Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Matryca APS-C zaweza obraz 1,6

Mieszany widok

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Gnębi mnie to pytanie już dość dawno. Te prędkości kątowe itd. Jeżeli mam obiektyw 400mm, to zgodnie ze starymi regułami powinienem używać czasu przy robieniu z ręki minimum 1/400s. Na 20D wychodzi po cropie 640. Czy taki czas jest wtedy odpowiedni (1/640s) czy też nadal 1/400. Według mnie ten ostatni, czyli wszystko zostaje po staremu, ale spotkałem się z różnymi opiniami i wolę dopytać.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

według informacji które ja posiadam to 1/640s

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ
    Gnębi mnie to pytanie już dość dawno. Te prędkości kątowe itd. Jeżeli mam obiektyw 400mm, to zgodnie ze starymi regułami powinienem używać czasu przy robieniu z ręki minimum 1/400s. Na 20D wychodzi po cropie 640. Czy taki czas jest wtedy odpowiedni (1/640s) czy też nadal 1/400. Według mnie ten ostatni, czyli wszystko zostaje po staremu, ale spotkałem się z różnymi opiniami i wolę dopytać.
    oczywiscie, poruszenie do ktorego odnosi sie regula kciuka odbywa sie wskutek poruszenia katowego obiektywu, wiec trzeba brac pod uwage czasy podzielone przez cropa. dla ogniskowej 50mm bezpieczniejsza jest 1/80s niz 1/50s.

zreszta, regula kciuka jest tak naprawde orientacyjna. ile jestes wstanie utrzymac z reki to zalezy od Ciebie i nic nie zastapi wlasnych testow.

dla 100% ostrosci ja osobiscie wole zasade 1/3f (wzgledem tego co napisane na obiektywie), czyli do 1/60s dla 18mm. a ponizej 1/2f raczej zdecydowanie przechodze na statyw.

dopoki oczywiscie mam wybor i moge sobie pozwolic. jak trzeba to i z reki trzymam czasy mocno powyzej tego, co mowi regula kciuka. moze nie jest to najlepszy przyklad, ale:

1,5 sekundy z lapy. bo nie bylo wyboru. pewnie ze jest ruszone, ale specjalnie sie tym nie przejmuje

generalnie, to polecam samemu sobie wypracowac test jakie czasy przy jakich ogniskowych uzywac. a przede wszystkim: nie stresowac sie regulami. lepsze jest w ogole jakiekolwiek zdjecie, niz "mialem szanse ale nie zrobilem"
    www albo tez flickr

Uprawnienia umieszczania postów