Strona 14 z 70 PierwszyPierwszy ... 412131415162464 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 696

Wątek: Adobe Lightroom 5 i 6

Bywalec
    Miasto
    Hatboro/Wroclaw

Domyślnie Odp: Adobe Lightroom 5

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Bo kolega wagteil ma ustawiony niestandardowy rozmiar fontów i elementów ekranowych w Windowsie, prawdopodobnie na 125%.
    Faktycznie, Lr 5 skaluje wtedy interfejs, w przeciwieństwie do Lr 4.
    Czy ktos sie orientuje jak uzyskac ten sam efekt wiekszego fontu Lightrooma 5 w OS X Mac ?

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez quail Zobacz posta
    Aktualizujesz za free do bólu do każdej wersji 5.x. Licencja zostaje taka sama jak z 5.0.
    A ciekawe jak z zakupem 4 z opcją darmowej aktualizacji do 5.
    Mamy licencję na 4 czy na 5 wersje?

Cytat Zamieszczone przez tomdz Zobacz posta
    Mam dokładnie to samo. Spot removal nie używalne z Bamboo Pen po kilku ruchach. Myszą bez problemu...

Poza tym zauważyłem dziwne zachowanie Upright. Na zdjęciach na których działa dobrze (a czasem wręcz rewelacyjnie), po włączeniu profilu obiektywu, upright głupieje i daje krzywy horyzont. O ile kojarzę, Adobe wręcz zaleca wcześniejsze włączenie Lens Profile przed prostowaniem...
    U mnie dokładnie to samo, a w LR4 tego nie zauważyłem przy zabawie ze spotem i "bambusem"
    Mam dosyć szybki PC i 16 GB ramu ale LR5 potrafi się po czasie tak zmulic ze ciężko płynnie obrabiać. Do tego LR5 wykorzystuje może polowe zasobów a pamięć zżera masakrycznie. Po pol godz zabawy 6-7 GB w użyciu. Fakt ze mam 16 niczego nie zmienia. Trzeba poczekać aż to poprawia.

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez vaas Zobacz posta
    Quail a czy próbowałeś w Lr5 nowego "Advanced healing brush"? Czy działa normalnie (szybko zaznaczenie i wybór miejsca z przesunięciem obszaru kopiowania)? U mnie z piórkiem i tabletem nie działa (nie można zaznaczyć dowolnego kształtu, np. zygzaka, ani przesunąć obszaru kopiowania), a z myszą działa normalnie. To samo dotyczy punktowego korygowania/healing brush (Lr4 i Lr5).
    U mnie śmiga bez problemów. Zarówno myszą jak i wacomem.
    Przyczyna musi być w innym miejscu. Może inna wersja windows, może inne drivery?

U mnie śmiga bez problemów. Zarówno myszą jak i wacomem.
    Przyczyna musi być w innym miejscu. Może inna wersja windows, może inne drivery?
    U mnie Win 8 x64, wszystkie aktualizacje, Intel i5 3210
    Nvidia GT650M 2GB VRAM - najnowsze sterowniki
    8 GB RAM, dysk SSD na Win i programy oraz wszystkie cache/tempy (Win, Adobe i inne aplikacje), bibliotekę Lr5
    drugi dysk HDD na pliki ze zdjęciami
    2 monitory (wyświetlacz laptopa i monitor dołączony)
    WACOM Bamboo Pen i najnowsze drivery (usuwałem zgodnie z opisem od serwisu Wacoma i instalowalem na nowo - i nic...)
    w Windows wyłączone fliks'y i "prawy przycisk przez przytrzymanie"
    w konfiguracji Wacom Tablet też powyłączane co się da

Ma pytanie przy okazji o Intuos 5 - czy w Windows prawidłowo działa złap i przeciagnij (obsługa wszystkich ruchów w WIndows zamiast myszy)
    U mnie Bamboo tylko w Photoshop CS 6 działa dobrze - gdzie indziej ma problemy (np zaznaczanie wielu obiektów z CTR lub SHIFT w Ekslporatorze Windows)
    Lubie Canon-a, lubię Nikon-a, fajny jest Lightroom i CaptureOne
    Flickr Facebook

Miasto
    Warszawa

U mnie Win 8 x64, wszystkie aktualizacje, Intel i5 3210
    Nvidia GT650M 2GB VRAM - najnowsze sterowniki
    8 GB RAM, dysk SSD na Win i programy oraz wszystkie cache/tempy (Win, Adobe i inne aplikacje), bibliotekę Lr5
    drugi dysk HDD na pliki ze zdjęciami
    2 monitory (wyświetlacz laptopa i monitor dołączony)
    WACOM Bamboo Pen i najnowsze drivery (usuwałem zgodnie z opisem od serwisu Wacoma i instalowalem na nowo - i nic...)
    w Windows wyłączone fliks'y i "prawy przycisk przez przytrzymanie"
    w konfiguracji Wacom Tablet też powyłączane co się da
    A ja mam Win7 x64 zainstalowany prawie 4 lata temu, procek i7-980, 12GB rozumu, nVidia 9600, sterowniki od Wacom w wersji 6.3.6w3. Lightroom zachowuje się dokładnie tak samo jak podczas obsługi za pomocą myszy.

Ma pytanie przy okazji o Intuos 5 - czy w Windows prawidłowo działa złap i przeciagnij (obsługa wszystkich ruchów w WIndows zamiast myszy)
    U mnie Bamboo tylko w Photoshop CS 6 działa dobrze - gdzie indziej ma problemy (np zaznaczanie wielu obiektów z CTR lub SHIFT w Ekslporatorze Windows)
    Zarówno zaznaczanie wielu obiektów jak i drag&drop chodzą bez jakichkolwiek problemów. Dajesz radę np. zaznaczać i przesuwać ikonki lub grupę ikon po pulpicie?
    Ostatnio edytowane przez quail ; 17-07-2013 o 21:10

Dajesz radę np. zaznaczać i przesuwać ikonki lub grupę ikon po pulpicie?
    to daje rade, ale np. przesunięcie okna jest trudne, często niemożliwe (np. przeciągnięcie na drugi ekran lub zmiana położenia)
    w Bridge'u mam częste frizzy - zatrzymuje się i nic - nie mogę wybrać zdjęcia, zaznaczyć kilku, przesunąć suwaka - nic nie działa dłuższą chwilę (20-30sek)... a myszą działa normalnie.
    Lubie Canon-a, lubię Nikon-a, fajny jest Lightroom i CaptureOne
    Flickr Facebook

Miasto
    Warszawa

to daje rade, ale np. przesunięcie okna jest trudne, często niemożliwe (np. przeciągnięcie na drugi ekran lub zmiana położenia)
    w Bridge'u mam częste frizzy - zatrzymuje się i nic - nie mogę wybrać zdjęcia, zaznaczyć kilku, przesunąć suwaka - nic nie działa dłuższą chwilę (20-30sek)... a myszą działa normalnie.
    Okna też przesuwam bez problemów...
    no cóż, żeby nie przedłużać, bo odchodzimy od wątku, masz coś skopane. Zgłoś do supportu, niech walczą.

Dopiero zaczyna Awatar michpok
    Miasto
    Bydgoszcz

Wie ktoś może czy wreszcie LR 5 będzie korzystał z akceleratorów karty dedykowanej w lapkach?
    Fotografując staraj się pokazać to czego bez Ciebie, nikt by nie zobaczył - Robert Bresson
    __________________________________________________ ____________________________
    www.facebook.com/pokornieckifotografia

Coś już napisał Awatar Docsbo

Cytat Zamieszczone przez michpok Zobacz posta
    Wie ktoś może czy wreszcie LR 5 będzie korzystał z akceleratorów karty dedykowanej w lapkach?
    ZTCW niestety nie... Jest o tym trochę na forach Adobe... ;(
    Canon 1D IV i 5DSR| szkła EF | Olympus OMD E-M1 + szkła |Canon S95 |  | PC
    Pentax MX | Takumar 50/1.4 |

Strona 14 z 70 PierwszyPierwszy ... 412131415162464 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów