Strona 24 z 70 PierwszyPierwszy ... 14222324252634 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 696

Wątek: Adobe Lightroom 5 i 6

Domyślnie Odp: Adobe Lightroom 5

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Można po prostu pozostać przy tej wersji oprogramowania, którą się już posiada.
    Dokładnie, chyba, że aktualizację będą w rozsądnej cenie.

benicjusz ale do druku nie musisz mieć najnowszej wersji Adobe, sama czasem coś zamawiam w drukarni i mają tam CS4 tak jak ja, a nie jest to drukarnia mała.

Ogólnie, te 300zł za aktualizację LR jestem w stanie dać ale ani grosika wiecej.
    Spodobało mi się kilka funkcji które można od razu użyć na poziomie obróbki RAW a nie cackać się w CS.
    Tym bardziej, że jak adobe idzie w strone chmur i tym podobnych rozwiązań to warto mieć pudełeczko z wieczystą licencją

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Producenci znajdą sposób żeby zmusić użytkowników do kupowania.
    Jak kupię nowe body i będzie brak kompatybilności RAW z moimi programami zostaje zawsze oprogramowanie producenta

Bywalec Awatar benicjusz
    Miasto
    Warsaw DC

iza dostaje materiały do przerobienia czy uzdatniania na różne rynki i nie mogę ich otworzyć bo zgniły zachód tak przysyla i już, odtworzenie też nie wchodzi w gre... do druku wymyślono PDF'a który to wogole unifikuje posiadane pakiety ale co z tego jak nie mogę otworzyć pliku i kółko sie zamyka, a w większości przypadków robiąc od podstaw ogarnął bym to wszystko w CS3
    |CANON FF|

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Nie do końca się to da. W którymś momencie będzie brak kompatybilności i leżysz i kwiczysz. Producenci znajdą sposób żeby zmusić użytkowników do kupowania.
    Znów nadmierne uogólnienie. W zasadzie macie rację, ale konkretnie w przypadku fotografii co nam może grozić? Że nowy sprzęt będzie niekompatybilny ze starą wersją ACR?
    Lr ciągle funkcjonuje jako standalone, nawet jeśli wpadną kiedyś na pomysł na przymusowe wrzucenie go do chmury, to:
    a) stracą OGROMNĄ bazę klientów, bo chmura to jest rozwiązanie do którego można skłonić firmy, ale amatorzy odwrócą się od Adobe
    b) zostaje DNG converter (ok, jego też można ud^H^H^Hpić)
    c) coraz sensowniej będzie wyglądać przesiadka na C1
    d) w ostateczności można się przeprosić z DPP

Mając soft do przetwarzania rawów nie ma takiej siły by uwalić kompatybilność z Photoshopem.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    PS: Wiesz jaka jest dla mnie najważniejsza zmiana w CS6 w stosunku do wcześniejszych (oprócz ACR oczywiście)?
    Ciemny interfejs. Serio.
    Też lubię ciemny interfejs i kilka drobnostek przyspieszających mi pracę

--- Kolejny post ---

Chmura to klasyczny przykład na pomysł jak wygenerować maszynkę do robienia pieniędzy na stałe. Niestety obawiam się że to się przyjmie w wielu dziedzinach.
    Niestety już się przyjęło... teraz tylko się ten proceder rozszerza
    Lubie Canon-a, lubię Nikon-a, fajny jest Lightroom i CaptureOne
    Flickr Facebook

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez iza73 Zobacz posta
    Jak kupię nowe body i będzie brak kompatybilności RAW z moimi programami zostaje zawsze oprogramowanie producenta
    No ale jak będziesz chciała używać PS-a to może być kicha - i to miałem na myśli.
    To samo jak zmienisz kompa - a to zawsze kiedyś nastąpi. Nagle się okaże że nijak ten stary PS na nowym nie pójdzie, bo coś tam. Oczywiście pewnie będą jakieś możliwości ominięcia, itd. ale realnie użytkowo jak ktoś będzie chciał pracować a nie doktoryzować się z kompa to chcąc używać tego konkretnego oprogramowania będzie zmuszony "wejść w chmurę" i tyle.

Jedyna nadzieja w tym co napisał Merde że użytkownicy zaczną odwracać się od takich firm - oby. Tyle że w innych branżach (np. video) jest jeszcze gorzej i tam kwestia kompatybilności + praktycznie brak sensownego open source pozwala producentom robić co im się żywnie podoba.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

No ale jak będziesz chciała używać PS-a to może być kicha - i to miałem na myśli.
    To samo jak zmienisz kompa - a to zawsze kiedyś nastąpi. Nagle się okaże że nijak ten stary PS na nowym nie pójdzie
    W CS4 to obrabiam w wiekszości przemielone RAW'y w LR do *.jpg wiec nic nie grozi
    A teraz jak LR5 będzie robił to co robię w CS to może sprzedam CS'a
    Bo tak naprawdę LR wystarcza do obróbki. Zawsze uważam, że trzeba robić dobrze zdjęcia a nie naprawiać warsztat fotograficzny w programach graficznych.

Stare programy pójdą na nowym sprzęcie, bez przesady, co ile wymieniamy ten sprzęt.
    Myślę, że np. stary Corel 3.1 pójdzie na win 7

Nie widzę powodów by w najbliższym czasie wymienać mojego win7pro na coś w rodzaju 8 itp. Win 7 zagości na naszych PC jak XP.
    To samo dotyczy mojego czteroletniego "czterocylindrowca" i5 2,66MHz + reszta "podrobów" w obudowie.

Dla przykładu - mój PC był zrobiony na zamówienie w jednej z wiekszych polskich firm, kosztował 3k 4 lata temu.
    W tamtym roku Apple wystawiło coś podobnego jako super nowość tyle że np. z jednym dyskiem 500GB (u mnie 2 dyski 1TB) za "jedyne" 9500zł
    Przez te "nowości" apple mięśnie brzucha bolały mnie przez tydzień ze śmiechu

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

dostałem dzisiaj maila od Adobe ze w dniu dzisiejszym jest 40% rabatu na zakup LR5 - moze kogos to zainteresuje. dziwne ze oferta wazna tylko jednego dnia?

Bywalec Awatar benicjusz
    Miasto
    Warsaw DC

dokładnie, 77.49 €
    |CANON FF|

Cytat Zamieszczone przez benicjusz Zobacz posta
    dokładnie, 77.49 €
    To troszkę więcej co Upgrade który zamówiłam (280zł)

Ale teraz z innej beczki.
    Jak zoptymalizować pracę LR5.2 pod win7pro 32 bit bo faktyczne Adobe dedykuje go dla win 64 bit.
    Bawię się wersją trial i przyznam, że to pierwszy program który potrafi się lekko przyciąć przy zabawie w efekty i bardziej zawiłą obróbkę graficzną.
    Eksport jpg jest mniej wiecej tak samo szybki jak w LR2.7

Druga sprawa, stare biblioteki zaimportowały się i są jako "proces 2003", nowe RAW'y jak importuję to się zapisują w "proces 2012".
    Ale czy warto importować wszystko jako proces 2012 ?
    Czy da się importować w innym procesie, nie znalazłam żadnej konfiguracji tego, może coś przeoczylam ?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gliwice

Witam, robię przymiarkę do LR, mam triala i sie nim bawię. Ale nie moge opanować jednej rzeczy. Dlaczego LR5 podczas importu zdjeć je poprawia od razu. Gdzie to wyłączyć? Już chciałem puszkę do kosza wywalić bo jakiś czerwony szum mi wyszedł na zdjęciu jak przeglądałem ( wystraszyłem sie że to matryca poszła w diabły ) a to LR powyciągał sobie cienie tak że czerwony szum wyszedł. Po zjechaniu wszystkich suwaków na "0" było juz OK.
    http://pitbullfotostudio.pl1DmarkIII 5DmarkI Tokina 16-28/2.8 Canon 35/2 Canon 85/1.8 Canon 135/2.8SF Canon 70-200/4L Speedlite 580EXII

Strona 24 z 70 PierwszyPierwszy ... 14222324252634 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów