Strona 38 z 70 PierwszyPierwszy ... 28363738394048 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 371 do 380 z 696

Wątek: Adobe Lightroom 5 i 6

Domyślnie Odp: Adobe Lightroom 5

Witam
    Trochę zmienię temat. Pracuję na wersji 5.3. Zauważyłem coś przynajmniej dla mnie dziwnego. Otóż używając pędzla korygującego z włączoną automaską raz że różnie działa rozpoznawanie krawędzi, często najeżdża na krawędź. Rozumiem, ze może to kwestia ustawień np. odpowiednika tolerancji w PS tyle że tu przy ustawieniach czegoś takiego nie znalazłem. Regulacja suwakami Feather, Flow i density jakoś nic nie zmieniła. Druga rzecz, którą zauważyłem i jest ściśle powiązana z włączeniem automaski to ślady działania pędzla mają drobne "dziury". Przy wyłączonej automasce to co potraktuję pędzlem jest jak najbardziej prawidłowe - bez żadnych "dziur". Widac to na powiększeniach rzędu 1:1 lub większe. Mam wrażenie że może nie zaznacza jeśli w otoczeniu jest zbyt duży kontrast lokalny
    Przeglądając internet nie udało mi się znaleźć nic w tym temacie. Wujek google nie był dla mnie na tyle łaskawy. Po przejrzeniu 37 stron tego wątku postanowiłem jednak napisać
    Proszę o pomoc. Jak sobie z tym poradzić. A może to przypadłośc LR?
    Pozdrawiam

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez espire Zobacz posta
    [...]rzecz, którą zauważyłem i jest ściśle powiązana z włączeniem automaski to ślady działania pędzla mają drobne "dziury". Przy wyłączonej automasce to co potraktuję pędzlem jest jak najbardziej prawidłowe - bez żadnych "dziur". Widac to na powiększeniach rzędu 1:1 lub większe.
    Odkąd używam ACR/LR to właśnie tak to działa, w związku z czym z zasady nie korzystam z automaski. Być może nie stanowi to problemu na finalnych wydrukach dla osób używających wyłącznie LR do obróbki, ale w sieci widzę sporo wątków na ten temat, a wnioski podobne - nie używać.

A może to przypadłośc LR?
    Pozdrawiam
    Wygląda na to, że tak.

Dzięki za info. Przynajmniej wiem ze nie zrobiłem czegoś źle tylko to tak działa. Swoją drogą rzeczywiście musiałbym zobaczyć jak to widać na wydruku.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Dzięki za info. Przynajmniej wiem ze nie zrobiłem czegoś źle tylko to tak działa. Swoją drogą rzeczywiście musiałbym zobaczyć jak to widać na wydruku.
    W zasadzie wszelkie narzędzia typu autocośtam działają kulawo.
    W tym przypadku rozwiązanie jest proste - po użyciu automaski trzeba ręcznie dokonać poprawek już w zwykłym trybie.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    [...]
    W tym przypadku rozwiązanie jest proste - po użyciu automaski trzeba ręcznie dokonać poprawek już w zwykłym trybie.
    Coś jak ręczne poprawki autofocusa

przy odrobinie dobrej chęci Adobe mogłoby wprowadzić ustawienia (suwaczki) regulujące "czułość" narzędzia ale pewnie czeka to na wprowadzenie nowych wersji. Ale cóż. Jeśli tak jest to trudno

Początki nałogu Awatar Adam71
    Miasto
    Pruszków

Mam szybkie pytanko. Do 6D dostałem płytę z LR 5. Teraz zmieniłem kompa ale mam samą okładkę bo mój syn coś zrobił tzn zapodział płytę.
    I co teraz zrobić ? Szukać gdzieś obrazu płyty czy serial zadziała jak ściągnę najnowszą wersje od producenta ?

Cytat Zamieszczone przez Adam71 Zobacz posta
    Szukać gdzieś obrazu płyty czy serial zadziała jak ściągnę najnowszą wersje od producenta ?
    Jak zrobisz np. aktualizację z wersji 5 do 5.3 to sciągasz cały program i serial działa
    Sciągnij ze strony Adobe LR 5.3, zainstaluj i podaj s.n. i będzie działać

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Witam

Chciałbym zacząć obróbkę w Lightroom gdyż do tej pory używałem tylko DPP. Mam takie pytanie. Jak wiadomo od dłuższego czasu dodawane są do puszek 6D i 5D3 zestawy Ligtroom 5 + Premiere Elements 11. Ludzie którzy już ten program mają jest on nie potrzebny i co za tym idzie jest wysyp ogłoszeń na popularnym serwisie aukcyjnym.
    Moje pytanie jest takie czy warto kupować takie zestawy ? Są one tańsze o średnio 100-200 zł od innych aukcji gdzie jest sam Ligtroom 5.
    Czy jest tu jakiś haczyk który każe się zastanowić dwa razy ? Może jakaś okrojona wersja ?

Sorry za takie pewnie głupie pytania ale jestem na razie zielony w temacie

Coś już napisał
    Miasto
    Milicz

witam warto kupić stąd Adobe Photoshop Lightroom 5

Strona 38 z 70 PierwszyPierwszy ... 28363738394048 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów