Akurat na przykładzie który podałeś nie bardzo widać co jest nie tak - w miniaturce wygląda ok, w powiększeniu jest mydło i to solidne ale nie wiem na co było ostrzone. Przydałby się jakiś RAW żeby móc to rzetelnie ocenić.
Akurat na przykładzie który podałeś nie bardzo widać co jest nie tak - w miniaturce wygląda ok, w powiększeniu jest mydło i to solidne ale nie wiem na co było ostrzone. Przydałby się jakiś RAW żeby móc to rzetelnie ocenić.
Tak walę na ośleprzucam obiektywem w fotografowaną scenę, ludzie fotografuje już ze 25 lat, ten obiektyw ma po prostu zawodny AF i tyle, nie da się tego inaczej opisać, wiele lat temu kit 18-55 tak się nie zachowywał, po prostu jedno na ileś zdjęć wychodzi nieostre zupełnie bez przyczyny, a w słabym oświetleniu to już masakra.
pod linkiem zdjęcie podczas testów w salonie Sigmy, dlatego kupiłem, bo ostrzy w punkt, jak oczywiście się uda. Nie wiem tylko jak na weselu usłyszeć delikatne kręcenie soczewek
https://www.flickr.com/photos/stdanielo/13943266626/
Ostatnio edytowane przez stdanielo ; 06-05-2014 o 11:02
hmm trudno mi coś poradzić, a nie lubię pisać U MNIE DZIAŁA, ale tak jest. Ja się łapałem na braku ostrości jak miałem zbyt długi czas dla moich amatorskich rączek. Na f 1.8 mam czasem nietrafione foto dla 18mm, ale to chyba bardziej specyfika modułu AF niż samego szkła. Możliwe, że twoja sigma wymaga kalibracji USB DOCK, może dla pewnych odległości jest OK, a w innym zakresie pojawia się BF lub FF. USB DOCK daje duże możliwości kalibracji. Nie wiem jak w 50d wygląda mikrokalibracja, ale 70d ustawia się osobno krótki koniec i osobno długi.
A pytanko inne jasne szkła f1.4 f1.8 na tym korpusie w takich samych warunkach oświetleniowych dobrze pracują? Bo jak tak to wniosek jest prosty. Może masz jakąś jasną stałkę.
Widzę, że jesteś z pobliża miasta szczecin, nam jest punkt sigmy - ja bym z nimi pogadał w tym temacie, może użyczą usb-dock
W moim przypadku nie jest to uzależnione od ogniskowej, a od warunków oświetleniowych, mam jeszcze 135/2L i 100/2.8 zawsze trafiają, nic jaśniejszego nie mam, ale 135L to chyba dobry odnośnik. Mam do Ciebie pytanie, bo masz już ten obiektyw dłużej, robiłeś nim jakiś reportaż z wesela? Na ślubie spisała się Sigma dobrze, ale na weselu tragedia, a reporterką zajmuję się długo, w tym kilkanaście tysięcy zdjęć dla klubów, dyskotek więc na pewno wiem o czym mówię.
Pozdrawiam i wielkie dzięki za zainteresowanie i rady
https://onedrive.live.com/redir?resi...t=photo%2c.CR2
RAW pod linkiem, ostrzone na drzewo w pierwszym planie i przekadrowane
ogniskowa 20mm f2.8 przy takiej ogniskowej ustawionej na nieskończoność i odległości od obiektu jakieś 20m powinno już być ostro
Ostatnio edytowane przez stdanielo ; 06-05-2014 o 16:36
ja jestem amatorem i robię raczej kotleta. w kosciele robiłem chrzciny i było lux, imprezy disco żadnej nie fociłem, nie jestem profi więc nie mam tysięcy fot na liczniku, szkło jednak należy do najcelniejszych z tych co mam.
a miałeś tylko raz taki przypadek, czy zdarza się to nagminnie? zastanawiam się, może sposób oświetlenia sali miał wpływ na AF w body. Bo jak szkło ostrzy dobrze w świetle dziennym, to jego jakość AF nie powinna spadać w sztucznym świetle, co innego precyzja AF w puszcze - co widać na testach na optycznych (puszek)
stdanielo - podane w linku foto nie mogło być ostre, AF nie miał gdzie wyostrzyć.
DPP wskazało punkt AF na liście i gałęzie, jak poniżej.
Czy to oznacz.że czerwony kwadracik i pipnięcie potwierdzające ostrość to też ściema?
Ostatnio edytowane przez kaindox ; 06-05-2014 o 21:29
Wrzuciłem scan w png, a nie jpeg i dlatego plik "wcięło", bo był zbyt opasły.
Czerwony kwadracik to aktywny punkt AF.
Przed chwilą wykonałem test. Poprosiłem synka, aby potańczył, poskakał, no i w ogóle poruszał się. Podpiąłem lampę, włączyłem M, ustawiłem czas naświetlania na 1/80, ISO1600, przysłonę na f1.8, AL SERVO, korektę kompensacji lampy na EV+1.
Nie wiem, czy parametry ustawiłem prawidłowo (mój pierwszy ślub za miesiąc), ale zdjęcia wyszły ładne i ostre.
PS ekspozycja wykonana przy zgaszonych światłach i zapalonej jednej lampce nocnej. Przy częstych zmianach ogniskowych.
Ostatnio edytowane przez robson999 ; 06-05-2014 o 21:31