Strona 41 z 51 PierwszyPierwszy ... 313940414243 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 401 do 410 z 509

Wątek: Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM - krótki zoom ze stałym światłem

Początki nałogu
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie Odp: Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM - krótki zoom ze stałym światłem

na 350d i 40d trafiał w punkt, na 70d wymaga mikroregulacji (zreszta wszystkie moje szkła na tym korpusie tego wymagały) na wszystkich korpusach przy 18mm dla f 1.8 bywa ze nie trafia w punkt, jak go lekko przymknę do 2,2 to nie ma to znaczenia. AF przy 18mm mógł by być bardziej precyzyjny. jak się wydłuża ogniskową to mam 100% trafień, tylko te 18mm.... pozostawia trochę do życzenia. Nie traktuje tego jako wielkiej wady bo przy 18mm jest już duże GO, ale pudło jest pudło. przy 40d nie było tego tak mocno widać i mam wrażenie, że pojawiało się rzadziej. Inna kwestia jest matryca 40d i 70d i jej wymagania względem szkła. na 40d nie było widać praktycznie aberracji, a na 70d widać. (mówie o 1:1)
    Ostatnio edytowane przez adam1004a ; 10-02-2014 o 23:54

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez adam1004a Zobacz posta
    na wszystkich korpusach przy 18mm dla f 1.8 bywa ze nie trafia w punkt,
    Czy masz urządzenie USB Sigma Dock? Znam spsób na 18mm.

Bywalec Awatar gregorio1972
    Miasto
    Nowy Sącz

Ja nie mam :-( ale to ni problem zakupić tylko dla niektórych to czynność banalna a dla innych skomplikowana. Niestety angielski kuleje i opisy w tym języku wiele mi nie dają. Jaki to sposób może kupię drugi raz. :-)
    Ostatnio edytowane przez gregorio1972 ; 11-02-2014 o 10:41

Uzależniony Awatar RTSiak

Może po prostu wyłazi lekkie ''mydło'' na 18? (oczywiście na tle 35 czy 24 kiedy sigma ma najlepsze wyniki). Na 18mm po prostu to szkło trochę traci na ostrości względem dłuższych ogniskowych.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez gregorio1972 Zobacz posta
    Ja nie mam :-( ale to ni problem zakupić tylko dla niektórych to czynność banalna a dla innych skomplikowana. Niestety angielski kuleje i opisy w tym języku wiele mi nie dają. Jaki to sposób może kupię drugi raz. :-)
    Wieczorem jak sprawdzę w domu to dokładnie napiszę jak ustawiłem, bo teraz nie pamiętam. W każdym razie po tej operacji, pięknie mi już ostrzy na 18 mm na odległe obiekty i w ogóle na nieskończoność oraz praktycznie AF sie nie myli.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez RTSiak Zobacz posta
    Może po prostu wyłazi lekkie ''mydło'' na 18? (oczywiście na tle 35 czy 24 kiedy sigma ma najlepsze wyniki). Na 18mm po prostu to szkło trochę traci na ostrości względem dłuższych ogniskowych.
    Oczywiście że tak. Przecież wiadomo, że przy 18 mm jakość na obiektach dalekich nie będzie nigdy idealna, ale tutaj mowa jest o całkowicie nie ostrym obrazie.

Wieczorem pokażę moją kalibrację dla wszystkich zakresów ogniskowych, po której praktycznie mam obiektyw wolny od błędów AF. Sporadycznie wyostrzy nie to co potrzeba (np. włosy a nie oczy), ale tylko na przysłonie F1.8, wieczorem w domu, bez lampy. Generalnie jestem w końcu zadowolony, bo po rozpakowaniu obiektywu i po pierwszym podłączeniu go do 550D, nie chciało mi się żyć

Aha, po tej kalibracji, wykonałem jeszcze test na trzech bateryjkach i jest idealnie.
    Ostatnio edytowane przez robson999 ; 11-02-2014 o 11:22

Początki nałogu
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

przy 18mm miewam pudło AF dla f1.8, bo jak trafi to jest tzw. żyleta. opisz ten sposób dal sigma dock, jak będę mieć dostęp to sobie wyreguluje dla 18mm

u mnie problem pojawił się dopiero na 70d na starszych korpusach nie miałem tego problemu. nie wiem jak wygląda współpraca 70d z szkłami systemowymi, bo takowych nie posiadam. na 40d i 350d nie miałem problemu. W 70d wydaje mi się, że kontrola jakości AF poszła do lasu. Wydaje mi się że canon stwierdził, że jak jest mikroregulacja to nie musi dobrze kalibrować korpusu. W 40d nie miałem problemu z AF dla sigmy 50 1.4, tamrona 70-200 2.8 i sigmy 18-35 jak i dla innych szkiełek, które przewinęły mi się prze dłonie. w przypadku 70d wszystkie szkła wymagały mikroregulacji. Całe szczęście, że robi się to szybko i jest możliwość. Bo jak bym miał wysyłać całą swoją szklarnie do canona to bym się chyba popłakał. Zresztą na testach dpreview widać, że af ustawiony fabrycznie przez Canona dla 70d jest mało dokładny. Widać ten typ tak ma.
    Ostatnio edytowane przez adam1004a ; 11-02-2014 o 12:19

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Z 7D było w punkt. Ale jak piszą użytkowicy wiele zależy od modelu puszki + danego egzemplarza szkła. Myślę że w tym przypadku ten dock usb to nie jest zły pomysł. Tym bardziej, że nie jest dedykowany tylko do tego modelu sigmy.
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Uzależniony

Tak wyglądają ustawienia mojej Sigmy. Proszę nie pytajcie, dlaczego tak bardzo pojechane jest na ogniskowej 35mm. U mnie to działa

https://drive.google.com/file/d/0B8z...it?usp=sharing

Uzależniony Awatar kaindox

Cytat Zamieszczone przez robson999 Zobacz posta
    Tak wyglądają ustawienia mojej Sigmy. Proszę nie pytajcie, dlaczego tak bardzo pojechane jest na ogniskowej 35mm. U mnie to działa

https://drive.google.com/file/d/0B8z...it?usp=sharing
    Mniejszego print screena się nie dało wstawić?

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez kaindox Zobacz posta
    Mniejszego print screena się nie dało wstawić?
    W lewym górnym rogu jest powiększalnik

Strona 41 z 51 PierwszyPierwszy ... 313940414243 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów