Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: 135L Luźna przednia soczewka

Coś już napisał

Domyślnie 135L Luźna przednia soczewka

Witam.

Chcialem zapytać czy ktoś z Was miał przypadek by poluzowała sie przednia soczewka w 135L? Ostatnio spadła mi z ramienia ciężka torba foto a w niej byla postawiona przednią soczewką do dołu 135tka. Wydaje mi się że własnie po tym zdażeniu poluzowała sie przednia soczewka. Zauważylem to gdy wziąłem do ręki obiektyw i przy lekkim potrzasaniu słychac jak szklo stuka. Odkreciłem filtr i dotykając przedniej soczewki klekocze. Nie obraca sie ale ma luzy.

Optycznie chyba nic sie nie podziało lecz to strasznie denerwuje. Czy instnieje możliwość samemu dokręcenia tego w jakiś sposób? Z przodu jest tam taki pierścień z nacięciami. On sie w sumie lekko obraca, ale nie chcę go narazie ruszać. Czy służy on właśnie do dokręcenia soczewki?

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie Odp: 135L Luźna przednia soczewka

poszukaj na forum, w ostatnich 2 miesiącach widziałem instrukcje jak dokręcić przednią grupe soczewek.

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

mnie odkręcają się trzy śrubki mocujące przednią grupę soczewek. dostępnę są bez problemów z zewnątrz. ale... to łatwo zauważyć i poczuć te luzy...a czy u Ciebie jest to samo?
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez zanussi Zobacz posta
    mnie odkręcają się trzy śrubki mocujące przednią grupę soczewek. dostępnę są bez problemów z zewnątrz. ale... to łatwo zauważyć i poczuć te luzy...a czy u Ciebie jest to samo?
    Śrubki dostępne z zewnątrz mocują tylko osłonę. Jak dobrze pamiętam to przednia grupa soczewek jest sklejona w jedną większą całość, którą wkręca się na gwint w tubus.

Uzależniony

wklejam to co pisałem w innym temacie :

w 135L u mnie pukało przy obracaniu obiektywu jak na czyimś filmiku poluzowanie przedniego zespołu soczewek

rozwiązanie :

1 odkręcić 3 śrubki mocujące osłonę plastikową tą w którą wkręca się filtry, długopis na zdjęciu wskazuje
    o które srubki chodzi :

2,3 odkręcić ręką przedni zespół soczewek (tylko po to zeby np sobie sprawdzić czy nie ma pyłków) albo od razu
    go dokręcić - wkręcanie/wykręcanie "działa" jak wieczko słoika np z dżemem po prostu zespół wkręca się w gwint
    który jest w pozostałej części obiektywu :

4 widok po dokręceniu poluzowanego zespołu soczewek a przed założeniem osłonki :

5 po złozeniu pstrykamy coś aby być spokojnym, ponizej wycinek z pstryka F2.0 ISO 1600 :

6 a do całej operacji potrzebujemy to co widać poniżej czyli :
    - odpowiedni śrubokręt
    - coś czystego stosownego np do wytarcia soczewki
    - czarny marker na wypadek zarysowania śrubki - malujemy i nie ma śladu
    - ulubione fajki i zapalniczkę żeby się ręce nie trzęsły

ostatni podpunkt nie jest aż tak bardzo konieczny jakby co żeby nie było że namawiam do palenia

moje 135L kupiłem niedawno używane od kogoś kto używał go do kręcenia video, kupując nie
    wiedziałem że stuka - sprzedawał jako igłę bez wad, o stukaniu dowiedziałem się po otworzeniu przesyłki...
    miałem zamiar pokazać szkło ludziom z CSI podczas zaczynających się jutro w Łodzi targów foto - jak widać
    wyżej nie ma już takiej potrzeby

dodam iż moje 135L stukało dokładnie tak jak to z poniższego linku :

https://www.youtube.com/watch?v=qLEeOymxKW8

The End
    Ostatnio edytowane przez zoomi ; 25-04-2013 o 21:18

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez zoomi Zobacz posta
    wklejam to co pisałem w innym temacie :

w 135L u mnie pukało przy obracaniu obiektywu jak na czyimś filmiku poluzowanie przedniego zespołu soczewek

rozwiązanie :

1 odkręcić 3 śrubki mocujące osłonę plastikową tą w którą wkręca się filtry, długopis na zdjęciu wskazuje
    o które srubki chodzi :

http://img542.imageshack.us/img542/2578/52955843.jpg

2,3 odkręcić ręką przedni zespół soczewek (tylko po to zeby np sobie sprawdzić czy nie ma pyłków) albo od razu
    go dokręcić - wkręcanie/wykręcanie "działa" jak wieczko słoika np z dżemem po prostu zespół wkręca się w gwint
    który jest w pozostałej części obiektywu :

http://img690.imageshack.us/img690/6842/10499508.jpg

http://img713.imageshack.us/img713/5522/86069776.jpg

4 widok po dokręceniu poluzowanego zespołu soczewek a przed założeniem osłonki :

http://img259.imageshack.us/img259/9254/21187769.jpg

5 po złozeniu pstrykamy coś aby być spokojnym, ponizej wycinek z pstryka F2.0 ISO 1600 :

http://img837.imageshack.us/img837/6434/43948124.jpg

6 a do całej operacji potrzebujemy to co widać poniżej czyli :
    - odpowiedni śrubokręt
    - coś czystego stosownego np do wytarcia soczewki
    - czarny marker na wypadek zarysowania śrubki - malujemy i nie ma śladu
    - ulubione fajki i zapalniczkę żeby się ręce nie trzęsły

http://img543.imageshack.us/img543/6568/39990267.jpg

ostatni podpunkt nie jest aż tak bardzo konieczny jakby co żeby nie było że namawiam do palenia

moje 135L kupiłem niedawno używane od kogoś kto używał go do kręcenia video, kupując nie
    wiedziałem że stuka - sprzedawał jako igłę bez wad, o stukaniu dowiedziałem się po otworzeniu przesyłki...
    miałem zamiar pokazać szkło ludziom z CSI podczas zaczynających się jutro w Łodzi targów foto - jak widać
    wyżej nie ma już takiej potrzeby

dodam iż moje 135L stukało dokładnie tak jak to z poniższego linku :

https://www.youtube.com/watch?v=qLEeOymxKW8

The End
    Dokładnie o tym pisałem.
    Wystosuj może osobny temat z tą instrukcją- będzie łatwiej znaleźć

Uzależniony

to może poproszę moderatorów o wydzielenie, zatytułowanie i przyklejenie w stosownym miejscu

Uzależniony Awatar szambonur
    Miasto
    za siedmioma górami...

Według mnie wszystko jest idealnie. Został przedstawiony problem i za chwilę udzielona wyczerpująca odpowiedź...

Coś już napisał

Dziekuje za pomoc zoomi

Już odkręcałem pierwszą śrubkę osłony gdy postanowiłem inaczej. Od przodu widać takie cztery nacięcia. W nie wchodzi zapewne klucz którym są dokręcane grupy soczewek. Widać te nacięcia na zdjeciu np:

Wystarczylo lekko dokręcic to za pomocą dwóch zapałek (żeby przypadkiem nie poharatać soczewki)

Luzy zniwelowane. Można focic dalej

Uzależniony

dzięki tym nacięciom dokręca się w fabryce pierwszą soczewkę do grupy ale na pewno nie całą grupę do obiektywu
    siła jaką przeniosłeś zapałkami nie jest zapewne zbyt wielka i może się to odkręcić w przyszłości
    zapewniam że zdjęcie osłonki po odkręceniu 3 śrubek nie jest inwazyjne dla obiektywu
    - a wtedy można bardzo łatwo ręką dokręcić zespół z odpowiednią siłą

btw - w necie sporo sygnałów o "stukach z przodu" czyli lubię się te 135L rozkręcać - dziwi mnie to w tej klasy szkle

Uprawnienia umieszczania postów