Cytat Zamieszczone przez mwitek Zobacz posta
Chciałbym to zrozumieć i samemu zacząć stosować.

A powiedzcie proszę, jak zmienię lokalizację rawow, to jak mam to powiedzieć lightroomowi? Nie chce stracić "obróbki " a do tego jeszcze czeka mnie reinstal systemu, ale o tym to czytałem że wystarczy sobie skopiować katalog lr i potem wrzucić go spowrotem.
1. Jezeli przeniesiesz folder z rawami w inne miejsce, to po odpaleniu LR w lewym panelu nawygacyjnym bedzie on wyszarzony. Musisz na niego kliknac prawym przyciskiem myszy i wybrac opcje "znajdz katalog". Jestem w pracy i niestety nie moge sprawdzic jak dodkladnie to sie nazywa.

2. Po reinstallce, jezeli katalog LR i rawy byly na innej partycji, to instalujesz LR, otwierasz swoj stary katalog i wszystko gra. Jak czyscisz partycje z katalogiem /Rawami, to musisz je skopiowac ale procedura jest taka sama

3. Mozesz tez wybrac wszystkie zdjecia w swoim katalogu i zapisac przepisy na obrobke w plikach .xmp ( zaznaczasz pliki i wciskasz Ctrl+S) o ile sie nie myle.
Jak stracisz katalog, to mozesz odzyskac ustawienia z plikow .xmp. Lr zapyta sie co chcesz z nimi zrobic, nadpisac ustawienia z katalogu czy zignorowac.