Oj tak, zarezerwowane. Lustrzankowcy bójcie się! Wchodzą nowe super kompakty i swoją jakością was roz... a na dodatek to jeszcze nie jest ich ostatnie słowo!Zamieszczone przez jaymz
![]()
Oj tak, zarezerwowane. Lustrzankowcy bójcie się! Wchodzą nowe super kompakty i swoją jakością was roz... a na dodatek to jeszcze nie jest ich ostatnie słowo!Zamieszczone przez jaymz
![]()
E tam, w sobotę miałem przyjemność trzaskać zdjęcia lustrzanką. I to był błąd.
Tatuś zawsze powtarzał, jeżdżąc maluchem nie kuś się na jazdę próbną mercedesem, gdy nie stać Cię na niego. A ja go, kwa, nie posłuchałem!
I co ja mam teraz zrobić?
Nerki masz dwie ? ;-)
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000
Mam obydwie, ale wciąż nie mam pewności która się zepsuje![]()
zrodlo.pl.citicorp.com , wyszukujesz 'wibor' w bazie dokumentow i czytasz "Procedura udzielania pożyczek pracowniczych" 8)Zamieszczone przez Eddie
To by bylo rozwiazanie, gdyby nie fakt, ze kupilismy mieszkanie i nas przygniotly wszystkie zwiazane z tym wydatki. Dlatego zreszta zdecydowalem sie, gdy kupowalem aparat po stracie poprzedniego, na tanszy kompakt. Teraz musze poczekac pare miesiecy az odetchniemy troche i zrobi sie troche miejsca w budzecie.Zamieszczone przez Vitez
Ha ha. To prawda - coraz wyższe ISO, szybszy AF, eliminacja opóźnienia migawki - to wytrąca koronne argumenty za przejściem na lustro.Zamieszczone przez MMM
![]()
No dobra, prawdę mówiąc sam marzę o przejściu na DLSR-a)
Ostatnio zastanowił mnie jednak test obiektywów zamieszczony w styczniowym numerze Chip FV. Chodzi o dystorsję beczkową - np. dla Canona EF-S 17-85, to ponad 4% zniekształcenie przy ogniskowej 17 mm (27 mm). Fakt, że w dalszym zakresie ogniskowych jest już dużo lepiej. Tym niemniej są to wartości gorsze od tych, jakie mamy w cyfrowych kompaktach. Tak to przynajmniej wygląda, jeśli porównać suche dane np. z dpreview.
I pytanie małego dziecka: Dlaczego??
W przypadku lustrzanek, dystorsja beczkowa czy jakaś inna, jest wadą obiektywu a nie aparatu. To że KITowy obiektyw jest kiepski i mydlany to wiadomo, ale w odróżnieniu od kompaktu nikt nie jest na niego skazany, ba, można sobie kupić body bez tego obiektywu a za to z jakimś innym i po krzyku. W kompakcie jesteś dozgonnie przywiązany do tego co fabryka dała i możesz się conajwyżej ratować jakimiś tulejkami i marnej jakości konwerterami typu x1.4 czy x0.7.Zamieszczone przez jaymz
A wracając do porównania. Popatrz sobie na test S2IS na szerokim kącie http://www.dpreview.com/reviews/cano...cro/wide1x.JPG.
http://www.dpreview.com/reviews/cano...n/IMG_0599.JPG
Popatrz na tą zielono-fioletową aberrację chromatyczną. Nawet KIT takiej nie daje.
A wogóle żeby porównać do KITa to trzeba ustawić go na ekwiwalent 35mm bo na szerokim 27mm dystorsja jest większa niż na 35mm.
Ostatnio edytowane przez MMM ; 08-04-2006 o 17:40
Witam
Jestem tutaj pierwszy raz ponieważ przymierzam albo przymierzałem sie do zakupu S3IS.
Trochę się wystraszyłem czytając ten wątek
Czyżby taki zły ten Canonik S3 miał być???
Nie jest zły a za tą kasę i tak nie kupisz nic lepszego z takim zakresem ogniskowych i IS.Zamieszczone przez romand