Strona 27 z 51 PierwszyPierwszy ... 17252627282937 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 509

Wątek: Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM - krótki zoom ze stałym światłem

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie Odp: Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM - krótki zoom ze stałym światłem

Panowie, spokojnie. Nie chciałem włożyć kija w mrowisko i zmieszac z błotem tematową sigmę. Wręcz przeciwnie - uważam, że to bardzo dobra propozycja i pomysł sigmy na tak jasny zoom. Chodzi mi jedynie o fakt, że na podstawie parametrów wyczytanych w sieci i kilku marnej rozdzielności sampli nie zdecydowałbym się wydać tyle pieniędzy, ale to moje zdanie .

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    Gdzieś napisałem że zadecydowały sample? Budowa bez zarzutu, AF bez zarzutu, światło (!) - zaproponujesz zooma z lepszym? Za takie parametry akceptowalna cena... Zacznij się oswajać z myślą, choć rozumiem, że może być ci ciężko, że L-kowy pomnik ze spiżu zaczyna mieć rysy i może się zacząć kruszyć...
    Bez komentarza. Przerobiłem co nieco szklarni różnych producentów od poziomu budżetowego do premium i mam w temacie trochę doświadczenia. Patrząc na całokształt z perspektywy pracy z eLkami, które Twoim zdaniem zaczynają upadać, zamiennikom typu sigma tamron, jeszcze dużo brakuje, choć trzeba przyznać, że są na dobrej drodze i zdarzają się godne uwagi propozycje .

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    Ale nie ma światła 1.8. A pewnie ze 3.5 i więcej.
    Wiesz, że nie chodziło mi o kwestię światła a jedynie nawiązanie, że przy tej rozdzielczości równie dobrze można porównywać tą sigmę z iPhonem.

Cytat Zamieszczone przez pancernik12 Zobacz posta
    A, że przy okazji jestem bardzo zadowolony to przepraszam
    Nie ma za co przepraszać, nie zrozumiałeś mnie. A to, że jesteś zadowolony to świetnie, chyba tego oczekuje się od sprzętu.

Pliki z ustawieniami o jakich mówisz możesz znaleźć na optyczne.pl w ich recenzji.
    Akurat optyczne.pl nie jest dla mnie wyznacznikiem, wiele razy zawiodłem się na testach przeprowadzonych przez Arka - rzeczywistość pokazywała niejednokrotnie coś innego. Testy te więc traktuję z dużym dystansem, aczkolwiek masz rację - z sampli można skorzystać i wyglądają one bardzo dobrze. Jak widać szkiełko to ma potencjał i może osiagnąć sukces jak chociażby wcześniejsza udana propozycja sigmy 35/1.4.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Bez komentarza. Przerobiłem co nieco szklarni różnych producentów od poziomu budżetowego do premium i mam w temacie trochę doświadczenia. Patrząc na całokształt z perspektywy pracy z eLkami, które Twoim zdaniem zaczynają upadać, zamiennikom typu sigma tamron, jeszcze dużo brakuje, choć trzeba przyznać, że są na dobrej drodze i zdarzają się godne uwagi propozycje .
    A jednak mimo wcześniejszej deklaracji trochę skomentowałeś Uwierz, nie tylko przez Twoje ręce przeszło mnóstwo szkieł. Doceniam jakość L-ek, sam używam kilku. Ale właśnie teraz jako posiadacz 7D rozstałem się (być może na krótko) z 17-40 na rzecz tej Sigmy, głównie z powodu światła. 17-55 2.8, które również miałem i zamieniłem bez żalu na 17-40, to nie ta jasność, ostrość czy budowa w porównaniu do omawianej Sigmy. Przeczytałem o niej wiele recenzji i gazecianych i internetowych (nie tylko na optycznych) - opinie wszędzie są bardziej niż pozytywne. Ale żeby nie bazowac tylko na nich - dziś obiektyw trafi w moje ręce (jeśli tylko dotrze do sklepu) i być może po długim weekendzie będę bluźnił na czym świat stoi albo wstawię tu materiał (w zadowalającej Cię rozdzielczości ) pokazujący to szkło (mam nadzieję) z dobrej strony. I nie martw się o nasze finanse - na cropie dostajemy "w jednym" ekwiwalent kilku jasnych stałek - to czysta oszczędność!
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Coś już napisał
    Miasto
    Białystok

Matsil - jestem spokojny. Nie zauważyłeś na końcu zdania?

Wszystko można porównywać. To tylko kwestia skali

Nie każdego stać na kupowanie 4-5 szkieł o tej samej ogniskowej, żeby sprawdzić który jest lepszy. Na czymś trzeba się jednak opierać nie mając możliwości samodzielnego sprawdzenia.
    Wydrukowałem sobie w labie dwa portrety na A3. F1,8. Elegancko wyszło. Przy okazji odkryłem jeszcze jeden plus. Fotografowanie dzieci. Szybki AF i mała odległość ostrzenia.

Pozdrawiam

p.s. dziecko nie wiedziało, że nie robi się portretów na mniejszej niż 50mm ogniskowej i wyszło całkiem dobrze.
    Ostatnio edytowane przez pancernik12 ; 13-08-2013 o 11:49
    6D, Tami 24-70, Sigma 70-200 OS

Uzależniony Awatar Zbyszko666
    Miasto
    Śl.

Kolejne takie małe porównanie jakości (18mm)

oraz CROP 100%

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

p.s. dziecko nie wiedziało, że nie robi się portretów na mniejszej niż 50mm ogniskowej i wyszło całkiem dobrze.
    Moja ulubiona portretówka to 24L, więc znam ten klimat .

Cytat Zamieszczone przez Zbyszko666 Zobacz posta
    Kolejne takie małe porównanie jakości (18mm)
    Daje radę .
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Mam. Ale na razie niewiele wiem Wiem jedno - AF w porównaniu z 17-40 f/4 to taki szybszy żółw Całe szczęście jego wada to tylko prędkość, a nie celność. Jakieś przykłady może w niedzielę...
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Pełne uzależnienie

Jak Sigma 18-35 winietuje na pełnej klatce można zobaczyć tu: Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM Art Lens Comparisons

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Rzekłbym, że z nóg nie zwala .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna

Znalazłem info ze sigma wpolpracuje z matrycami APS-h
    For 1D owners out there... the Sigma 18-35mm 1.8 works on a 1.3x crop! - FM Forums
    Znów dylemat zostać na 5dmkII czy kupic 1dmkIII
    5D mkII |Sammy 85mm 1.4 | 50 1.8 | 28 2.8 | Quantum, Elinchrom i JinBei 600 RF

Uzależniony Awatar Zbyszko666
    Miasto
    Śl.

Cytat Zamieszczone przez oldarcher Zobacz posta
    Znalazłem info ze sigma wpolpracuje z matrycami APS-h
    For 1D owners out there... the Sigma 18-35mm 1.8 works on a 1.3x crop! - FM Forums
    Znów dylemat zostać na 5dmkII czy kupic 1dmkIII
    Może jak zakupię ową Sigmę ,a to już niedługo to zobaczymy jak będzie współpracować z moim 1DMII

Strona 27 z 51 PierwszyPierwszy ... 17252627282937 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów