Strona 55 z 70 PierwszyPierwszy ... 545535455565765 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 541 do 550 z 696

Wątek: Adobe Lightroom 5 i 6

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Adobe Lightroom 5

Cytat Zamieszczone przez iza73 Zobacz posta
    Ale np. we FreeBSD na konsoli #mc jest z polska czcionką i znakami co przydaje się do edycji np. strony www z poziomu serwera.
    Koleżanko, nie mieszaj lokalizacji z możliwością używania polskich znaków diakrytycznych.
    To są dwie zupełnie nie związane ze sobą sprawy.

Tu chodzi wyłącznie o to, że niektóre terminy są trudno przetłumaczalne, albo tłumaczenie brzmi debilnie. Np. feather - piórko (Lr/ACR - winieta), plasterki itp. dziwolągi.
    Lepiej zostawić po angielsku, gdzie wiadomo o co chodzi, niż potem zgadywać co tłumocz miał na myśli.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Lepiej zostawić po angielsku, gdzie wiadomo o co chodzi, niż potem zgadywać co tłumocz miał na myśli.
    no wlasnie nie. zasady tlumaczen oprogramowania sa takie, ze opcje tlumaczy sie w calosci, nie wybiorczo.
    a jak ktos nie chce sie uczyc odpowiednikow po polsku to zamawia program w wersji jezykowej, ktora zna. dla mnie zrozumiale, sam nie mam na to najmniejszej checi...
    www albo tez flickr

Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    no wlasnie nie. zasady tlumaczen oprogramowania sa takie, ze opcje tlumaczy sie w calosci, nie wybiorczo.
    Być może nieprecyzyjnie się wyraziłem: zostawić W CAŁOŚCI po angielsku. Tłumaczenie wybiórcze jest jeszcze gorsze niż całościowe z potworkami słownymi.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Być może nieprecyzyjnie się wyraziłem: zostawić W CAŁOŚCI po angielsku.
    w calosci po angielsku masz wersje EN.

Tłumaczenie wybiórcze jest jeszcze gorsze niż całościowe z potworkami słownymi.
    dlatego wlasnie wersja PL jest z tlumaczeniem najlepszym mozliwym, tj. calosciowym.

ja wiem, ze nie zawsze ma sie wolny wybor co do wersji jezykowych, sam mam laptopa z kompletem oprogramowania po niderlandzku,
    gdzie moglem miec alternatywnie, zdacydowanie preferowany, angielski. ale zaleta jest taka, ze wiem co zrobic jak instrukcja mowi:
    odpalic Verkenner albo kliknac Configuratiescherm
    www albo tez flickr

Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    w calosci po angielsku masz wersje EN.
    Tak. W przypadku softu Adobe w Polsce - za dodatkową opłatą.
    Pod tym względem Adobe nie dogoniło jeszcze Amigi (kto używał, ten pamięta jak to było rozwiązane).

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

ale się dyskusja rozkręciła jeśli chodzi naukę języka tak jak pisał banan to nie powiem przydałaby się, nauki nigdy za wiele, uwielbiam język angielski, po kilkuletnie pracy w Angli wydaje mi się że bez problemu komunikuję się w tym języku, jednak teraz mieszkam w Polsce i to tego języka ojczystego wolę używać ale skoro tak to ok na pewno poradzę sobie z angielskim hehe

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Dyskusje mozna podsumowac w ten sposob - kazdy uzywa tego co mu wygodniejsze. To kwestia przyzwyczajenia, pewnych nawykow itp.

Nie mamy odpowiedzi na pytanie czy lepiej uzywa sie programu po polsku czy oryginalu po angielsku bo takiej nie mozna uzyskac.

Nie mam polskich znakow bo pisze z komputera brytyjskiego w pracy - wole nie mieszac z klawiaturami na windzie
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Dopiero zaczyna

Chciałbym się zapytać Was, jak mam postępować z Ligtroom. Dodam od razu, że ja nie używam i nie znam tego programu (obsługuje go tylko moja żona). Kupiłem go i zainstalowałem kiedyś na starym kompie. Obecnie kupiłem nowego kompa i teraz pytania:
    1. z tego co wiem można Lightroom zainstalować na dwóch kompach, pod warunkiem, że nie będzie się równocześnie użytkować. W takim razie mogę zainstalować na nowym kompie. A czy jednak jest sposób, aby przenieś go na nowy komp bez wykorzystania tej "drugiej licencji"???
    2. w jaki łatwy sposób przenieś te wszystkie zdjęcia (biblioteki i cokolwiek innego powinienem) do nowego kompa?
    3. w jaki sposób mam ustawić Lightroma, odnośnie użytkowania dysków. Mam dysk SSD na którym jest zainstalowany system (Windows 7 64-bit) i 2GB talerzowy dysk na dane.
    Proszę mi wybaczyć, jeżeli dla kogoś to są głupie pytania, ale podkreślam nie znam tego programu.

Trzeba jeszcze pamiętać, że jednak zdecydowana większość Polaków nie zna angielskiego, i każde spolszczenie będzie dużym ułatwieniem.

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

rafi22 - ja robię tak, że zdjęcia trzymam na HDD, posegregowane w podkatalogach. Ale sam katalog Lightrooma mam na szybkim SSD. W połączeniu z jego ficzerem smart preview, która pozwala Ci oglądać zdjęcia/edytować nawet z odłączonym HDD działa to świetnie. Szybka obróbka/przeglądanie (bo z SSD), a duże dane (RAWy) na HDD.
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Strona 55 z 70 PierwszyPierwszy ... 545535455565765 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów