Strona 21 z 70 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 696

Wątek: Adobe Lightroom 5 i 6

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Adobe Lightroom 5

jakie książki polecacie do nauki LR5?

Coś już napisał

Mi spolszczenie zmieniło skrót klawiaturowy do usuwania plam z Q na N. Można to zmienić aby było jak wcześniej?

Cytat Zamieszczone przez Voy Zobacz posta
    Mi spolszczenie zmieniło skrót klawiaturowy do usuwania plam z Q na N. Można to zmienić aby było jak wcześniej?
    Tak, możesz podmieć klawisz - w pliku "TranslatedStrings.txt" (plik znajduje się w katalogu "... Adobe > Adobe Photoshop Ligrtroom 5.2 > Resources > pl". Edytuj plik, znajdź skrót i przypisz inny klawisz (w tym przypadku zamień N na Q). Tłumaczenie od Wimalu, jeśli dobrze pamiętam z dyskusji z autorem, opiera sie na języku niemieckim, w którym kilka skrótów jest innych. W moim pliku przywróciłem sobie większość skrótów, jak jest w oryginale (English).
    Jak podmienisz klawisze, efekt zobaczysz po ponownym uruchomieniu Lr.
    Uwaga, to samo dotyczy opisów/tłumaczeń. Możesz sobie dużo pozmieniać, tylko pamiętaj o efektach, aby się nie pogubić.
    Ostatnio edytowane przez vaas ; 16-11-2013 o 15:29
    Lubie Canon-a, lubię Nikon-a, fajny jest Lightroom i CaptureOne
    Flickr Facebook

Mam problem dotyczący wersji 5.2

W module develop, każda zmiana jakiegoś parametru (np ekspozycja, nasycenie, biele itd) powoduje rozmycie obracu. Nawet samo klikniecie na suwak bez jego przesunięcia, powoduje to rozmycie.
    parametry komputera:
    i3 - 370m 2,4 GHz
    6 gb Ram
    SSD
    Import 01:01
    Pracuje na monitorze fullHD

LR 3,6 działa bardzo szybko. W 5.2 zmiany również wprowadzane są szybko jednak na rozmytym obrazie, i poszczególne wartości ustawień ze sobą porównać.
    Czy to rozmycie spowodowane jest jakiś ustawieniem, czy może po prostu procesor mam za słaby?

Coś już napisał

vaas dziękuję bardzo. Będę walczył.

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

A ja tak czytam i sie zastanawiam po co w tak prostym sofcie Wam spolszczenie potrzebne:-D
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Witam, poczytałam troszkę ale i tak mam pytanie.
    Wiekszość obróbki robię w LR, CS4 uzywam raczej do grafiki i drobnego retuszu zdjęć - jakieś plamki itp.
    Czy warto wydawać te 300zł na aktualizację LR 2.7 do wersji 5.2 ?
    Miałam zainstalowaną na chwilkę wersję traial, import biblioteki zdjęć poszedł fajnie ale był mały problem, LR 2.7 zaczął "gadać" po angielsku jak ten trial, po zmianie w ustawieniech na auto wogóle się nie włączał wiec wywaliłam 5.2 by wszystko wrócilo do normy.

Cytat Zamieszczone przez iza73 Zobacz posta
    Witam, poczytałam troszkę ale i tak mam pytanie.
    Wiekszość obróbki robię w LR, CS4 uzywam raczej do grafiki i drobnego retuszu zdjęć - jakieś plamki itp.
    Czy warto wydawać te 300zł na aktualizację LR 2.7 do wersji 5.2 ?
    Osobiście uważam, że zdecydowanie warto aktualizować z 2.7 do 5.2 (choćby dla proces Adobe 2012 - lepiej z odszumianiem, wyostrzaniem i kolorami, ale nie tylko, jest więcej wartych do używania "rzeczy") - używałem Lr3, Lr4 a teraz Lr5.2.
    Pytanie tylko czy Twój komputer sprosta wymaganiom Lr5? Sprawdź dokładnie przez zakupem.
    Lubie Canon-a, lubię Nikon-a, fajny jest Lightroom i CaptureOne
    Flickr Facebook

Komputer ma już prawie 4 lata ale chyba da radę - Intel i5 750 2.66 MHz, 4GB RAM, GF9800 GT 1GB + win7pro
    A co to - "proces Adobe 2012 " ? Czasem dobre odszumianie by się przydało dla ISO 3200
    Mam jeszcze Capture One 4 i powiem, że z tego programu jakby lepsze jpg wychodziły - chodzi o kolory, odszumianie, ale już się przyzwyczaiłam do LR.

Cytat Zamieszczone przez iza73 Zobacz posta
    A co to - "proces Adobe 2012 " ?
    A tym warto się zainteresować. Proces 2012 jest to inny algorytm demozaikowania RAWa i jest on lepszy od poprzednich ale jak masz presety to one są zrobione do poprzedniego procesu i nie można ich użyć w nowym, trzeba je zrobić od nowa.

Strona 21 z 70 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów