Ja robilem wczoraj. Wszystko ok![]()
Ja robilem wczoraj. Wszystko ok![]()
ACR 8.5 Filter Brush
http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.
Hej mam ACR 8.5 w pracy i LR 5.5 w domu nie mam tej opcji (brush) w ani tu ani tu. Czy to tylko dla ludzi w chmurze?
Do robienia zdjęć używam komórek...
... szarych.
Heja
Mam pytanie odnośnie dodania własnego profilu aparatu? Zrobiłem profil za pomocą colorcheckera i dng profile editor (.dcp) Wgrałem go tu:
C:\ProgramData\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles\Came ra\Canon EOS 5D Mark II
Ale wciąż w LR w liście rozwijanych profili nie ma tego którego stworzyłem. (Restatowałem program). Ktoś kuma o co kaman?
Drugie pytanie: importuje foty i pojawiają się zdjęcia które w pierwszej sekundzie są inne a po chwili zmieniają się nieco (kolory, kontrasty itd). Doczytałem, że w pierwszej chwili ładowane są zaszyte jpgi z aparatu a potem pokazuje się Raw ale ja bym chciał tego Raw mieć tak jak się pokazuje w pierwszej sekundzie. Czy ktoś to ogarnia i mógły rozwinąć temat?
Dziękuję!
Kolejne pytanie, może ktoś pomoże (na co liczę): czy warto kupić LR ver.5.5 vs CS 5, który obecnie używam do obróbki zdjęć w RAW. Wiem, że dostanę nowy ACR ale czy jest tego warty w porównaniu z poprzednią wersją ? Raczej nie zamierzam korzystać z PS CC.
Chciałem zrobic upgrade z CS5 do CS6 ale tego produktu już niema.
LR 5.5 to jest bardzo potezne narzedzie. Zdecydowanie warto go kupic. Zmniejszy ci sie uzycie Photoshopa![]()
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
Nie wiem tak do końca czemu, ale jakoś nie mogę się przemóc z LR. Może coś źle robię, albo przyzwyczaiłem się do PS, albo nie wiem jak się zabrać za LR. Znacie jakieś fajne tutki, ale takie konkretne, bo na YT jakoś nie mogę odnaleźć jakiegoś który by mnie wkręcił w świat LR.
eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN
5pirit - pamiętaj, że Lightroom to nie tylko program, to cały workflow fotograficzny. Zapomnisz o PS jak zaczniesz używać LR.
Popatrz na youtubowy kanał sklepu B&H Photo z Nowego Jorku. Oni mają tam całe wykłady na temat Lightrooma.
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
Obecna wersja LR5x to kombajn, CS jest praktycznie niepotrzebny. Choć czasem trzeba coś stempelkiem poprawić w CS bo LR sobie nie radzi, ale to zdarza się bardzo żadko.
LR jest dużo bardziej wygodny w obróbce RAW'ów, to typowy program do zdjęć. Polecam !