Strona 2 z 12 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 111

Wątek: Mialo byc tak pieknie.. ale czy jest?

Domyślnie

Cóż, to zapewne nie jest normalne, ale ja po raz kolejny będę bronił Canona i owe 30D. Osobiście bowiem sądzę, że to puszka przejściowa. Jak już było powiedziane, to świetny aparat dla focącego i porażka dla onanisty.
    A dlaczego tak mało zmian?
    Moim zdaniem nie jest to bowiem odpowiedź na D200, tylko oczekiwanie na to, co pokażą nowi gracze. Zarówno Pentax jak i Sony mają w ofercie nowości, które będą mogły namieszać na rynku w ciągu tego roku. Podejrzewam więc, że Canon czeka, by np. na Photokinę pokazać coś (może owe 50D?), dzięki czemu będzie w stanie odskoczyć od konkurencji.
    Niedwno papierową premierę miał Pentax D2. Poza tym, że ma mieć 10 MPxl matrycę nie wiele o nim wiadomo. Jeżeli zaś będzie miał dodatkowo SR (Shake Reduction) w puszce, pozycjonowanie D200 i cenę 5-6K na starcie, to Canon będzie musiał zareagować. Być może tą reakcją będzie właśnie 50D i 3D wchodzące zamiast 5D.
    P.S.
    A co z premierą 3000D?
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

nie rozumiem tego zamieszania z 30D przecież dlaczego miałby byc porównywalny z 5D czego wszysy sobie tak bardzo życzą ?

Za takie same pieniądze dostajemy odrobinę lepszy aparat od 20d ... nic więcej rozumiem frustracje niektórych tych co by chcieli za polskie wypłaty najlepszego...

a canon będzi tak stopniował jakość i funkcjonalnoś jak pozwala mu na to rynek nic dziwnego też bym tak robił na jego miejscu ...

Dopuki inne firmy (co się narazie nie zanosi)nie wejdą na poziom FF doputy FF pozostanie luksusem i koniec

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ceny 20D dochodzą do 3999 za body z polską gwarancją.
    Jescze rok temy byłem dumny ze znalazlem za 5999 kita
    NIe jest tak źle
    Ostatnio edytowane przez TomekD ; 25-02-2006 o 10:49
    20D, 6D

Początki nałogu

Domyślnie

Trudno bedzie Pentaksowi, Sony czy Olympusowi zagrozic Canonowi w klasie sredniej ok 6 tys zl i wyzszo sredniej pow. 10 tys. Aparaty takie kupuja bowiem swiadomi uzytkownicy a Ci niechetnie przesiadaja sie w niekompletne systemy. Jedynie Nikon moze walczyc we wszystkich segmentach rynku.
    W segmencie amatorskim do 3 tys. powalczyc smialo moga wszyscy.
    Nie znaczy to, ze Pentaxa czy Sony nie stac na ciekawa puszke, stac tylko czy zajmie ona wlasciwe miejsce. Ciekawe aparaty z trudem sie przebijaja na rynku ( mocna dresiarskim obecnie). W dawnych czasach rzeczywiscie poszukiwano cos pod siebie( kolega dlugo kombinowal system oparty o OM$ Ti, inni Contaxy czy Leici ze wzgledu na ciekawa optyke). dopiero TV i widok tysiecy bialych obiektywow zrobil ludziskom wode z mozgu. Kazdy balkoniarz i ceglarz musi miec dzis 5D i 135/1,2. przeciez to nawet z punktu widzenia ergonomii jest trudne, dzwigac walize eLek i ciezkie body. Dlartego tanie body i lekka optyka ( moga byc madrze dobrane stalki typu 85/1,8 czy 50/1,4) jest dobrym rozwiazaniem. Jeszcze jakis czas temu wozulem po swiecie toboly z koniecznie potrzebnym sprzetem. Potem to pilnowalem, balem sie zostawic w schronisku, pokoju, na plazy, basenie- koszmar. Wakacyjny koszmar. Zamiast radosci- wiezienie.
    Dzisiaj nie wyobrazam sobie torby z 5D + drogie szkielka i lampy jako mego przyjaciela. Przyjacielem stal sie dobry kompakt z dobra optyka i lustrzankowym sterowaniem. Zawsze jest pod reka, lekki maly, tani. Lustranka sie pracuje i od czasu do czasu uzywa na wyjazdach specjalnie przygotowanych by focic.
    Jak to sie ma do 30D? Ano sie ma. Najpierw filozofia, mysl, cel, przekonanie a potem rozsadny wybor sprzetu. Bez owczego pedu, niepokoju, ze czegos tam nowego nie mamy, ze jakiejs tam funkcji nie mamy, ze jakis parametr jest gorszy o 8%.
    Wiem, ze wielu uzytkownikow 20D cierpi bo ich telewizorek mniejszy a migawka gorza ( a moze nie?). tylko po co?
    Znowu gledze.
    czesc.ch.

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

chomsky, po raz pierwszy sie z toba zgadzam w 100%, na rynku tanich dslr jest miejsce dla wszystkich, jasli chodzi o bardziej swaidome wybory - wygrywaja kompletne systemy czyli nikon i canon, a rozniece po miedzy nimi sa minmalne i o wyborze decyduja prefernecje nabywcow... no bo co z tego ze canon ma ciut lepsze body (generalizujac jakosc zdjec) jak ma ciut gorsze szkla, idealnym zestwaem bylo by polaczenie systemow, ale sie nie da, nia ma rozwiazan idealnych.

Poza tym decydujac sie na lustrzanke trzeba byc swiadomym zarowno kosztow jak i wygody uzytkowania takiego sprzetu...czli noszenia calego plecaka szkiel i akcesoriow...

A co do 30D to chyba nikt kto interesuje sie rozwojem sprzetu nie spodziewal sie rewolucji, powiem wiecej rewolucji nie bedzie tez za 18mies. bo to sie poprostu nie oplaca ekonomicznie... tu nie chodzi przeciez o jakies honory, tytuly, zaslugi czy idee, tu chodzi o kase. Nam sie moze wydawac za producenci sie o nas troszcza... tak troszcza sie jak od nas wyciagnac kase... przeciez kilka waznych elementow z seri 1 canona mozna by spokojnie wlaczyc softem w nizszych modelach... np spot, multispot, iso co 1/3, 'podpisy na zdjeciach'... tylko ze nie o to chodzi... chodzi o kase ktora my mamy wylozyc. Jedyne co moze byc za 18mies to jakas niewielka niespodzianka, w stylu np definiowanego przycisku przez soft takie MLU... przeciez to tez juz dzis by moglo byc realizowane kilkoma linijkami kodu... tak jak sie definije guzik SET w 20D... ale po co jak mozna na tym zarobic...

ps. kupujac 20D zalozylem ze bedzie to aparat na 5 lat.. i narazie nic mnie nie przekonalo ze tak nie jest..
    Ostatnio edytowane przez Jac ; 25-02-2006 o 11:39

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Po prostu: ewolucja to nie zawsze rewolucja.
    Ceny za "nowość" to Canon nie wyśrubował - a ....gdzieś czytałem: daj nam Canonie ISO w wizjerze, daj nam Canonie większy ekranik, wycisz lustro, daj spota itp itd.No to dał!
    Czasem jak coś czytam to myślę sobie że tak właśnie wygląda praktycznie: "apetyt rośnie w miarę jedzenia" albo (bez urazy!) - "osiołkowi w żłobie dano....."

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha

Co zatem pozostaje osobie posiadajacej podobny dylemat?
    Czekac 18 miesiecy na nowa premiere Canona.. czy moze niecale pol roku na (precz z..) Sony..
    czekaj sobie czekaj.
    ja lecę porobić nieco fotek. Moim 300D.

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Nie no Panowie i Panie wiadomo ze nie mialo byc mowy o przelomie. Ten aparat jest typowa odpowiedzia na watki jakie pojawialy sie na dpreview i na naszym forum w stylu "Co Canon moglby poprawic w 20D". Kazdy pisal: spot, iso w wizjerze, poprawiona ergonomia (rzecz gustu) itd itp. Dla wielu to bylo marzenie idealnego aparatu i go dostana.

A jedyna prawda jest ta o ktorej napisal chomsky Po pewnym czasie czlowiek staje sie niewolnikiem tego sprzetu .. dzwiga jak wielblad te wszystkie puszki i szkla, boi sie isc wykapac w morzu i zostawic caly ten majdan na plazy. A fotografowanie musi sprawiac przyjemnosc bo bez przyjemnosci nie bedzie dobrych fotek.

Chomsky jesli mozna wiedziec jakiego kompakta kupiles ?

Czacha jak CI ergonomicznie nie pasuja puszki Canona bierz Nikosia. Nie ma nic gorszego niz niewygodny sprzet w fotografowaniu ... wiem bo mam. Wkurzam sie na codzien po kilka razy ale na lepszy mnie nie stac. Jesli masz kase to nie ma sie nad czym zastanawiac ... najwyzej Hazan za kare zabierze Ci prawa moda

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    Bez sensu jest wyprzedawanie sie ze wszystkiego co mam Canona, tylko po to aby kupic Nikona.. ale w chwili obecnej nie widze na rynku lepszego aparatu niz D200 w cenie do $2000.. 5D nie spelnia mojego kryterium mozliwosci/cena.
    Mam podobnie, tylko w drugą stronę
    Tylko dla mnie i moich zabawach z foto głównym kryterium to FF, a po zapowiedziach Nikona ...
    Wini

Początki nałogu

Domyślnie

Cos powalilem!
    czesc.Ch.
    Ostatnio edytowane przez chomsky ; 25-02-2006 o 14:55

Strona 2 z 12 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów