Witam.
Jestem szczesliwym posiadaczem aparatu canon
A to moj pierwszy post tutaj.
DZIEEEEEN-DOOOOO-BRRYYYY

Posiadam na dzien dzisiejszy 1d mk2 i kilka kiepskich glupot.
W 99.9% do aparatu podpiety jest obiektyw Tamron 28-75 2.8 , oraz od niedluga 50mm 1.8.
W swojej malej foto kolekcji, posiadam jednak jeszcze drugie szklo sigmy.

Jest nim, zakupiona niegdys sigma ex 70-200 2.8 HSM bez OS, ktorej uzylem raptem kilkukrotnie!
Do sigmy posiadam konwerter EX 2x - sigmy oczywiscie. Ktorego uzylem, gora - dwa razy.
Niestety te ogniskowe do mnie nie przemawiaja, ale raz na jakis czas trza uzyc.

Dzis jestem w stanie zdobyc za psie pieniadze sigme 100-300 f.4
Dowiedzialem sie, ze wspolrpacuje z konwerterem 2x (bez AF - to w zasadzie jak sigma 70-200, ktorej AF z konwerterem jest wolniejszy niz chod mojej babci ^^).
Po zakupie 100-300 f.4 i sprzedazy sigmy 70-200 f.2.8 wyszedlbym na mniejwiecej zero - a nawet moglbym sobie kupic zgrzewke piwa

Biorac pod uwage to co napisalem wyzej, ze i tak nie uzywam z takich ogniskowych, uwazam, ze moze to byc cos ciekawego, poniewaz daje mi "wieksze mozliwosci" w momencie kiedy tele beda faktycznie mi potrzebne.
Niestety niemialem tego szkla w rece. Prosze o informacje jak wyglada sprawa z AF, celnoscia i jakoscia.
Czy jestescie wstanie mi cos doradzic? Mam zamieniac? A moze pozostac przy swoim?

Za zamiana przemawia do mnie fakt, ze wypuszczono wersje z OS, i sigma via allegro kosztuje W SKLEPACH ok. 2k zl - nowych brak.
A za nowe 100-300 pragna uzyskac 3.5k (montaz do sony widze...)

Pozdrawiam i czekam na pomoc