Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 63

Wątek: Stałoogniskowe obiektywy M42 APS-C

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: Stałoogniskowe obiektywy M42 APS-C

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Tak poważnie to bardzo kiepski pomysł - takim manualem to można co najwyżej portrety robić lub martwą naturę a nie ptaki.
    O lecących samolotach też raczej zapomnij.
    Jak czytam takie wpisy to zawsze się zastanawiam jak radzili sobie ci biedni fotografowie sprzed ery AF-a .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna
    Miasto
    OP

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Jak czytam takie wpisy to zawsze się zastanawiam jak radzili sobie ci biedni fotografowie sprzed ery AF-a .
    Mieli lepsze wizjerki

Dopiero zaczyna

Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi, myślę ,że jednak zainteresuje się Canonem 55-250mm. Może uda mi się od kogoś pożyczyć adapter + obiektyw M42, wtedy miał bym 100% obraz, jak to wszystko działa i czy naprawdę sobie poradzę z tym systemem.

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Flickriver: Most interesting photos from Jupiter / da się piękne zdjecia wszystkiego niemal. No ale właśnie, (mały) wizjer mocno uprzykrza.
    gsfolium bdb pomysł, najlepiej podpiać na próbę, przed kupnem.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez gsfolium Zobacz posta

Dzięki za porady, co do zabawy z MF nie mam z tym problemu tzn. nie przeszkadza mi to przy kicie, nie wiem w jakim stopniu miało by mi to odzwierciedlać pracę na M42 ponieważ nie miałem nigdy styczności z tym systemem. Muszę to wszystko przemyśleć.
    Cały problem polega na tym, że ostrzenie przez tak mały wizjer samo w sobie jest już niezbyt fajne a jak dodasz do tego ruch obiektów to robi się karkołomnie
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Cały problem polega na tym, że ostrzenie przez tak mały wizjer samo w sobie jest już niezbyt fajne a jak dodasz do tego ruch obiektów to robi się karkołomnie
    No nie przesadzajmy, przez ładnych kilka lat do 400D używałam głównie szkieł manualnych i jakoś mnie wielkość wizjera nie zniechęciła
    Przede wszystkim trzeba chcieć, reszta sama przyjdzie...

Dopiero zaczyna

Jestem po rozmowie z kolegą, posiada on Nikona D5100 oraz jak się okazało korzysta z Jupitera 200mm. Z rozmowy wywnioskowałem ,że nie ma on większych problemów z tym obiektywem wręcz przeciwnie jest z niego bardzo zadowolony. Dlatego po zakupie adaptera M42 pożyczę Jupitera i zobaczę co i jak.

Posiadam obiektyw 52mm f2.8 od aparatu "FED 4" gwint 38mm, mam pomysł jak go dostosować do 1100D, mianowicie chcę go przykręcić do dekla od body. Zobaczę co z tego wyjdzie.

P.S To jest ten obiektyw: http://www.fotografowac.pl/obiektywy...855.html#title
    Ostatnio edytowane przez gsfolium ; 24-04-2013 o 17:09

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Ręczne nastawianie ostrości to taki demon grasujący po forum. Fotografuję między innymi ptaki i w większości wyłączam AF i kręcę "manualnie" ręką - konkretnie lewą.
    Gdy ptak siedzi na krzaku, to AF namierza na wszystkie okoliczne gałązki i listki, a na ptaka w ostatniej kolejności. Tak jak mówi Selena - kwestia chęci i poćwiczenia.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Cytat Zamieszczone przez gsfolium Zobacz posta
    Jestem po rozmowie z kolegą, posiada on Nikona D5100 oraz jak się okazało korzysta z Jupitera 200mm. Z rozmowy wywnioskowałem ,że nie ma on większych problemów z tym obiektywem wręcz przeciwnie jest z niego bardzo zadowolony. Dlatego po zakupie adaptera M42 pożyczę Jupitera i zobaczę co i jak.

Posiadam obiektyw 52mm f2.8 od aparatu "FED 4" gwint 38mm, mam pomysł jak go dostosować do 1100D, mianowicie chcę go przykręcić do dekla od body. Zobaczę co z tego wyjdzie.

P.S To jest ten obiektyw: INDUSTAR 61 Ł/D f2.8/55
    Gwint M39 chyba? I nie prościej kupić sobie przejściówkę - tak po prostu
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Dopiero zaczyna

jacek_73 - tak błąd z mojej strony, jest to gwint M39. Może i prościej kupić sobie przejściówkę ale to dodatkowe koszta, dekiel kosztuje mnie 6zł, + trochę pracy, i mam adapter własnej roboty

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów