Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM - krótki zoom ze stałym światłem

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • RTSiak
    Uzależniony
    • 2010
    • 635

Odp: Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM - krótki zoom ze stałym światłem

loteria

Komentarz

• miki450
      Bywalec
      • 2009
      • 150

Zamieszczone przez qrko Zobacz wpis
      O kurcze pol roku ciszy. Wszyscy posprzedawali swoje 18-35? Ja sie napalilem mocno na to szkielko, ale mam 70D, a po przeczytaniu calego tematu widze ze nie jest to zbyt szczesliwe polaczenie...
      Weź swoją 70kę, idź z nią do sklepu, podepnij kilka sztuk 18-35, kup tą, która nie wykazuje żadnych wad.
      To takie trudne?

Nie odbieraj tego osobiście ale z tego co obserwuję to forum, łatwiej siedzieć wygodnie w fotelu przed kompem, "mądrować" w 100 tematach pt. jaki obiektyw/"luszczanka" dla początkującego, na wakacje, na łikend, do cioci na imieniny, do focenia kwiatków, koników, żuczków, mrówek, puszek po piwie etc. etc.

Był już temat jaka lustrzanka, obiektyw i kijek do słitfoci?

Komentarz

• robson999
        Uzależniony
        • 2013
        • 716

Zamieszczone przez luso Zobacz wpis
        Możesz rozwinąć co to znaczy nie dawał rady?
        Wolniejszy i mniej celny od Canona.
        5D, 2x6D, 16-35/4ISL, 20/1.4A, 24-70/2.8LII, 24-85/3.5-4.5, 50/1.4, 50/1.8STM, 55/1.8, 85/1.8, 135/2L, 200/2.8LII, 70-300 4-5.6II, 100-300/5.6L, 400/5.6L
        600EX-RT, 430EXII, 568EXII
        CX241, i1DisplayPro, L850, SC-P600

Komentarz

• 5pirit
          Początki nałogu
          • 2009
          • 433

Ktoś może nie poleca, a np. ja mogę śmiało polecić.

Kupiłem używkę 3 miesięczną, i z moim body 50D od samego początku bez problemu się dogadywała.

Jak dla mnie najlepsze szkło pod APS-C jeżeli chodzi o ZOOM, może zakres nie za duży, ale ja się nauczyłem go używać pomimo krótkiego końca, za to światełko rekompensuje w pełni tą stratę.

Używki można kupić już dość tanio i do tego na bank jeszcze są na gwarancji, więc nie ma problemu, żeby w razie czego odesłać na kalibrację.

Dla mnie szkło BOMBA! Gdyby nie to, że przeszedłem na pełną klatę to bym sobie go zostawił na wieki wieków.
          Ostatnio edytowany przez 5pirit; 23447.
          eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Komentarz

• qrko
            Dopiero zaczyna
            • 2011
            • 22

Zamieszczone przez miki450 Zobacz wpis
            Weź swoją 70kę, idź z nią do sklepu, podepnij kilka sztuk 18-35, kup tą, która nie wykazuje żadnych wad.
            To takie trudne?
            Gdyby byl takowy w promieniu 200km to juz dawno bym tak zrobil... Wszyscy odpisuja ze albo maja 1 sztuke, albo sprowadzaja na zamowienie.
            Ostatnio edytowany przez qrko; 42008.
            http://www.gutoslaw.com

Komentarz

• Merde
              Grzeczny i układny podpis
              • 2008
              • 7756

Zamieszczone przez miki450 Zobacz wpis
              To takie trudne?
              Kolega to chyba z Default City?
              I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Dexxim
                Dopiero zaczyna
                • 2006
                • 38

Używałem amatorsko Sigmę 18-35 z 7d (do czasu zalania 7d ).
                Żadnych problemów z ostrością czy trafianiem w punkt. Jeżeli coś było nietrafione to raczej wina operatora (lub konstrukcji pól autofokusa w aparacie).
                Generalnie szkło ostre. Mimo iż posiadam USB dock, to nie było potrzeby ingerencji w ustawienia fabryczne.
                Po zalaniu aparatu szkło poszło do kolegi (również z 7d) i żadnych problemów.

Generalnie Sigma zastępuje (w użyciu amatorskim) kilka stałek, i jest fajnym spacerzoomem na wieczory i godzinny nocne
                Do ideału brakuje trochę zoom'u (50 by się przydało). Waga po kilku chwilach noszenia zaczyna przeszkadzać.

Amatorom polecam. Zawodowcom, no cóż zawodowcy sami wiedzą co potrzebują
                pzdr.
                Canon 7d | T 18-270 | S 18-35 | C 18-55 | C 50 1.8

Komentarz

• Merde
                  Grzeczny i układny podpis
                  • 2008
                  • 7756

Zamieszczone przez Dexxim Zobacz wpis
                  Generalnie Sigma zastępuje (w użyciu amatorskim) kilka stałek
                  Dokładnie tak ten obiektyw traktuję, to są trzy jasne stałki w jednym: 18 (28), 22 (35) i 35 (50) mm.
                  Gdyby nie niechęć do inwestowania w cropa i generalnie trochę inne priorytety budżetowe, to pewnie bym się skusił... Zastanawiałem się też nad wymianą 10-22 ale choć używam go stosunkowo rzadko, to żal się rozstawać...
                  I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Daimon Frey
                    Dopiero zaczyna
                    • 2012
                    • 46

Jakiś czas temu szukałem spacerzoomu do cropa, wybór między 17-55 canona i 18-35 sigmy.
                    Kupiłem sigme, szkło jest ok. Wybrałem ze względu na jasność i większe możliwości z tym związane.
                    Tak, jest mniej celna od canona, i wolniejsza, jednak pod względem ostrości jakości wykonania świetnie się prezentuje.
                    Kupiłem świadomy ograniczeń związanych z małym zakresem ogniskowych- gdyby byl to 16, a przynajmniej 17mm, to było by super.
                    Czy kupił bym jeszcze raz?
                    Nie, ze względu na, że jest to tylko szkło do cropa... co jest chyba największą wadą.
                    18mm jest dla mnie tez ciut za wąskie, częściej podpinam 10-20 sigme, czy samyanga 8mm.

Komentarz

• RTSiak
                      Uzależniony
                      • 2010
                      • 635

ja bardzo dlugo tluklem sie z 7d glownie przez ta sigme, ale loteryjny AF po pol roku juz tak zalazl mi za skore ze i sigma i 7d poszly w inne rece... optycznie to dla mnie jeden z 2 najlepszych zumow jakie mialem (ten 2 to 70-200II...) ale u mnie to bylo za malo przy tak kiepskim AF

potrafila pudlowac (mniejszy czy wiekszy raz BF raz FF itd...) nawet przy fotografii produktowej, ze statywu

Komentarz

• Piotrus117
                        Bywalec
                        • 2012
                        • 109

Ja też stałem przed dylematem S czy C. Sigma to kawał konkretnego szkła i świetnie się prezentuje. Jednak z moim 7d od początku idealnie współpracował C17-55 i tak jest do tej pory.

Komentarz

• luso
                          Uzależniony
                          • 2014
                          • 900

Zamieszczone przez robson999 Zobacz wpis
                          Wolniejszy i mniej celny od Canona.
                          Widzę w podpisie, że jesteś również posiadaczem 35/2 IS. Ja ostatnio taki sobie sprawiłem ponieważ z mojego punktu widzenia największą wadą tej sigmy jest jej rozmiar i waga. Ta stałka jest o połowę mniejsza. Wiec po tym co wyczytałem na tym forum spodziewałem się, że AF w 35 będzie rewelacyjny. Prawdę mówiąc trochę się zawiodłem, w porównaniu do sigmy jest:
                          -trochę szybszy (subiektywnie)
                          -ma przewagę w słabym świetle. To jest największa zaleta. :/ (subiektywnie)
                          -jest znacznie głośniejszy (również subiektywnie)
                          -mniej celny (subiektywnie - nawet myślałem, że moj obiektyw ma Front Focus, ale okazuje się po zrobieniu testu, że FF nie ma)

Może to przez moją puszkę z niezbyt dobrym AF'em (600d). W każdym razie w porównaniu z jednym z nowszych obiektywów Canon'a o którym ludzie piszą w innych wątkach, że lepszy napęd AF'u dostępny jest jedynie w serii L jestem bardzo daleki od ganienia tej sigmy.
                          Ostatnio edytowany przez luso; 53063.

Komentarz

• robson999
                            Uzależniony
                            • 2013
                            • 716

Na 35/2IS złego słowa nie mogę powiedzieć. Szybko i celnie ostrzy na 40D i 6D. Skłamałbym, gdybym napisał, że pod tym względem w porównaniu z Sigmą to przepaść. Ja długo zastanawiałem się nad sprzedażą 18-35 1.8, ze względu na optykę, jednak wraz z przejściem na FF, pożegnaliśmy się.
                            Z Sigmą ciągle czułem sie nie pewnie. Raz ostro, raz mydło, loteria, na 35 2IS tego nie ma.
                            No i jeszcze jedno, ta Sigma, to tak naprawdę f2, albo nawet f2.2 (nie pamiętam już) a nie f1.8. To niesamowite, że Canon 352/IS, ma identyczną jasność na f2, jak Sigma na f1.8
                            5D, 2x6D, 16-35/4ISL, 20/1.4A, 24-70/2.8LII, 24-85/3.5-4.5, 50/1.4, 50/1.8STM, 55/1.8, 85/1.8, 135/2L, 200/2.8LII, 70-300 4-5.6II, 100-300/5.6L, 400/5.6L
                            600EX-RT, 430EXII, 568EXII
                            CX241, i1DisplayPro, L850, SC-P600

Komentarz

• pawelloon
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 128

Podpinał może ktoś to szkło pod cropa 1.3? Mam tu oczywiście na mysli 1D MKIV

Komentarz

• krolewicz
                                Początki nałogu
                                • 2010
                                • 254

na szerokim kącie winieta znośna, im dłuższa ogniskowa tym gorzej, egzemplarz który miałem miał spore problemy z celnością AF, ja bym się w to nie pakował

Komentarz

Pracuję...
                                X