Strona 43 z 51 PierwszyPierwszy ... 334142434445 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 421 do 430 z 509

Wątek: Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM - krótki zoom ze stałym światłem

Domyślnie Odp: Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM - krótki zoom ze stałym światłem

czy jest ktoś w stanie zrobić fotkę tą sigmą na 35 i sigmą 1,4 na 35 pod pełną klatką ?
    Taka ciekawość mnie naszła..

A tak na marginesie... używacie ją pod pełną klatkę czy tylko na cropy ?
    było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Witam wszystkich!

Kupiłem ten obiektyw jakiś czas temu, ale ostatnio oddałem do kalibracji z moim body (60D) i taką oto otrzymałem odpowiedź:

"Zdaniem Sigma Corporation Japan zarówno brak powtarzalności AF oraz rozbieżności pomiędzy centralnym punktem AF a punktami bocznymi, są skutkiem nieprecyzyjnie skalibrowanego sensora AF aparatu. Zatem wina występowania tych problemów leży po stronie aparatu, a nie obiektywu.

Warto pamiętać, że niezależnie od skalibrowania sensora AF aparatu, ostrość zostanie ustawiona najbardziej precyzyjnie i tak przy korzystaniu z centralnego pola AF, gdyż jako jedyne znajduje się ono w osi optycznej obiektywu.

W rozpatrywanym przypadku brak powtarzalności AF występuje, jednak mieści się on w granicach tolerancji."

Jutro obiektyw powinien być u mnie i wtedy zobaczę jak to wygląda... ale może ktoś coś poradzi?? Oddać puszkę do serwisu?

podepnij obiektyw jak wróci pod inną puszkę, to będziesz miał pewność co robić
    było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Cytat Zamieszczone przez Morfii Zobacz posta
    podepnij obiektyw jak wróci pod inną puszkę, to będziesz miał pewność co robić
    tak zrobię, ale co wtedy? Jeżeli okaże się, że trzeba skalibrować af w body, to jak będzie się miała do tego wcześniejsza kalibracja szkła?

obiektyw wrócił z kalibracji - jestem zadowolony z efektu. W 90% af trafia w punkt.

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Polecałem znajomemu to szkiełko. Kupił pod 60D i jest zachwycony. Trafia idealnie w punkt, szybko i pewnie. Żadnych problemów z FF czy BF. Podpiąłem go pod swój 50D i rzeczywiście bardzo fajny obiektyw pod cropa. Strzeliłem na szybko ze 40 zdjęć co prawda w dobrym świetle, ale może ze 2 miałem nie trafione. Jakość bardzo dobra już od pełnej dziury, jak dla mnie świetna alternatywa dla 17-55.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Początki nałogu
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

w mojej opinii to nie sigma nie trafia ( w moim przypadku) tylko canon 70d jest przez producenta zle skalibrowany. na wszystkich moich szkłach musiałem zastosować mikroregulację.

na moich starych puszkach 40d i 350d nie mialem na tej sigmie problemu z ff i bf

Coś już napisał
    Miasto
    Tczew

Apropo autofocusa w 60D.

Można ustawić sobie w podglądzie, żeby pokazywał się punkt na którym aparat ustawiał ostrość. Zauważyłem (przynajmniej dla lewego górnego rogu), że punkt pokazany na podglądzie jest nieco wyżej niż ten widoczny w wizjerze? Też tak macie? Zdjęcie, na którym to zauważyłem było robione ze statywu, więc poruszenie nie wchodzi w grę.

Początki nałogu
    Miasto
    Lubelskie

czy jest ktoś w stanie zrobić fotkę tą sigmą na 35 i sigmą 1,4 na 35 pod pełną klatką ?

A tak na marginesie... używacie ją pod pełną klatkę czy tylko na cropy ?
    To nie jest obiektyw pod pełną klatkę, tylko pod cropa.

Początki nałogu Awatar RadOs41
    Miasto
    Radom

Podepnę się, też jestem ciekaw, jak to szkło chodzi pod FF, jak bardzo i do jakiej ogniskowej winietuje. Gdyby ktoś mógł wrzucić kilka zdjęć z FF dla ogniskowych np. 18, 22, 26mm. Ewentualnie uprzejmie proszę forumowicza, który posiada FF i tytułowe szkło, i używał tego tandemu, o podzielenie się uwagami w kwestii ich współpracy i uzyskiwanych efektów (Wiem, że szkło jest przeznaczone pod APS-C). Dziękuje i Pozdrawiam.
    Trochę gratów i nieco innych szpargałów...

Strona 43 z 51 PierwszyPierwszy ... 334142434445 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów