Dostepny dopiero (albo juz) w maju:
http://www.dpreview.com/news/0602/06022111canons3is.asp
Ciekawe jak bedzie sie sprawowal. Kolor wg mnie lepszy niz poprzednikow.
Fotka:
Wzgledem mojego S1 z pewnoscia spory skok techniczny, ale czy wzgledem S2?
Dostepny dopiero (albo juz) w maju:
http://www.dpreview.com/news/0602/06022111canons3is.asp
Ciekawe jak bedzie sie sprawowal. Kolor wg mnie lepszy niz poprzednikow.
Fotka:
Wzgledem mojego S1 z pewnoscia spory skok techniczny, ale czy wzgledem S2?
Jestem posiadaczem S2.Zamieszczone przez RADMAN
Czytalem specyfikacje S3 i powiem szczerze, ze smiac mi sie chcialo. To jest nic innego jak odcinanie kuponow od popularnosci. S1 byl podobno rewolucyjny, nie wiem, moze tak bylo. S2 jest godnym kontynuatorem tradycji a przy okazji zostal dosc unowoczesniony w stosunku do poprzednika. S3 od S2 rozni sie wieksza matryca, kolorem, wielkoscia wyswietlacza i czyms jeszcze rownie nieistotnym. Reszta pozostaje bez zmian.
Czyli co, odcinanie kuponow od popularnosci?
S1 IS jest fajny ale dluuugo czekalem na jego nastepce bo brakowalo mi w nim: RAW, stopki na lampe. S2 nie spelnil moich oczekiwan i dluuuugooo czekalem na jego nastepce...
Niestety S3 tez nie spelnia oczekiwan.
Pro1 bylby OK gdyby mial stabilizacje.
Minolta A1/A2/A200 bylyby oK gdyby pracowaly z lampami Canona
Czyli chce cos Canona co ma 3 mpix lub wiecej, zoom 7x (najlepiej od 24mm) i wiecej, stabilizacje, RAWy, stopke na lampe... i w miare kompaktowa budowe oraz niska wage no i rozsadna cene (bo przeciez 350D+17-85 IS spelni moje wymagania z nawiazka) - bo nie zawsze chce mi sie targac dSLR ze soba (imprezy, dorga do/z pracy, ot tak pstrykadelko przy sobe).
Niestety Canon nie ma takiego aparatu w ofercie i nadal czekam... moze Pro2? A moze S4? A moze nigdy?
Hmm, jak dla mnie to posuniecie Canona nie ma sensu... Toż to jest prawie to samo co S2, Wieksze ISO przy tym samym rozmiarze fizycznym matrycy - większe szumy... Ładniejszy kolor - to się zgadza. WIększy LCD, cena niewiele większa niż S2, pewnie jak wyjdzie na rynek, to ta różnica sie powiększy...
Szczerze, po S3 spodziewałem sie czegoś takiego, co spowodowało by chęć zamiany mojego S2, jednak S2 zostajePoczekam na lepsze czasy
![]()
Camera Obscura/ Szkło powiększające x 2/ bambusowy statyw/ świczka+odblask z "pazłotka" - od czegoś trzeba zacząć :rolleyes:
Canon w tych działaniach powoli przypomina politykę Minolty ( Z3,Z5,Z6 ) małe zmiany ale liczy się kolejny model, który będzie miał jakiś udział w rynku. :-| Tutaj już nie chodzi o fotografa i to co by mu się przydało żeby usprawnić jego prace, marketing gra melodie, Canono i pozostałe firmy tańczą 8)
Jedyny plus, że ceny starszych modeli będą atrakcyjniejsze :-D
40D,12-24, 18-55, 50 f/1,8; 24-105 f/4 IS, 70-200 f/4, 430EX
no cóż... ja długo rozważałem kupno S2, zastanawiałem się też nad czekaniem na jego następce... jednak wziąłem Panasonica FZ30... teraz nie żałuję, że nie czekałem, moim zdaniem S3 to pomyłka... ma co prawda kilka usprawnień (podobnno live histogram?), ale moim zdaniem to za mało, brak rawa, brak stopki, ogólnie na minus...
pewnie kolejnym moim krokiem będzie lustrzanka (nie wiem tylko kiedy) i tu pewnie wrócę do Canona (wróce - bo wcześniej miałem A80, którego do tej pory chwalę)
Ostatnio edytowane przez WereWolf ; 25-02-2006 o 08:55
moja galeria: http://www.lubke.pl
Sprzęt: Canon EOS 30D, Canon Elan 7N (33V), Tamron 17-50 2.8, Tamron 28-75/2.8, 70-200 4L, Canon 50/1.8 II, 580EX, CF SanDisk 2GB + 8GB Extreme III
Raynox DCR-250 (makro)
Witam. Przecież to było widomo, że kiedyś nastąpi "następca" (ale brzmi...). Ze wszystkim tak jest. Począwszy od kompa, przez komórki itd. Zawsze pojawia się coś z dodatkowym gadżetem (czasami całkiem nieistotnym) bo "show must go"... Ale najważniejsze, by potrafić wykorzystać coś co się już ma. Gdzieś od ponad miesiąca mam S2 i wciąż się go uczę i myślę, że nigdy wszystkiego nie wykorzystam - bo i tak mam swoje upodobania i żaden program tematyczny, żaden "bajer" ich nie zastąpi. Zwłaszcza gdy się chce robić coś ponad "auto". Ponad 30 lat temu cieszyłem się Smieną, teraz między innymi - S2-ką! Życzę radości z fotografowania....
Czy jest możliwe, żeby brak RAW-u został poprawiony przez nowy firmware? Bo jeśli tak to może zebrać grupę chętnych na Sx IS-a z RAW-em, zrobić zrzutkę na informatyka i niech to zrobi (a może to nie jest takie proste?, a może zbyt drogie?). Co na to szanowne gremium?
gdyby to było takie proste, to już dawno taki soft by powstałZamieszczone przez trakt2000
IMO nigdy się go nie doczekamy - Canon tak projektuje swoje aparaty, żeby każda seria wypełniała jeden segment rynku (żeby uniknąć kanibalizacji pomiędzy różnymi seriami)
- imieniny cioci - A4xx
- mały do kobiecej torebki - Ixus/Sxx
- amatorskie pstrykanie - A5xx/A6xx
- superzoom - Sx IS
- zastosowania półprofesjonalne (RAW, stopka) - Gx
(Pro pominąłem, bo jakoś nie może doczekać się kontynuacji - pewnie psułaby ona rynek na tanie cyfrowe lustrzanki)
Łączenie możliwości kilku serii to kopanie dołków pod własną pozycją rynkową...