Funkcje fajne ale generalnie to co podano powinno się znaleźć w LR4 upgrade...a tu już 5tka po kieszeniach szukają.
Funkcje fajne ale generalnie to co podano powinno się znaleźć w LR4 upgrade...a tu już 5tka po kieszeniach szukają.
Dla mnie i tak pod względem jakości obrazu (a także koloru) CO7 jest o wiele lepszy niż rodzinka Adobe.
Capture One 7.
Po mojemu C1 radzi sobie lepiej z kolorami, natomiast ACR ma przewagę w detalach i cieniach. Przy czym porównywałem na zdjęciach z 5D Mark II, który to aparat generuje pewne niuanse wychodzące wyraźnie w ACR. Po przesiadce na 6D muszę powiedzieć, że kolory w ACR są dla mnie idealne (i wymagają tylko niewielkiej korekty WB, a nie większych poprawek jak w 5D Mark II).
A mi osobiście podobaja się nowości w nowym LR. Więcej mozna poczytać tutaj Recenzja: Lightroom 5 beta 1 – idzie nowe - Wprowadzenie - Testy - oprogramowanie - Swiatobrazu.pl
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
Pytanie do osób które testują. Czy w kwestii mułowatości coś się zmieniło w wersji 5? Znaczy czy trzeba też kupić nowy komputer do rawów z 10Mpixów czy jest lepiej niż w 4? Bo na lapku z T4200 i 3GB RAM-u ostatnią komfortową do pracy wersją był LR3. Strach pomyśleć jak puszkę przyjdzie zmienić na coś z >=18Mpix...
R5 | Irix 15/2.4 | RF 14-35/4 L IS | RF 35/1.8 IS | RF 50/1.8 | C 85/1.8 | C 135/2 L | RF 70-200/4 L IS | RF 100-500/4.5-7.1 L IS | 430exIII
https://500px.com/pwiniars/galleries
U mnie jest szybciej na RAWach z 5D
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
Witam, czy u kogoś występuje takie zjawisko, że zmiany robione w module develop są widoczne tylko w ekranie nawigatora, a nie na ekranie głównym. Czy to jaiś nowy "ficzer" czy błąd programu?, nie mam tego zjawiska w lightroom 4. OS - mountain lion. Winiarro, mnie się wydaje, że edycja jest wolniejsza niż w L4, działanie z "radial filter" jest u mnie baardzo wolne. Rawy mam z 5Dm3.
Ostatnio edytowane przez jotewu ; 19-04-2013 o 07:47
u mnie też "radial filter" i Advanced Healing Brush działają bardzo wolno - nie do użycia (W8 x64, i5, 8GB RAM, SSD, NVIDIAGT650 2GBVRAM).
Lr4.4 i Lr5b1 w pozostałym zakresie (nie korzystam z książek i geo) działają bardzo podobnie (przy imporcie do Lr5 tworzę Smart Preview).
Liczę, że wersja finalna Lr5 będzie wyraźnie sprawniejsza.