Niczego takiego nie napisałem.
W ogólnym rozliczeniu to po pięciu latach dopiero wyszłaś "na zero" w stosunku do oferty CC.W ogólnym rozliczeniu wychodzi to dużo drożej nie każdy luby wydawać niepotrzebnie pieniądze. Mam CS4 za który zapłaciłam 5 lat temu 3 tys i jakoś mi wystarcza i nikt mi go nie wyłączy jak braknie pieniędzyLr miałam 2x teraz kupiłam 5 i ma to i wiem, że nie muszę co miesiąc płacić haraczu.
A dla osób, które upgrade robiły np. co drugą wersję - CC jest rozwiązaniem tańszym.
Praca na starym oprogramowaniu po jakimś czasie zaczyna być upierdliwa (np. ze względu na brak zgodności ACR z PS i Lr), a docelowo nawet niemożliwa (np. po wymianie aparatu na nowy czy ze względu na zmiany w systemie operacyjnym).
Na pewno by tak chciało, ale - jak pisałem - nie z każdym klientem tak się da. Subskrypcja nie zadziała np. z fotografem sezonowym, który potrzebuje oprogramowania przez 2-3 miesiące w roku itp.Adobe ma zamiar przejść całkowicie na programy "chmurowe".
Teoretycznie dla nich powinien być PSE, ale osobiście nie jestem w stanie przestawić się do pracy na kastracie z cukierkowym interfejsem.