Strona 3 z 12 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 111

Wątek: Mialo byc tak pieknie.. ale czy jest?

Początki nałogu

Domyślnie

Mc Kane- z czasow analoga ( juz wtedy, kilka lat temu sie zbuntowalem) mam Yashice T4* bardzo fajna otyka 35mm/3,5 Tessar. Zachwycil mnie ten aparacik nie raz, nie dwa, bo oprocz pieknego rysunku dobrze naswietla i ostrzy, jest bardzo maly nawet jak na analogowy kompakcik. Foci nim najstarsza corka a zdjecia sa fajne i wszyscy wola je niz z cyfry( wcale nie zartuje).
    Zonie kupilem fuji s7000 ( dwa lata) ale go porzucila na rzecz fuji f710- to ten wynalazek z podwojnymi pixelami matrycy. Czesto zabieram te kompakty gdy nie musze dzwigac analoga czy E1. Szczegolnie ten maly f710 ma piekna budowe i sterowanie jak w dobrym lustrze- jest wszystko nawet spot/CW I matryca, pod jednym klawiszem. Jakosc zdjec? Najczesciej nie gorsza jak z lustrzanki( zabawy bylo przy tym- przy testach co niemiara), przy mniej krytycznych zastosowaniach zdjecia sa bardzo podobne- bardzo dobrze naswietla, posiada RAW, lampka wystarcza na imprezy, szumi jak na kompakt niewiele. Jest to male i siedzi w kieszeni. Najwazniejsze to male cos otwiera sie natychmiast, ostrzy szybko jak lustro i nie ma shuterlaga!!! Wieczorem wlacza mu sie zielona spawarka.
    Czesto tak dla zartow robilem kilka fotek s7000( AF za wolny i shuterlag spory) i to one wlasnie najbardziej podobaly sie ludziskom- ideal plasticzaka, super- hiper- turbo- diesel z doladowaniem.
    Gladz plastikowa i ostrosc w jednym, zero pryszczy. piekne zielenie, listki ostre jak brzytwa. Wymarzony sprzet na plenery weselne!?! A nawet do studia?!?
    Wole jednak znacznie bardziej E1.
    Kolega dziennikarz chwali Canona s60, ma go zawsze przy sobie. Nie musi otwierac torby, wkladac szkiel, lampy, tylko podchodzi dwa kroki w tym czasie mu sie wszystko odpala a wtedy pstryk. Pewnie jest kilka udanych kompaktow ( Olympus ma udanemodele ale wolno ostrza a dla mnie to wazne)
    Zeby nie bylo, ze jestem fanem kompaktow. Jestem w wielu ( wiekszosci zastosowan). W innych potrzebuje lustra.
    Zawsze na jakies imprezy z gorzala przyjaciele namawiali mnie by zabrac sprzet i porobic fotek ( jeszcze wtedy ludziska nie mieli tylu sprzetow, malo kto cos mial) a jak glupi zamiast sie upaprac jak nalezy, pilnowalem by mi kto lustra nie przysiadl/zalal. Yashica + film iso400 zalatwila sprawe.
    Na imprezie jakis Pentax z numerem 50 focil kiepsko i na zolto a Canon 520 przepalal jak licho w knajpianej bardzo ciemnej norce. Fuji f710 miala trafienia 95/100 z naswietleniem, WB, i ostroscia.
    Zamierzam kupic fuji f11/10 bardzo mi sie ten wynalazek wstepnie spodobal, dostane go do zabawy.
    Zaraz dostane, ze offtopic, ale nie wydaje mi sie by przy troche filozoficznych rozwazaniach autora watku boczne sciezki byly offtopic. W koncu myslimy o tym jak zaistniec z fotografia jako pieknym, ulubionym hobby, a nie z paranoja, ktora nas pozera, niszczy psychike i zamienia w dresiarzy.
    czesc.Ch

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    .... Czy poddac sie temu "uczuciu" i podazyc za D200, o ktorym mysle od pewnego czasu?
    Ja bym się nie zastanawiał. Sam dość poważnie rozważałem kupno d200 (w końcu przeważyła jednak pełna klatka). Dla Ciebie d200 + Nikkor 12-24 to idealny sprzęt do reporterki. Do tego 50/1.8 i już. Sam aparat jest o wiele przyjemniejszy w obsłudze niż 5d, 20d czy pewnie 30d. Jedyna dla Ciebie niedogodność to jpg z d200 ( a z tego co pamietam to nie robisz w RAW). Tutaj Canon rulez.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan
    Jedyna dla Ciebie niedogodność to jpg z d200...
    Jedyna niedogodnosc, to to, ze zdjecia sa slabe...
    Czy to przypadkiem nie powinno byc kryterium numer jeden wyboru?
    Serio, po co mi super wygodny aparat, jesli pozostana po nim
    takie sobie zdjecia... Czy ktos ogladajac zdjecie mysli,
    "no tak, takie sobie, ale za to aparat, ktorym je zrobiono jest wodoszczelny"?
    Musze przyznac, ze mam duze klopoty w znalezieniu gdziekolwiek dobrych
    zdjec zrobionych D200. Moze problem lezy w masowo uzywanych obiektywach?
    Nie mam pojecia. Bez zadnego wysilku za to mam wszedzie mase swietnych
    technicznie zdjec z 5D...
    Ja rozumiem, ze OP lubi zdjecia reporterskie, ziarniste, czarno-biale.
    Ale czy naprawde majac nie tani w koncu system nigdy nie bedzie chcial
    zrobic "ladnego" zdjecia? ;-)

Domyślnie

Wiecie co, chyba tak naprawde to szukacie wymowki zeby nie robic zdjec. Czacha, czy Ty serio myslisz ze ergonomia 20D, uniemozliwia wykonywanie zdjec. I to zdjec jak piszesz dla siebie. Przeciez nie musisz robic fotografi newsowej.Po zdjeciach ktore widzialem, jak dla mnie to wystarczylby tryb M, pseudo spot, co wiecej?
    Jesli myslisz, ze D200 poprawi Twoje zdjecia, to przeciez wiesz, ze to nieprawda. Wszyscy to wiemy, zarazem wszyscy sie oszukujemy
    Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jarek Jaworski
    Wiecie co, chyba tak naprawde to szukacie wymowki zeby nie robic zdjec. Czacha, czy Ty serio myslisz ze ergonomia 20D, uniemozliwia wykonywanie zdjec. I to zdjec jak piszesz dla siebie. Przeciez nie musisz robic fotografi newsowej.Po zdjeciach ktore widzialem, jak dla mnie to wystarczylby tryb M, pseudo spot, co wiecej?
    Jesli myslisz, ze D200 poprawi Twoje zdjecia, to przeciez wiesz, ze to nieprawda. Wszyscy to wiemy, zarazem wszyscy sie oszukujemy
    Lepiej tego ująć nie mogłeś, albo coś służy do robienia zdjęć, albo jako samozadowalacz (aż się ciśnie na usta "onanizm sprzętowy" - bez urazy naturalnie). Ja mam w sumie 3 korpusy w różnych systemach, 350D, starą niezawodną Minoltę 7xi i niewiele młodszego odemnie Olympusa OM-2, do tego w sumie ok 20 szkieł. Niezmiennie twierdzę, że najlepszy pozostanie ten dziadziuś olek, bo on już bardziej się nie zestarzeje, nie będzie miał gorszej ergonomii a duszę ma tak wielką, że wszystkich forumowiczów mógłby natchnąć, dlatego nie rozstanę się z nim nigdy i dla towarzystwa ciągle ma wyposażoną ciemnię, coby się chłopak nie nudził

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotka
    czekaj sobie czekaj.
    ja lecę porobić nieco fotek. Moim 300D.
    Czekam.. ale fotek nie robie, nie latam.. Mamiya 645 jak i reszta sprzetu czeka lepszych czasow.. czekam weny..

Cytat Zamieszczone przez McKane
    Czacha jak CI ergonomicznie nie pasuja puszki Canona bierz Nikosia. Nie ma nic gorszego niz niewygodny sprzet w fotografowaniu ... wiem bo mam.
    Tylko ze sama ergonomia to tez zbyt malo aby wydac tyle kasy na aparat - a po kolejnej dawce testow juz wiem, ze D200 to nie jest to.. bo foty wygladaja gozej niz z mojego starego 10D.

Sam aparat jest o wiele przyjemniejszy w obsłudze niż 5d, 20d czy pewnie 30d.
    To nie chodzi o to, ze Canon jest niewygodny.. przeciez poltorej roku uzywalem tej samej linii body (10D).. uzywam zreszta nadal EOS'a 3 i 33.. wiec nie mozna tu mowic o jakims nieprzyzwyczajeniu. Rzecz w tym, iz ergonomia Canona mi sie .. khem.. przejadla?
    Kiedys robienie zdjec sprawialo mi frajde.. nawet samo wciaskanie spustu migawki (nie to ze nie myslalem robiac zdjecia.. ech.. ciezko to opisac slowami). Nie wiem czy to onanizm sprzetowy, czy onanizm migawkowy.. ale dawno tego nie czulem.. a wrocilo po obcowaniu z D200. Tylko stad wzielo sie moje gdybanie i zastanawianie.

Moze wlasnie tego mi potrzeba - sprzetu ktory bedzie mnie cieszyl? Oczywiscie naiwnie se tlumacze, ze to przezwyciezy lenia i brak weny..

Jedyna dla Ciebie niedogodność to jpg z d200 ( a z tego co pamietam to nie robisz w RAW). Tutaj Canon rulez.
    Masz racje, ale obrobke stawiam na dalszym miejscu. Bo taki 5D tez rozwija skrzydla dopiero przy RAWie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder
    Jedyna niedogodnosc, to to, ze zdjecia sa slabe...
    Czy to przypadkiem nie powinno byc kryterium numer jeden wyboru? [...] Ja rozumiem, ze OP lubi zdjecia reporterskie, ziarniste, czarno-biale.
    Ale czy naprawde majac nie tani w koncu system nigdy nie bedzie chcial
    zrobic "ladnego" zdjecia? :wink:
    Oj az takiego problemu to nie mam - ja jeszcze nic nie sprzedaje i nic nie kupuje Glosno sie zastanawiam tylko. Tak naprawde dopiero od wczoraj zaczalem intensywnie przeczesywac net w poszukiwaniu zdjec z D200 i porownan.. do tego dzisiejsze testy w pracy daly mi nieco inny obraz tego aparatu. To co wczoraj nim sfotografowalem bylo na naprawde dobrym poziomie.. ale dzis po podpieciu 50/1.8 bylo gozej niz zle..

Cytat Zamieszczone przez Jarek Jaworski
    Wiecie co, chyba tak naprawde to szukacie wymowki zeby nie robic zdjec
    U mnie jest odwrotnie - szukam jej, zeby znow zaczac je robic

Tak naprawde nie interesuje mnie spot czy inne super hiper programy w aparacie, bo pracuje .. no wlasnie, skad wiedziales? Na manualu AF mam tez wylaczony w wiekszosci przypadkow bo wiem co to jest odleglosc hiperfokalna i jak z niej korzystac

Ech.. to wszystko przez ta zime.. mam juz chyba jakas depresje zimowa i szukam na nia lekarstwa.. tylko czemu te "leki" sa takie drogie?

PS. Moja dziewczyna mowi ze to okres..

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    Ech.. to wszystko przez ta zime.. mam juz chyba jakas depresje zimowa i szukam na nia lekarstwa.. tylko czemu te "leki" sa takie drogie?
    PS. Moja dziewczyna mowi ze to okres..
    Piotrus, a moze po prostu kup sobie jakiegos manualnego Nikosia albo Pentaka i popstrykaj? no albo od biedy kloca klasy F4.

tanszym kosztem zaleczy potrzebe wydania pieniedzy na cos nowego (i w razie potrzeby uplynni sie z powrotem przez allegro bez strat materialnych), a w miedzyczasie poogladasz D200 i pomyslisz
    www albo tez flickr

Domyślnie

No widzisz Czacha, rzecz jak zwykle bywa w glowie nie w sprzecie. Czekaj wiosny i wymyslaj nowe tematy
    Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Początki nałogu
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Z tego co napisales to kup D200 i ciesz sie ta puszka.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    Piotrus, a moze po prostu kup sobie jakiegos manualnego Nikosia albo Pentaka i popstrykaj? no albo od biedy kloca klasy F4.

tanszym kosztem zaleczy potrzebe wydania pieniedzy na cos nowego (i w razie potrzeby uplynni sie z powrotem przez allegro bez strat materialnych), a w miedzyczasie poogladasz D200 i pomyslisz
    Albo Olympusa OM-4Ti takiej migawki niegdzie nie usłyszysz, a radochę z niego będą miały twoje wnuki, a za parę lat jak go będziesz chciał sprzedać to starczy ci na wypasioną lustrzankę cyfrową

Strona 3 z 12 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów