Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Wątek: S3 Is

Bywalec Awatar mlody911
    Miasto
    Mielec

Domyślnie

Mi osobiśćie wydaje się że seria Sx nie będzie posiadała stopki pod lampę.
    Ciekawi mnie natomiast nastepca zaawansowanej serii G lub PRO!
    Gdyby teraz Canon dorzucił stopke do S3 to jednoznacznie stwierdziłbym że G i Pro szybko nie będzie!!
    Eeeehhhh... gdyby tak PRO2 24-200 ze stabilizacją i wspomaganiem AF lampą zewn. i większe ISO - to byłoby coś!

ols
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trakt2000
    Czy jest możliwe, żeby brak RAW-u został poprawiony przez nowy firmware? Bo jeśli tak to może zebrać grupę chętnych na Sx IS-a z RAW-em, zrobić zrzutkę na informatyka i niech to zrobi (a może to nie jest takie proste?, a może zbyt drogie?). Co na to szanowne gremium?
    gdyby to było takie proste, to już dawno taki soft by powstał
    IMO nigdy się go nie doczekamy - Canon tak projektuje swoje aparaty, żeby każda seria wypełniała jeden segment rynku (żeby uniknąć kanibalizacji pomiędzy różnymi seriami)
    • imieniny cioci - A4xx
    • mały do kobiecej torebki - Ixus/Sxx
    • amatorskie pstrykanie - A5xx/A6xx
    • superzoom - Sx IS
    • zastosowania półprofesjonalne (RAW, stopka) - Gx

(Pro pominąłem, bo jakoś nie może doczekać się kontynuacji - pewnie psułaby ona rynek na tanie cyfrowe lustrzanki)
    Łączenie możliwości kilku serii to kopanie dołków pod własną pozycją rynkową...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mlody911
    Gdyby teraz Canon dorzucił stopke do S3 to jednoznacznie stwierdziłbym że G i Pro szybko nie będzie!!

Mi by zupelnie wystarczylo gdyby dorzucil stabilizacja do Pro1 . Seria G ma za malego zooma.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Mi by zupelnie wystarczylo gdyby dorzucil stabilizacja do Pro1
    Wg mnie ten aparat to pomyłka. Trochę się nim bawiłem i wrażenie pozostało nienajlepsze. Akurat zamiast stabilizacji to zmieniłbym połowę innych rzeczy:

- AF wolny i w słabym świetle zachowuje się jak debil
    - matryca szumi nawet bardziej niż w A75, w słabym świetle ISO 400 nie nadaje się do użytku nawet po przejechaniu NeatImage
    - niezbyt sensowny sposób ręcznego ostrzenia, nic nie widać na tym powiększeniu w centrum kadru
    - LCD w wizjerze mógłby mieć trochę wyższa rozdzielczość bo widać piksele
    - na ogniskowej 100mm maksymalna dziura przesłony to f/3.2 co przy dużej głębi (crop x4.5) trochę dużo jak się chce zrobić np. portret

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Odpowiem ci mocno subiektywnie, z punktu widzenia posiadacza dSLR ktory szuka kompaktu z zoomem ok 7x i IS i znosna jakoscia, RAW, mozliwoscia podlaczenia lampy blyskowej:

Cytat Zamieszczone przez MMM
    - AF wolny i w słabym świetle zachowuje się jak debil
    Uzywales z najnowszym firmware? Podobno znacznie poprawili AF.

- matryca szumi nawet bardziej niż w A75, w słabym świetle ISO 400 nie nadaje się do użytku nawet po przejechaniu NeatImage
    Do niskoszumowych zdjec mam 20D

- niezbyt sensowny sposób ręcznego ostrzenia, nic nie widać na tym powiększeniu w centrum kadru
    Do ostrzenia recznego mam szkla lustrzankowe w tym cala sterte M42.

- LCD w wizjerze mógłby mieć trochę wyższa rozdzielczość bo widać piksele
    LCD uzywam do 3 sec review z histogramem

- na ogniskowej 100mm maksymalna dziura przesłony to f/3.2 co przy dużej głębi (crop x4.5) trochę dużo jak się chce zrobić np. portret
    Do portretow i krotkiej GO mam 20D+85 1.8 8)

Tak wiec do moich potrzeb wady ktore podales (no moze poza AF, ktory jednak wierze ze poprawili) sa niewazne.
    Co nie zmienia faktu ze jakby wyszedl jakis Pro2 z IS to wspomniane wady bylyby zapewne naprawione (nowa matryca, LCD).

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Używałem wersji 1.0.0

LCD uzywam do 3 sec review z histogramem
    Chyba mówimy o różnych rzeczach. Chodzi mi o ten LCD umieszczony w wizjerze, przecież musisz jakoś skadrować zdjęcie?

Do niskoszumowych zdjec mam 20D
    ...
    Do ostrzenia recznego mam szkla lustrzankowe w tym cala sterte M42.
    ...
    Do portretow i krotkiej GO mam 20D+85 1.8 8)
    Że się tak zapytam... to do czego ma służyć ci ten PRO1/PRO2?
    Przecież nawet na KITowym obiektywie z 20D będziesz mieć ostrzejszy szeroki kąt, a jakaś przeciętna Sigma 70-300 mm f/4-5.6 APO DG Macro czy Canon EF 55-200mm f/4.5-5.6 II USM za 1/2 ceny PRO1 da ci taki sam jeśli nie ostrzejszy obraz, już nie mówiąc o rozpiętności tonalnej i szczegółach w cieniach matrycy 20D. Próba zrobienia zdjęcia w kiepskim świetle kończy się zazwyczaj mocną frustracją z powodu błądzenia AF i strasznych szumów przy ISO400.
    Akurat tak się składa że znajomy ma tego PRO1 i po obejrzeniu paru zdjęć z 20D/EF50mm chciał go wrzucać do kosza. Naprawdę, różnicę dosyć dobrze widać nawet przy zdjęciach zrobionych w dobrym naturalnym świetle. Ale jak rozumiem miałeś tego PRO1 w ręku i wiesz na co się decydujesz.

W sumie to zjechaliśmy strasznie Off-topic.
    Pozdrawiam

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM
    Używałem wersji 1.0.0
    To wiele wyjasnia.

Chyba mówimy o różnych rzeczach. Chodzi mi o ten LCD umieszczony w wizjerze, przecież musisz jakoś skadrować zdjęcie?
    A kadrowanie zdjecia to na obracanym duzym LCD (przyzwyczjenia z G3). Wysoka rozdzielczosc nie jest mi do tego potrzebna.

Że się tak zapytam... to do czego ma służyć ci ten PRO1/PRO2?
    Do tego zeby go nosic przy sobie i na imprezy. Gdzie 20D z dowolnym szklem za duzy, za ciezki, zbyt cenny.
    Ostrosc czy szumy przy takich zastosowaniach maja drugorzedne znaczenie. Wazniejsze ma zoom, stabilizacja, RAW i sanki na lampe.

A na Pro1 sie nie decyduje, chce jego jakiegokolwiek nastepce z IS - seria S odpada bo nie ma RAW i sanek na lampe .

I ju wrocilismy na temat bo mowa byla o S3 i ja na S3 narzekam - ze nie ma RAW i sanek.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Odpowiem w Twoim stylu. PODOBNO robi znaczną różnicę niż FAKTYCZNIE.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy
    Odpowiem w Twoim stylu. PODOBNO robi znaczną różnicę niż FAKTYCZNIE.
    Mi w tym temacie te "podobno" zupelnie wystarcza bo i tak wcale nie przymierzam sie do Pro1 a do czegos, czego specyfikacje juz kilkakrotnie wymienialem a co w stajni Canona jeszcze nie istnieje... jest Minolta A2 ale nie chce mi sie do niej lampy dokupowac.

jaymz
    Guest

Domyślnie

Witam forumowiczów.

Mnie zastanawia jak szybki będzie S3 IS, jeśli chodzi o opóźnienie migawki.
    Od blisko 2 lat bawię się S1 IS, więc mam na tym polu mały kompleks

Robi się o tyle ciekawie, że nowe kompakty Canona przetestowane na Steve's Digicams wydają się cholernie szybkie.

Np. A540:
    "Shooting performance was awesome for a point-n-shoot in this class.
    Shutter lag, the delay between depressing the shutter button and capturing an image, was less than 1/10 of a second when pre-focused, and only 2/10 of a second including autofocus."

Poprawcie mnie, ale czy nie są to czasy zarezerwowane do tej pory dla lustrzanek?

Kuba

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów