Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: S3 Is

Mieszany widok

jaymz
    Guest

Domyślnie

Witam forumowiczów.

Mnie zastanawia jak szybki będzie S3 IS, jeśli chodzi o opóźnienie migawki.
    Od blisko 2 lat bawię się S1 IS, więc mam na tym polu mały kompleks

Robi się o tyle ciekawie, że nowe kompakty Canona przetestowane na Steve's Digicams wydają się cholernie szybkie.

Np. A540:
    "Shooting performance was awesome for a point-n-shoot in this class.
    Shutter lag, the delay between depressing the shutter button and capturing an image, was less than 1/10 of a second when pre-focused, and only 2/10 of a second including autofocus."

Poprawcie mnie, ale czy nie są to czasy zarezerwowane do tej pory dla lustrzanek?

Kuba

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaymz
    Poprawcie mnie, ale czy nie są to czasy zarezerwowane do tej pory dla lustrzanek?
    Oj tak, zarezerwowane. Lustrzankowcy bójcie się! Wchodzą nowe super kompakty i swoją jakością was roz... a na dodatek to jeszcze nie jest ich ostatnie słowo!

Coś już napisał Awatar Eddie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

E tam, w sobotę miałem przyjemność trzaskać zdjęcia lustrzanką. I to był błąd.
    Tatuś zawsze powtarzał, jeżdżąc maluchem nie kuś się na jazdę próbną mercedesem, gdy nie stać Cię na niego. A ja go, kwa, nie posłuchałem!
    I co ja mam teraz zrobić?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Eddie
    I co ja mam teraz zrobić?
    zrodlo.pl.citicorp.com , wyszukujesz 'wibor' w bazie dokumentow i czytasz "Procedura udzielania pożyczek pracowniczych" 8)

Coś już napisał Awatar Eddie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    zrodlo.pl.citicorp.com , wyszukujesz 'wibor' w bazie dokumentow i czytasz "Procedura udzielania pożyczek pracowniczych" 8)
    To by bylo rozwiazanie, gdyby nie fakt, ze kupilismy mieszkanie i nas przygniotly wszystkie zwiazane z tym wydatki. Dlatego zreszta zdecydowalem sie, gdy kupowalem aparat po stracie poprzedniego, na tanszy kompakt. Teraz musze poczekac pare miesiecy az odetchniemy troche i zrobi sie troche miejsca w budzecie.

jaymz
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM
    Oj tak, zarezerwowane. Lustrzankowcy bójcie się! Wchodzą nowe super kompakty i swoją jakością was roz... a na dodatek to jeszcze nie jest ich ostatnie słowo!
    Ha ha. To prawda - coraz wyższe ISO, szybszy AF, eliminacja opóźnienia migawki - to wytrąca koronne argumenty za przejściem na lustro.
    No dobra, prawdę mówiąc sam marzę o przejściu na DLSR-a )

Ostatnio zastanowił mnie jednak test obiektywów zamieszczony w styczniowym numerze Chip FV. Chodzi o dystorsję beczkową - np. dla Canona EF-S 17-85, to ponad 4% zniekształcenie przy ogniskowej 17 mm (27 mm). Fakt, że w dalszym zakresie ogniskowych jest już dużo lepiej. Tym niemniej są to wartości gorsze od tych, jakie mamy w cyfrowych kompaktach. Tak to przynajmniej wygląda, jeśli porównać suche dane np. z dpreview.

I pytanie małego dziecka: Dlaczego??

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaymz
    Ostatnio zastanowił mnie jednak test obiektywów zamieszczony w styczniowym numerze Chip FV. Chodzi o dystorsję beczkową - np. dla Canona EF-S 17-85, to ponad 4% zniekształcenie przy ogniskowej 17 mm (27 mm). Fakt, że w dalszym zakresie ogniskowych jest już dużo lepiej. Tym niemniej są to wartości gorsze od tych, jakie mamy w cyfrowych kompaktach. Tak to przynajmniej wygląda, jeśli porównać suche dane np. z dpreview.
    I pytanie małego dziecka: Dlaczego??
    W przypadku lustrzanek, dystorsja beczkowa czy jakaś inna, jest wadą obiektywu a nie aparatu. To że KITowy obiektyw jest kiepski i mydlany to wiadomo, ale w odróżnieniu od kompaktu nikt nie jest na niego skazany, ba, można sobie kupić body bez tego obiektywu a za to z jakimś innym i po krzyku. W kompakcie jesteś dozgonnie przywiązany do tego co fabryka dała i możesz się conajwyżej ratować jakimiś tulejkami i marnej jakości konwerterami typu x1.4 czy x0.7.

A wracając do porównania. Popatrz sobie na test S2IS na szerokim kącie http://www.dpreview.com/reviews/cano...cro/wide1x.JPG.
    http://www.dpreview.com/reviews/cano...n/IMG_0599.JPG
    Popatrz na tą zielono-fioletową aberrację chromatyczną. Nawet KIT takiej nie daje.
    A wogóle żeby porównać do KITa to trzeba ustawić go na ekwiwalent 35mm bo na szerokim 27mm dystorsja jest większa niż na 35mm.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 08-04-2006 o 17:40

romand
    Guest

Domyślnie

Witam
    Jestem tutaj pierwszy raz ponieważ przymierzam albo przymierzałem sie do zakupu S3IS.
    Trochę się wystraszyłem czytając ten wątek
    Czyżby taki zły ten Canonik S3 miał być???

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez romand
    Czyżby taki zły ten Canonik S3 miał być???
    Nie jest zły a za tą kasę i tak nie kupisz nic lepszego z takim zakresem ogniskowych i IS.

Uprawnienia umieszczania postów