Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: Makro tanim kosztem pod FF

Coś już napisał Awatar meg83
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Makro tanim kosztem pod FF

Cytat Zamieszczone przez Selena Zobacz posta
    Jeśli do 85/1,8 to z przeniesieniem automatyki. Mam Kenko (kupione na eBay-u) i mogę polecić. Jeśli nie Kenko, to koniecznie coś z metalowymi bagnetami, a nie plastik bo jednak to szkło swoje waży i z trzema pierścieniami mogą być problemy.
    też polecam pierścienie Kenko - zestaw używanych można wyrwać za ok 400zł - nie ma z nimi problemów - nic się nie gnie, nie przerywa, nie wywala błędów

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Aleximov Zobacz posta
    Witam,

Oj, mocno karkołomne - i moim zdaniem dość zniechęcające dla kogoś, kto dopiero zaczyna przygodę z makro...
    z tym przymykaniem przysłony w EF nie było problemu, ale ja nie robiłem w zastanym

Proponuję zatem dwa rozwiązania:
    - dokupienie pierścieni EOS - koniecznie metalowe i z przeniesieniem automatyki - mamy potwierdzenie ostrości ("piknięcie") i kontrolę przysłony z body (automatycznie przymykaną) - należy tylko sprawdzić, jak obiektyw C85/1.8 sprawuje się z pierścieniami (bo w niektórych obiektywach ostrość dla makro wypada wewnątrz obiektywu...)
    ja te zdjęcia właśnie 85/1,8 zrobiłem
    z pierścieniami działa w porządku, ale z powodu bardzo dużej minimalnej skali odwzorowania trzeba przypinać wiele pierścieni, jednak obiektyw jest na tyle ostry, że AF działa bez problemów
    znaczenie lepszą skalę odwzorowania ma 50/1,4, ale ona już zniekształca
    - zakup obiektywu M42 (np. Helios czy coś dłuższego, np. 135mm) + pierścienie M42 + adapter - mamy ręczne (pierścieniem) ustawianie przysłony, choć dość kłopotliwe dla zdjęć makro, ale jest (zwykle trzeba ustawiać ostrość na maksymalnie otwartej przysłonie, potem szybko przymknąć i zrobić zdjęcie - jak fotografowany obiekt się rusza, to jest problem...)

Pozdrawiam, Alex
    ja nie polecam szkieł m42 do makro - moje miały słabą ostrość i okropny kontrast
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Początki nałogu Awatar ketras
    Miasto
    Kościan / Leszno / Poznań

Witam,

Z założonymi pierścieniami to raczej żaden nie zawadzi o lustro... (no ale bez, to np. Takumar może...)

To może zamiast kupować pierścienie, to zakupić konwerter Raynox DCR-250 i założyć na C85/1.8 - na początek wystarczy a i fajne zdjęcia makro też można tym zrobić...

Pozdrawiam, Alex
    Obiektyw + pierścienie to logiczne, że nie zawadzi .... -.^
    Jednakże z przenoszeniem automatyki ostrzegam, że u mnie w jednym modelu 5D był z tym kłopot. Po co kupować soczewkę ? By utracić jakość zdjęć? Nie po to ma się DLSR'a by zakładać soczeki zamiast dobrego obiektywu. Zabawa w makro z półsrodkami jest bardzo uciążliwa, gdzie wspomaganie oświetleniem? To dodatkowe koszta. Jak ktoś chce tanio a dobrze to owszem da się, kompakt + raynox i problem z głębią ostrości nie będzie tak doskwierać...
    "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Bywalec Awatar haze
    Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez ketras Zobacz posta
    Obiektyw + pierścienie to logiczne, że nie zawadzi .... -.^
    Po co kupować soczewkę ?(...) Jak ktoś chce tanio a dobrze to owszem da się, kompakt + raynox i problem z głębią ostrości nie będzie tak doskwierać...
    A Raynox to co? pies? Sprawdza się i w obiektywach 70-200
    Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
    6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Można też kupić pierścienie pośrednie typu "delta" za jakieś 200 PLN lub "digital" za jakieś 145 i do tego Helios 44M-4 2/58 (od 50 do 150)

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów