Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: File Zilla do przesylania zdjec.

Coś już napisał

Domyślnie Odp: File Zilla do przesylania zdjec.

Cytat Zamieszczone przez wagteil Zobacz posta
    Ok, czyli wyglada na to ze musze stworzyc 'konto uzytkownika FTP' powiedmy przez cPanel. A wskazany uzytkownik bedzie sie mogl do tego konta zalogowac przez FileZilla swoim haslem i loginem. Czy tak?
    Po co wykorzystywać serwer i tracić transfer danych lepiej wykorzystać swój komputer.

Umawiasz się z gościem na konkretny czas (godzinę).
    Ściągasz cesarFTP odpowiednio konfigurujesz, zakładasz folder, czy nawet podajesz ten w którym znajdują się zdjęcia do wysłania, ustawiasz uprawnienia tylko na ściąganie (read).

Ustawiasz login i hasło w cesarFTP, podajesz go osobie, która loguje się przez IE podając Twój adres IP.
    Osoba która ma ściągać pliki w IE tam gdzie wpisuje się adres podaje ftp://twoj_adres_IP następnie podaje login i hasło które sobie wymyśliłeś i tyle, zaczyna ściągać te plki.

Wszystkie poczynania ściągającego obserwujesz w aplikacji.

Zawsze tak robię, ściąganie trwa trochę gdyż prędkość wysyłania uzależniona jest od prędkości wysyłania od siebie.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

I tu jest wlasnie przewaga dysku od googla, wrzucasz raz - pobierasz caly czas..
    A raczej z pelna predkoscia.
    Po co sie meczyc? Mr Google Cie wyreczy :*

Bywalec
    Miasto
    Hatboro/Wroclaw

Cytat Zamieszczone przez ghiio Zobacz posta
    I tu jest wlasnie przewaga dysku od googla, wrzucasz raz - pobierasz caly czas..
    A raczej z pelna predkoscia.
    Po co sie meczyc? Mr Google Cie wyreczy :*
    Ale probem w tym ze nawet po wykupieniu 100gb google nie daje odbierajacej osobie sciagnac wiecej jak 2GB, musi ponawiac download aby pociagnac kolejne 2GB !!!!! Jak to obejsc??

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez tomik23 Zobacz posta
    Po co wykorzystywać serwer i tracić transfer danych lepiej wykorzystać swój komputer.

Umawiasz się z gościem na konkretny czas (godzinę).
    Ściągasz cesarFTP odpowiednio konfigurujesz, zakładasz folder, czy nawet podajesz ten w którym znajdują się zdjęcia do wysłania, ustawiasz uprawnienia tylko na ściąganie (read).

Ustawiasz login i hasło w cesarFTP, podajesz go osobie, która loguje się przez IE podając Twój adres IP.
    Osoba która ma ściągać pliki w IE tam gdzie wpisuje się adres podaje ftp://twoj_adres_IP następnie podaje login i hasło które sobie wymyśliłeś i tyle, zaczyna ściągać te plki.

Wszystkie poczynania ściągającego obserwujesz w aplikacji.

Zawsze tak robię, ściąganie trwa trochę gdyż prędkość wysyłania uzależniona jest od prędkości wysyłania od siebie.
    A znasz cos na mac-a, ten Cesar dziala tylko na windzie

Uzależniony

Domyślnie

Zamiast bawić się w FTP załóż darmowy dropbox.

A jeżeli boisz się o prywatność danych(co nie wydaje mi się problemem jeżeli nie są to ściśle tajne informacje ) możesz zdjęcia spakować winrarem z hasłem i opcją SFX.

A po trzecie: rozumiem że każdy dorosły człowiek podejmuje decyzje za siebie ale wysyłać RAWy to duża pomyłka. Żaden klient nie potrzebuje plików RAW, chyba że decydujesz się na rezygnacje z praw autorskich.
    Ostatnio edytowane przez szambonur ; 24-04-2013 o 22:47

Bywalec
    Miasto
    Hatboro/Wroclaw

Cytat Zamieszczone przez rOOmak Zobacz posta
    A po trzecie: rozumiem że każdy dorosły człowiek podejmuje decyzje za siebie ale wysyłać RAWy to duża pomyłka. Żaden klient nie potrzebuje plików RAW, chyba że decydujesz się na rezygnacje z praw autorskich.
    Drop box jest za maly a mam juz konto na google drive, tylko ten upload po 2 gb to pomylka. Wyslam komus rawy do obrobienia, sam sie nie wyrabiam z robota..

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

No to postaw ten serwer ftp + ew. jakiś darmowy dns i jazda...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Bywalec
    Miasto
    Hatboro/Wroclaw

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    No to postaw ten serwer ftp + ew. jakiś darmowy dns i jazda...
    Jestem zielony, czego szukac w necie aby znalezc jal to sie robi? Czy ktos potrafi obslugiwac transfer przez mucommander? Szukam wskazowek.

Uzależniony

Domyślnie

Jak wysyłam duże pliki znajomym to używam Skypa. Skype nawiązuje P2P połączenie i możesz uzyskać maksymalną prędkość połączenia pomiędzy dwoma komputerami. Jak używasz mac to prawym klikiem (lub Cntr+click) na folder i wybierasz Compress "xxx". W ten sposób możesz wysłać za jednym razem wszystkie pliki.
    Jak jesteś zielony na temat FTP to zajmie ci trochę czasu. użyj Skype teraz a potem możesz pokombinować z FTP żeby mieć na przyszłość.

--- Kolejny post ---

A żeby utworzyć FTP na swoim kompie musisz podjąć takie kroki.
    Zakładając, że masz dynamiczny publiczny IP (za stały IP zazwyczaj się dodatkowo płaci) musisz skorzystać j/w wspomniano z serwisu który pozwoli ci założyć domenę wskazującą na twój komputer mimo zmian IP. Jeden z serwisów który jest darmowy to www.noip.com
    Jak już masz konto, musisz włączyć FTP na swoim komputerze. Najlepiej jest założyć nowego użytkownika który będzie miał ograniczony dostęp do zasobów systemu i będzie miał inne chasło niż inni użytkownicy. Jak już masz nowego użytkownika, idziesz do System Preferences -> Sharing -> zaznaczasz File Sharing -> Options i zaznacz tylko FTP i przed chwilą stworzonego usera.
    W Shared folders wybierasz folder do którego wrzucisz zdjęcia. Wybierasz Public Folder u nowego Usera.
    Teraz, jeżeli używasz routera musisz włączyć static PAT. Może to być pod opcją Port Forwarding.
    Również przydatne może być na routerze zarezerwowanie jednego prywatnego IP dla twojego komputera żeby PAT działał poprawnie i np jutro nie wskazywał na inny komputer.

Zapomniałem dodać że w ten sposób uzyskujesz dostęp do komputera używając przeglądarki Web i adresu ftp://twoja_nowa_domena.no-ip.biz
    Właśnie przetestowałem te ustawienia bo nigdy tego nie robiłem wcześniej i znalazłem jeden dosyć poważny problem.
    Mimo użytkownika z ograniczonym dostępem, dostaje dostęp do wszystkich danych na komputerze.
    Więc na razie odradzam używania tego sposobu. Musze to głębiej rozpracować.
    Warto również wiedzieć że FTP przesyła nazwe użytkownika i chasło czystym tekstem więc łatwo jest to przechwycić.
    Nie mam więcej czasu, ale za kilka dni spróbuje czy da się stworzyć sftp na Macu.
    Najlepiej to mieć NAS z SFTP ale trzeba się bawić tym co jest dostępne.
    Ostatnio edytowane przez szambonur ; 24-04-2013 o 22:48

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

sorka, że się wtrącę w tę dyskusję o FTP, ale kalkulator i mój swego czasu guru od sieci podpowiadają mi coś innego: "Never underestimate the bandwidth of a station wagon full of quarter-inch tapes" (link).

ile jest do przetransmitowania? 1500 CR2? ile to jest? 30GB? 40 GB?

jakie kolega i jego współpracownik mają łącza? ADSL? VDSL? DSL? kablówka? światłowód? 3G? LTE?

jeżeli przeciętny miedziany kabel 10-60 Mbps, to zapewne upload jest na poziomie 1 może 2 Mbps.

i nie da się tego przeskoczyć.

wysyłka 40 GB przez łącze 1 Mbps to prawie 5 (pięć) dni ciągłej transmisji.

jeżeli to będzie 2 Mbps, to prawie 3 dni.
    i to wszystko pod warunkiem, że wszystko pójdzie idealnie, bez przerw, błędów, retransmisji, i praktycznie przez cały ten czas żaden z nich nie dotknie internetu.

naprawdę, zdaje się, że lepiej będzie nagrać rawy na kartę i przejść się na pocztę.
    priorytet będzie na miejscu kolejnego dnia (sprawdzane wielokrotnie). tym bardziej, że po obróbce trzeba foty odesłać (będzie na czym).
    pozdro.,
    m.

Uzależniony

Łącze może być problemem tak jak mówi przedmówca. Właśnie sprawdziłem połączenie w moim telefonie i mi wyświetliło 5Mbps do sąsiedniego stanu. W domu połączenie osiąga 7Mbps.
    Dlatego nie brałem tego pod uwagę

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów