"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi, myślę ,że jednak zainteresuje się Canonem 55-250mm. Może uda mi się od kogoś pożyczyć adapter + obiektyw M42, wtedy miał bym 100% obraz, jak to wszystko działa i czy naprawdę sobie poradzę z tym systemem.
Flickriver: Most interesting photos from Jupiter / da się piękne zdjecia wszystkiego niemal. No ale właśnie, (mały) wizjer mocno uprzykrza.
gsfolium bdb pomysł, najlepiej podpiać na próbę, przed kupnem.
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Jestem po rozmowie z kolegą, posiada on Nikona D5100 oraz jak się okazało korzysta z Jupitera 200mm. Z rozmowy wywnioskowałem ,że nie ma on większych problemów z tym obiektywem wręcz przeciwnie jest z niego bardzo zadowolony. Dlatego po zakupie adaptera M42 pożyczę Jupitera i zobaczę co i jak.
Posiadam obiektyw 52mm f2.8 od aparatu "FED 4" gwint 38mm, mam pomysł jak go dostosować do 1100D, mianowicie chcę go przykręcić do dekla od body. Zobaczę co z tego wyjdzie.
P.S To jest ten obiektyw: http://www.fotografowac.pl/obiektywy...855.html#title
Ostatnio edytowane przez gsfolium ; 24-04-2013 o 17:09
Ręczne nastawianie ostrości to taki demon grasujący po forum. Fotografuję między innymi ptaki i w większości wyłączam AF i kręcę "manualnie" ręką - konkretnie lewą.
Gdy ptak siedzi na krzaku, to AF namierza na wszystkie okoliczne gałązki i listki, a na ptaka w ostatniej kolejności. Tak jak mówi Selena - kwestia chęci i poćwiczenia.
jacek_73 - tak błąd z mojej strony, jest to gwint M39. Może i prościej kupić sobie przejściówkę ale to dodatkowe koszta, dekiel kosztuje mnie 6zł, + trochę pracy, i mam adapter własnej roboty![]()