Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 50

Wątek: Fotograf w przedszkolu

Bywalec Awatar benicjusz
    Miasto
    Warsaw DC

Domyślnie Odp: Fotograf w przedszkolu

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    A co niby w tym złego??? Też sobie nie życzę by obcy człowiek focił moje dziecko, szczególnie jak mnie o to nie zapyta wcześniej...
    W tym, że musisz jakoś oznaczyć dziecko aby go przypadkiem nie ująć w kadrze. A pytanie pada zawsze przed nie post... sam mimo, iż nie mam z tym problemu niezgodzilbym się po fakcie.

Tapnięte z tapka
    |CANON FF|

Bywalec Awatar benicjusz
    Miasto
    Warsaw DC

Cytat Zamieszczone przez Żwirek Zobacz posta
    Akurat z tym nie ma problemu. Ponieważ, żę tak powiem ja się tam nie pchałem, to przedszkole przyszło do mnie, więc domyślam się ze zgoda rodziców jest.
    Reasumując każdemu dzieciakowi osobne zdjęcie i potem za odbitke 8-10 zł + ew, zdjęcie grupowe ?
    Podałem ceny warszawskie, musisz dopasować je do lokalnego rynku i zasobności płacących.

Co do zgody rodziców u nas w przedszkolu jak w i poprzednim, zawsze jest informacja kto, kiedy i za ile...
    Jak pasuje OK, nie to nie niema problemu.

Potem pada pytanie o ew. udostepnienie wizerunku w portfolio lub galerii fotografa - zawsze droga pisemną, okraszone odpowiednim rabatem.

Pisze to jako rodzic, a nie jako fotograf.

Tapnięte z tapka
    Ostatnio edytowane przez benicjusz ; 19-04-2013 o 07:02
    |CANON FF|

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Dziwne. Sam swoje dziecko wystawiasz na publicznym forum w avatarze, a piszesz że domagasz się zapytania na piśmie, z bonifikiatą i przed faktem, bo jak zapytanie przyszło by "po" to byś się nie zgodził

Coś już napisał
    Miasto
    Lubelskie

a bo niektórym to się w ..... poprzewracało ;-)
    D90 S10-20 N35 T70-300 USD VC

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

A gdzie i w jakim innym kontekście mogłoby być użyte zdjęcie klasowe?

Bywalec Awatar benicjusz
    Miasto
    Warsaw DC

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Dziwne. Sam swoje dziecko wystawiasz na publicznym forum w avatarze, a piszesz że domagasz się zapytania na piśmie, z bonifikiatą i przed faktem, bo jak zapytanie przyszło by "po" to byś się nie zgodził
    Czacha tlumacze specjalnie dla Ciebie i dla kolegi co to uważa co mu się wydaje:

- pytanie ze strony dyrekcji/fotografa pada zawsze przed robieniem zdjęć CZY WYRAŻAMY ZGODĘ pytają się każdego rodzica - jak już napisałem są rodzice co sobie nie życzą -

tak?

- po zrobieniu odbitek i przebraniu ich pada pytanie - czasem nie... czy zdjęcie numer XXXX przedstawiające państwa dziecko mogę umieścić w swojej galerii/portfolio/witrynie

tak?

co do praw do wizerunku to fotograf pyta drogą pisemną/elektroniczną czyli taką która zostawia jakiś ślad, a nie na gębe bo to nie gentleman agreement który można sobie wsadzic u nas w buty,

czy mam dalej tlumaczyć?

a dlaczego niezgodziłbym się na możliwość foto swych pociech post factum - bo NIE i już - lubie klarowne sytuacje, a nie dowiadywanie się po fakcie, że ktoś, coś i po co?
    raczej Ty też byś się niezgodził gdyby ktoś wpadł do szkoły/przedszkola/żłobka porobil Twym pociechom (hipotetycznie) foty, a potem spytał przepraszam czy mogę chodzi o samą możliwość foto, a nie prawo do korzystania z wizerunku mych dzieciaków bo to inna bajka.

a rabacik, sorry,
    a dlaczego nie?
    ja nie żyje z foto jak Ty, znaczy żyję ale z drugiej strony, zresztą nie o to chodzi
    chce najmniej wydać, a przy okazji nie obrazić autora zdjęć, symboliczny 10-20% rabat za powyższą możliwość uważam za równie stosowny jak samo pytanie czy on może umieszczać je gdzie chce, gdy nie umieszcza wtedy karnie płace tyle ile fotograf zgodnie z ofertą zaproponował - my i inni się na to zgodziliśmy tak?.

Chyba niewyobrażałeś sobie, ze krzyknę o gratisa albo 90% upust - pamiętaj nie mierz innych swoją miara

akurat moje dzieciaki są tzw. "publiczne" możesz je zobaczyć w kilkunastu reklamach w TV, gazetach, katalogach czy w kinie w UK... na Słowacji, Węgrzech itd,
    ja nie mam z tym problemu i wara komu do tego, ujmując to telikatnie, co ja robie ale dobry zwyczaj nakazuje aby się spytać tak?

*niepotrzbene skreślić

PS. chodzi o zdjęcia np. portretowe w tzw. kontekście, albo na gnieciuchu ze statkiem kosmicznym w tle.
    Ostatnio edytowane przez benicjusz ; 19-04-2013 o 11:29
    |CANON FF|

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

każdy członek społeczeństwa poniżej 13r.ż. nie może decydować o sobie w sensie zawierania umów. nie wiem czy można to ekstrapolować na robienie zdjęć (dysponowanie swoim wizerunkiem) dzieciaków poniżej 13 r.ż. bo na prawie dotyczącym wizerunku osób się po prostu nie znam.

problem znika gdy dziecko ma powyżej 13 r.ż.

a w przedszkolu? wydaje mi się, widząc to co rodzice potrafią zrobić i jak traktować swoje dzieci (jak tzw. "święte krowy"), że lepiej jest się zapytać o zgodę, by nie mieć później jakiś problemów. inną sprawą jest też paranoiczne odczytywania zachowań tj. niektórzy skorzy są wszędzie widzieć pedofilię, pedofilów, zboczeńców, molestowanie itp.
    ebe ebe

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Cytat Zamieszczone przez namoamo Zobacz posta
    A gdzie i w jakim innym kontekście mogłoby być użyte zdjęcie klasowe?
    Znam sytuację rodziny, będącej pogotowiem opiekuńczym. Trafiają tam dzieci w kryzysowych sytuacjach, tragicznych wręcz.
    Nie życzą sobie zdjęć (zwłaszcza niektórych z tych dzieci), bo np. wrzucenie zdjęcia na fejsa, NK może naprowadzić na ich ślad prześladowcę.
    Mieli sytuację, że zupełnie zwyczajne zdjęcie zostało użyte do wyjątkowo obrzydliwego "artykuliku" w szmatławcu nt. tych dzieci.
    To tylko pierwsze z brzegu autentyczne sytuacje.

I tu w 100% się z takimi ludźmi zgadzam.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    dokładnie, idze sobie z aparatem po ulicy...O! przedszkole, ide sobie pofocić... byś sie bardzo zdziwił...
    moje dziecko jest już dorosłe, ale też chodziło do przedszkola, i jak bym sie dowiedział że ktos "focił ile chce" moją pocieche to by kamień na kamieniu nie został z przedszkola i nawet szkiłko ze sprzetu fotografa
    cholera, strach w tym kraju streeta robić
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Początki nałogu
    Miasto
    Kielce/fr

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    cholera, strach w tym kraju streeta robić
    Masz racje, co za kraj na zachodzie nie do pomyslenia zeby jakis pseudofotografina, fotografowal dzieci bez zgody rodzicow, w dodatku po co ma to robic, jakis zboczeniec? Choc w Polsce wszystko juz mozliwe, wystarczy popatrzec kto zasiada w sejmie...?

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów