Zapisz do dng lub kliknij prawym i wybierz edit in photoshop. Po edycji i zapisie uaktualnienia się samo w LR.
Zapisz do dng lub kliknij prawym i wybierz edit in photoshop. Po edycji i zapisie uaktualnienia się samo w LR.
Cześć!
Wypróbowywuję Lightrooma i mam ogromny kłopot:
wszystkie zdjęcia trzymam na dysku zewnętrznym, przy próbie importu do katalogu Lr jedyną możliwością jest "Copy".. na ten sam dysk.
Natomiast ja chciałbym wykonać operację "Add", która jest wyszarzona.
Powód? Mam ustaloną hierarchię katalogów którą chciałbym zachować.
Jak mogę wymusić na Lr by zaimportował zdjęcia przez "Add" z dysku zewnętrznego?
Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy
kol. dentharg
Jeżeli korzystasz z LR w wersji 5.xx to poczytaj o opcji "Smart Previews".
Ostatnio edytowane przez Greg200 ; 14-07-2014 o 14:24
To ne funkuje.
Dysk S jest dyskiem podłączonym do USB3 zaszyfrowany TrueCryptem (podejrzewam, że tu może jest problem). SmartPreviews włączone. Jak widać opcja "Add" jest wyszarzona. Lr proponuje zaimportować obrazy robiąc kopię z S na S.
--- Kolejny post ---
No i faktycznie -- problemem był True Crypt. Jak tylko sobie to uświadomiłem to zacząłem grzebać. W True Crypcie domyślnie miałem włączoną opcję "Mount as removable drive".
Wystarczyło odhaczyć i problem zniknął.
Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy
witam,
Jestem początkującym w Lightroomie. Mam pierwszy problem - po obróbce, ekspozycja, WB, darki, same podstawowe sprawy i eksporcie do .jpg fotki mają bardzo dużą ziarnistość. Kiedy porównam do .jpg bezpośrednio z D6 to różnica jest kolosalna na niekorzyść tego z Lightrooma ... ? Czy jest możliwość ustawienia w programie języka polskiego - mam wersję próbną ?
Lightroom istnieje w wersji polskiej, nie powinieneś mieć problemu ze ściągnięciem polskiej wersji.
Jeżeli chodzi o ziarnistość, jakie masz ISO na tym zdjęciu. Jest suwak nie wiem czy dobrze pamiętam nie widzę LR, chyba w zakładce Details, który bardzo ładnie wygładza szumy.
kalfilm.pl - Fotografia okolicznościowa
Fotografując staraj się pokazać to czego bez Ciebie, nikt by nie zobaczył... - Robert Bresson
Istniała nieoficjalna wersja polska dla wersji 5.3, pasuje też do 5.4 i 5.5 ale jest w nich kilka niespolszczonych wyrazów. Spolszczenia skończyły się od kiedy firma Wimal zaprzestała wsparcia technicznego dla produktów Adobe. Te nieoficjalne spolszczenia działały tylko z pełnymi wersjami Lightrooma.
Może ktoś miał taki przypadek ? mam zainstalowany CS5+Camera RAW i wczoraj pobrałem najnowszą wersję Lr 5.6 do testu, ponieważ nie widział RAW zainstalowałem najnowszy Camera RAW 8.6 (pobrany z oficjalnej strony Adobe), po restarcie systemu WIN 7-64 bit, kompletna zwiecha, system kazał mi "czekaj ..." a po blisko godzinie wypluł jakiś błąd? Po radach informatyków odinstalowałem Lri jest teraz ok
. Czyżby programy Adobe nie bardzo się wzajemnie polubiły ?