Strona 48 z 70 PierwszyPierwszy ... 38464748495058 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 471 do 480 z 696

Wątek: Adobe Lightroom 5 i 6

Bywalec Awatar Zybi_S
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie Odp: Adobe Lightroom 5

Witam

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    ... AFAIK licencja zezwala na instalację na dwóch komputerach, przy czym nie może to być praca jednoczesna (typowy przykład użycia: komputer stacjonarny + laptop).
    Nie dotyczy to jednak komputerów z różnym systemem operacyjnym, stąd twój problem (klucz z Win nie zadziała na OS X i odwrotnie).
    W moim przypadku przy zakupie Lightroom 5 w wersji elektronicznej (plik do pobrania ).

Dostałem wyłącznie jeden numer licencji z informacją:
    Adobe Photoshop Lightroom 5 (Mac/Win,Angielski)

Nie sprawdzałem na OS X, bo nie mam

Pozdrawiam

Dopiero zaczyna

Zastanawiam się nad zakupem nowego komputera. I teraz mam pytanie, co jest ważniejsze do szybkości działania programu Lightroom: procesor, pamięć, dobry dysk SSD. Ten program używa moja żona, ale chcę kupić taki żeby też była zadowolona. W internecie jest pełno testów, ale chciałbym usłyszeć opinię doświadczonych użytkowników Lightroom.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez rafi22 Zobacz posta
    Zastanawiam się nad zakupem nowego komputera. I teraz mam pytanie, co jest ważniejsze do szybkości działania programu Lightroom: procesor, pamięć, dobry dysk SSD.
    8GB RAM starczy

SSD na cache LR + ewentualnie plik katalogu.

szybki dysk talerzowy na repozytorium RAW-ow

i porzadny proc, zeby to mielic. proc ma ogromne znaczenie dla szybkosci, ale musisz poczytac testy w necie ile wydajnosci mozesz uzyskac za konkretna kwote. przy czym intelowski i5 jest mniej wiecej optymalny pod wzgledem stosunku cena/wydajnosc w LR.
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    8GB RAM starczy

SSD na cache LR + ewentualnie plik katalogu.

szybki dysk talerzowy na repozytorium RAW-ow

i porzadny proc, zeby to mielic. proc ma ogromne znaczenie dla szybkosci, ale musisz poczytac testy w necie ile wydajnosci mozesz uzyskac za konkretna kwote. przy czym intelowski i5 jest mniej wiecej optymalny pod wzgledem stosunku cena/wydajnosc w LR.
    Ja mam podobne, acz nieco odmienne zdanie

1. Sam proces lightroom.exe potrafi zeżreć ponad 8GB RAM, dlatego warto mieć zapas, czyli 12 - 16GB. Przy 8GB całóść szorowałaby po dysku. Jeśli dodatkowo planujesz odpalić równolegle Photoshop albo jakieś pluginy, to 16GB i tak może być za mało.

2. Cache na SSD, jeśli ktoś ma dysk systemowy SSD, to można tam wrzucić cache. W innym przypadku bez sensu, chyba, że chodzi o zabawę w szybkie przewijanie zdjęć na filmstripie. System operacyjny i tak zbuforuje ostatnio czytane dane i będzie odczytywał je z RAM. Porównywałem pracę na katalogu na SSD i HDD - nie czuje się różnicy.

3. Pliki RAW mogę leżęć na HDD albo na NAS, o ile jest podpięty siecią 1Gbps.

4. Procesor ma spore znaczenie, nie tylko podczas exportu. Dużo filtrów, gradientów w module Develop potrafi skutecznie zamulić słabsze maszyny.

5. Karta graficzna - wszystko jedno jaka.

Cytat Zamieszczone przez quail Zobacz posta
    Sam proces lightroom.exe potrafi zeżreć ponad 8GB RAM, dlatego warto mieć zapas, czyli 12 - 16GB. Przy 8GB całóść szorowałaby po dysku.
    W związku z tym stwierdzeniem mam pytanie: gdzie w Lightroomie 5 ustawić z jakiej ilości ramu ma korzystać. Mam 16GB a nigdy nie widziałem żeby używał więcej jak 3GB, system 64bit, lightroom 64bit.

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez darkon Zobacz posta
    W związku z tym stwierdzeniem mam pytanie: gdzie w Lightroomie 5 ustawić z jakiej ilości ramu ma korzystać. Mam 16GB a nigdy nie widziałem żeby używał więcej jak 3GB, system 64bit, lightroom 64bit.
    Nigdzie. Zeżre ile zechce. Im dłużej w nim pracujesz tym więcej alokuje, ale za to niechętnie zwalnia.

Dopiero zaczyna

Ma ktoś spolszczenie do wersji Lightroom 5.2/5.6???

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Z tym RAMem, potrzebą 16GB to jakieś "bajki".

Mam W8.1, zainstalowanie 16BG RAM pamięci oraz mam Norton 360 w którym widać (zakładka wydajność) historię (ilość) użytej pamięci oraz mocy procesora.

Starałem się maksymalnie dociążyć pamięć otwierając/używając jednocześnie kilka programów (LR, PS CC z pluginami, Outlook, DPP, Google Earth,..) i nie udało mi się "zapełnić" więcej niż 60% pamięci

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 17-08-2014 o 20:25
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Ja też uważam, że 8GB RAM do pracy w LR, to optimum.
    Zdarza mi się mieć w bibliotece LR załadowanych ponad 3000 RAW w 22 mega pikselch i zużycie RAM mało kiedy doszło do 5 GB.
    Co innego Photoshop ale nie o tym programie mowa.
    8 GB RAM, i5 w zupełności wystarczą do płynnego działania LR.
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Początki nałogu
    Miasto
    022

8gb na i5 nawet bez ssd daje radę. Wolałbym właśnie wydać kasę na szybki dysk niż więcej RAMu

Strona 48 z 70 PierwszyPierwszy ... 38464748495058 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów