Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: File Zilla do przesylania zdjec.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: File Zilla do przesylania zdjec.

Cytat Zamieszczone przez rOOmak Zobacz posta
    Łącze może być problemem tak jak mówi przedmówca. Właśnie sprawdziłem połączenie w moim telefonie i mi wyświetliło 5Mbps do sąsiedniego stanu. W domu połączenie osiąga 7Mbps.
    Dlatego nie brałem tego pod uwagę
    Ściągnie czy wysyłanie?
    Nie wiem jak w stanach, ale u nas jest standardem na stałych łączach że upload jest jakieś 10x mniejszy niż download, a nawet jeśli masz łącze 100Mbs to upload masz na poziomie 5MBbs max.

Uzależniony

Tak. Prawda. Właśnie sprawdziłem w domu. Down 25Mbps, up 4Mbps.
    Jak by nie było. Przesyłanie 1500 rawów wydaje się mało praktyczne.
    Chyba warto by przemyśleć taki system pracy. Np można wyselekcjonować zdjęcia przed wysłaniem. A jeżeli ktoś ma zrobić selekcje to może wysłać JPG do selekcji i potem tylko te wybrane.
    LR5 ma zapewniać ciekawą funkcję. Można robić edycję na samych plikach z podglądu bez dostępu do oryginalnych. Potem się automatycznie synchronizuje.

Bywalec
    Miasto
    Hatboro/Wroclaw

Łącze może być problemem tak jak mówi przedmówca. Właśnie sprawdziłem połączenie w moim telefonie i mi wyświetliło 5Mbps do sąsiedniego stanu. W domu połączenie osiąga 7Mbps.
    Dlatego nie brałem tego pod uwagę
    Dzieki Roomak za wszelkie wskazowki! Jak znajdziesz czas to podeslij wiecej info na ten tamat, musze do tego troche przysiac. Pliki wysylam z New Jersey do Wroclawia, zazwyczaj takie 1500 raw-ow schodzilo przez 24-34 godziny, ale to lokalnie i strasznie na dodatek kaszlalo. Mysle ze filezilla dawalaby rade ale hostuje z bludomain a tam limit miejsca to 9gb :-/ Chyba poprobuje skompresowac po 200-300 rawow i puszcze je skypem.
    Ostatnio edytowane przez wagteil ; 25-04-2013 o 14:27

Bywalec
    Miasto
    Hatboro/Wroclaw

A jeżeli ktoś ma zrobić selekcje to może wysłać JPG do selekcji i potem tylko te wybrane.
    Myslalem o tym, Masz pomysl jak je pozniej przypisac do pary RAW-a?

--- Kolejny post ---

LR5 ma zapewniać ciekawą funkcję. Można robić edycję na samych plikach z podglądu bez dostępu do oryginalnych. Potem się automatycznie synchronizuje.
    W LR5 mozna eksportowac te 'podglady' jako katalog, niestety w wersji beta nie da si etgo katalogu otwierac na innym 'obcym' kompie. Mam nadzieje ze w pelnej wersji nie bedzie juz z tym problemu. Ciekawe czy bedzie mozna z tego wydlubac jakies xmp..?

Uzależniony

Znalazłem sposób jak uruchomić SFTP zamiast zwykłego FTP.
    Opierając się o to co wcześniej napisałem.
    W "Sharing" zaznaczamy opcję "Remote login" i wybieramy wcześniej stworzonego użytkownika.
    Na routerze modyfikujemy "Port Forwarding" na Port 22.
    Żeby skorzystać z SFTP trzeba użyć klienta np FileZilla. Podać nazwę hosta taką jaką stworzyliśmy w no-ip, nazwa użytkownika i hasło musi się zgadzać z nazwą i hasłem na kompie i w port wpisujemy 22.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez wagteil Zobacz posta
    Myslalem o tym, Masz pomysl jak je pozniej przypisac do pary RAW-a?
    Spróbuj tak:
    W LR idziesz do folderu ze zdjęciami które cię interesują.
    Następnie File -> Export as catalog
    W kolejnym oknie wybierasz gdzie zapisać exportowany catalog i odhaczasz "Export negative files" i zaznaczasz "include available previews"
    Potwierdzasz "Export Catalog". Rozmiar tego Catalogu będzie się różnił w zależności od jakości zdjęć podglądu.
    Teraz przesyłasz stworzony folder przez internet i ktoś otwiera LR z tym catalogiem.
    Dokonuje selekcji- gwiazdki, kolory, flagi itd.
    Po tym wysyła ten cały folder z powrotem do Ciebie.
    Otwierasz LR z nowym catalogiem i powinieneś mieć te gwiazdki zdjęcia z gwiazdkami.
    Teraz możesz zaznaczyć zdjęcia tylko wybrane i zrobić kolejny export, tym razem z zaznaczonym "Export negative files" i odznaczonym "include available previews".

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów