsze od parasolki 80-100cm ? Większa odpada z przyczyn prozaicznych ;-)
    Jeśli softbox ma być takiej wielkości to ja wolałbym parasolkę.
    Poszukaj parasolek składanych " na dwa". W Polsce nie widziałem ale na ebayu znajdziesz spokojnie

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Polecam softbox rozkładany jak parasolkę f-my Phottix "easy up".Jest dobrze wykonany.W komplecie dodają jeszcze grid. Używam i sobie chwalę.
    1Ds mkII 5DmkI T 16-28 C35 1.4L C85 1.2L C580EXII C580EXI Goldphoto YH324+Manfrotto 488RC2+kilka zabawek do strobingu

Uprawnienia umieszczania postów