PoulN, masz rację z LV. Szczerze mówiąc, to ja już w dniu zakupu przystąpiłem do tego testu, ponieważ dla mnie najważniejszym kryterium wyboru, to była jakość optyki, natomiast AF-em nie przejmowałem sie w ogóle.
Obiektyw kupowałem do astrofotografii a głównie szerokich kadrów. Potrzebowałm więc bardzo dobrej optyki, która zapewni mi zdjęcia ostre i wolne od AC oraz komy, już nawet od pełnego otwarcia przysłony.
Efekt osiągnąłem, ale od pewnego czasu myslę intensywnie o reportażu, pomimo tego, że zbyt dużego doświadczenia w fotografii dziennej nie mam. Wciąga mnie bardzo wykonywanie zdjęć ludziom.
Zaplanowałem więc sobie, że ta Sigma będzie fajnym wsparciem dla mojego głównego setupu.
Niestety z AF-em mam problem od samego początku, dlatego próbuję to jakoś rozgryźć. Nie wiem, ale może wreszcie wysle ten obiektyw do kalibracji, może rzeczywiście mam jakąs wadliwą sztukę pod względem AF, bo optycznie to jest miazga...
Tutaj kilka moich prób na gwiazdach z tej Sigmy. Kadr z Drogą Mleczną (zimową), to z F1.8!
https://drive.google.com/folderview?...Gc&usp=sharing