czy jest ktoś w stanie zrobić fotkę tą sigmą na 35 i sigmą 1,4 na 35 pod pełną klatką ?
Taka ciekawość mnie naszła..![]()
A tak na marginesie... używacie ją pod pełną klatkę czy tylko na cropy ?
czy jest ktoś w stanie zrobić fotkę tą sigmą na 35 i sigmą 1,4 na 35 pod pełną klatką ?
Taka ciekawość mnie naszła..![]()
A tak na marginesie... używacie ją pod pełną klatkę czy tylko na cropy ?
było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej
Witam wszystkich!
Kupiłem ten obiektyw jakiś czas temu, ale ostatnio oddałem do kalibracji z moim body (60D) i taką oto otrzymałem odpowiedź:
"Zdaniem Sigma Corporation Japan zarówno brak powtarzalności AF oraz rozbieżności pomiędzy centralnym punktem AF a punktami bocznymi, są skutkiem nieprecyzyjnie skalibrowanego sensora AF aparatu. Zatem wina występowania tych problemów leży po stronie aparatu, a nie obiektywu.
Warto pamiętać, że niezależnie od skalibrowania sensora AF aparatu, ostrość zostanie ustawiona najbardziej precyzyjnie i tak przy korzystaniu z centralnego pola AF, gdyż jako jedyne znajduje się ono w osi optycznej obiektywu.
W rozpatrywanym przypadku brak powtarzalności AF występuje, jednak mieści się on w granicach tolerancji."
Jutro obiektyw powinien być u mnie i wtedy zobaczę jak to wygląda... ale może ktoś coś poradzi?? Oddać puszkę do serwisu?
podepnij obiektyw jak wróci pod inną puszkę, to będziesz miał pewność co robić![]()
było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej
obiektyw wrócił z kalibracji - jestem zadowolony z efektu. W 90% af trafia w punkt.
Polecałem znajomemu to szkiełko. Kupił pod 60D i jest zachwycony. Trafia idealnie w punkt, szybko i pewnie. Żadnych problemów z FF czy BF. Podpiąłem go pod swój 50D i rzeczywiście bardzo fajny obiektyw pod cropa. Strzeliłem na szybko ze 40 zdjęć co prawda w dobrym świetle, ale może ze 2 miałem nie trafione. Jakość bardzo dobra już od pełnej dziury, jak dla mnie świetna alternatywa dla 17-55.
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
w mojej opinii to nie sigma nie trafia ( w moim przypadku) tylko canon 70d jest przez producenta zle skalibrowany. na wszystkich moich szkłach musiałem zastosować mikroregulację.
na moich starych puszkach 40d i 350d nie mialem na tej sigmie problemu z ff i bf
Apropo autofocusa w 60D.
Można ustawić sobie w podglądzie, żeby pokazywał się punkt na którym aparat ustawiał ostrość. Zauważyłem (przynajmniej dla lewego górnego rogu), że punkt pokazany na podglądzie jest nieco wyżej niż ten widoczny w wizjerze? Też tak macie? Zdjęcie, na którym to zauważyłem było robione ze statywu, więc poruszenie nie wchodzi w grę.
Podepnę się, też jestem ciekaw, jak to szkło chodzi pod FF, jak bardzo i do jakiej ogniskowej winietuje. Gdyby ktoś mógł wrzucić kilka zdjęć z FF dla ogniskowych np. 18, 22, 26mm. Ewentualnie uprzejmie proszę forumowicza, który posiada FF i tytułowe szkło, i używał tego tandemu, o podzielenie się uwagami w kwestii ich współpracy i uzyskiwanych efektów (Wiem, że szkło jest przeznaczone pod APS-C). Dziękuje i Pozdrawiam.
Trochę gratów i nieco innych szpargałów...