z tym przymykaniem przysłony w EF nie było problemu, ale ja nie robiłem w zastanym
ja te zdjęcia właśnie 85/1,8 zrobiłem
z pierścieniami działa w porządku, ale z powodu bardzo dużej minimalnej skali odwzorowania trzeba przypinać wiele pierścieni, jednak obiektyw jest na tyle ostry, że AF działa bez problemów
znaczenie lepszą skalę odwzorowania ma 50/1,4, ale ona już zniekształca
ja nie polecam szkieł m42 do makro - moje miały słabą ostrość i okropny kontrast
Obiektyw + pierścienie to logiczne, że nie zawadzi .... -.^
Jednakże z przenoszeniem automatyki ostrzegam, że u mnie w jednym modelu 5D był z tym kłopot. Po co kupować soczewkę ? By utracić jakość zdjęć? Nie po to ma się DLSR'a by zakładać soczeki zamiast dobrego obiektywu. Zabawa w makro z półsrodkami jest bardzo uciążliwa, gdzie wspomaganie oświetleniem? To dodatkowe koszta. Jak ktoś chce tanio a dobrze to owszem da się, kompakt + raynox i problem z głębią ostrości nie będzie tak doskwierać...
"Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/)"
Można też kupić pierścienie pośrednie typu "delta" za jakieś 200 PLN lub "digital" za jakieś 145 i do tego Helios 44M-4 2/58 (od 50 do 150)