Cytat Zamieszczone przez MARANTZ
Gnębi mnie to pytanie już dość dawno. Te prędkości kątowe itd. Jeżeli mam obiektyw 400mm, to zgodnie ze starymi regułami powinienem używać czasu przy robieniu z ręki minimum 1/400s. Na 20D wychodzi po cropie 640. Czy taki czas jest wtedy odpowiedni (1/640s) czy też nadal 1/400. Według mnie ten ostatni, czyli wszystko zostaje po staremu, ale spotkałem się z różnymi opiniami i wolę dopytać.
oczywiscie, poruszenie do ktorego odnosi sie regula kciuka odbywa sie wskutek poruszenia katowego obiektywu, wiec trzeba brac pod uwage czasy podzielone przez cropa. dla ogniskowej 50mm bezpieczniejsza jest 1/80s niz 1/50s.

zreszta, regula kciuka jest tak naprawde orientacyjna. ile jestes wstanie utrzymac z reki to zalezy od Ciebie i nic nie zastapi wlasnych testow.

dla 100% ostrosci ja osobiscie wole zasade 1/3f (wzgledem tego co napisane na obiektywie), czyli do 1/60s dla 18mm. a ponizej 1/2f raczej zdecydowanie przechodze na statyw.

dopoki oczywiscie mam wybor i moge sobie pozwolic. jak trzeba to i z reki trzymam czasy mocno powyzej tego, co mowi regula kciuka. moze nie jest to najlepszy przyklad, ale:

1,5 sekundy z lapy. bo nie bylo wyboru. pewnie ze jest ruszone, ale specjalnie sie tym nie przejmuje

generalnie, to polecam samemu sobie wypracowac test jakie czasy przy jakich ogniskowych uzywac. a przede wszystkim: nie stresowac sie regulami. lepsze jest w ogole jakiekolwiek zdjecie, niz "mialem szanse ale nie zrobilem"