Jak wysyłam duże pliki znajomym to używam Skypa. Skype nawiązuje P2P połączenie i możesz uzyskać maksymalną prędkość połączenia pomiędzy dwoma komputerami. Jak używasz mac to prawym klikiem (lub Cntr+click) na folder i wybierasz Compress "xxx". W ten sposób możesz wysłać za jednym razem wszystkie pliki.
Jak jesteś zielony na temat FTP to zajmie ci trochę czasu. użyj Skype teraz a potem możesz pokombinować z FTP żeby mieć na przyszłość.
--- Kolejny post ---
A żeby utworzyć FTP na swoim kompie musisz podjąć takie kroki.
Zakładając, że masz dynamiczny publiczny IP (za stały IP zazwyczaj się dodatkowo płaci) musisz skorzystać j/w wspomniano z serwisu który pozwoli ci założyć domenę wskazującą na twój komputer mimo zmian IP. Jeden z serwisów który jest darmowy to www.noip.com
Jak już masz konto, musisz włączyć FTP na swoim komputerze. Najlepiej jest założyć nowego użytkownika który będzie miał ograniczony dostęp do zasobów systemu i będzie miał inne chasło niż inni użytkownicy. Jak już masz nowego użytkownika, idziesz do System Preferences -> Sharing -> zaznaczasz File Sharing -> Options i zaznacz tylko FTP i przed chwilą stworzonego usera.
W Shared folders wybierasz folder do którego wrzucisz zdjęcia. Wybierasz Public Folder u nowego Usera.
Teraz, jeżeli używasz routera musisz włączyć static PAT. Może to być pod opcją Port Forwarding.
Również przydatne może być na routerze zarezerwowanie jednego prywatnego IP dla twojego komputera żeby PAT działał poprawnie i np jutro nie wskazywał na inny komputer.
Zapomniałem dodać że w ten sposób uzyskujesz dostęp do komputera używając przeglądarki Web i adresu ftp://twoja_nowa_domena.no-ip.biz
Właśnie przetestowałem te ustawienia bo nigdy tego nie robiłem wcześniej i znalazłem jeden dosyć poważny problem.
Mimo użytkownika z ograniczonym dostępem, dostaje dostęp do wszystkich danych na komputerze.
Więc na razie odradzam używania tego sposobu. Musze to głębiej rozpracować.
Warto również wiedzieć że FTP przesyła nazwe użytkownika i chasło czystym tekstem więc łatwo jest to przechwycić.
Nie mam więcej czasu, ale za kilka dni spróbuje czy da się stworzyć sftp na Macu.
Najlepiej to mieć NAS z SFTPale trzeba się bawić tym co jest dostępne.