U mnie dokładnie to samo, a w LR4 tego nie zauważyłem przy zabawie ze spotem i "bambusem"
Mam dosyć szybki PC i 16 GB ramu ale LR5 potrafi się po czasie tak zmulic ze ciężko płynnie obrabiać. Do tego LR5 wykorzystuje może polowe zasobów a pamięć zżera masakrycznie. Po pol godz zabawy 6-7 GB w użyciu. Fakt ze mam 16 niczego nie zmienia. Trzeba poczekać aż to poprawia.
U mnie Win 8 x64, wszystkie aktualizacje, Intel i5 3210
Nvidia GT650M 2GB VRAM - najnowsze sterowniki
8 GB RAM, dysk SSD na Win i programy oraz wszystkie cache/tempy (Win, Adobe i inne aplikacje), bibliotekę Lr5
drugi dysk HDD na pliki ze zdjęciami
2 monitory (wyświetlacz laptopa i monitor dołączony)
WACOM Bamboo Pen i najnowsze drivery (usuwałem zgodnie z opisem od serwisu Wacoma i instalowalem na nowo - i nic...)
w Windows wyłączone fliks'y i "prawy przycisk przez przytrzymanie"
w konfiguracji Wacom Tablet też powyłączane co się da
Ma pytanie przy okazji o Intuos 5 - czy w Windows prawidłowo działa złap i przeciagnij (obsługa wszystkich ruchów w WIndows zamiast myszy)
U mnie Bamboo tylko w Photoshop CS 6 działa dobrze - gdzie indziej ma problemy (np zaznaczanie wielu obiektów z CTR lub SHIFT w Ekslporatorze Windows)
A ja mam Win7 x64 zainstalowany prawie 4 lata temu, procek i7-980, 12GB rozumu, nVidia 9600, sterowniki od Wacom w wersji 6.3.6w3. Lightroom zachowuje się dokładnie tak samo jak podczas obsługi za pomocą myszy.
Zarówno zaznaczanie wielu obiektów jak i drag&drop chodzą bez jakichkolwiek problemów. Dajesz radę np. zaznaczać i przesuwać ikonki lub grupę ikon po pulpicie?
Ostatnio edytowane przez quail ; 17-07-2013 o 21:10
to daje rade, ale np. przesunięcie okna jest trudne, często niemożliwe (np. przeciągnięcie na drugi ekran lub zmiana położenia)
w Bridge'u mam częste frizzy - zatrzymuje się i nic - nie mogę wybrać zdjęcia, zaznaczyć kilku, przesunąć suwaka - nic nie działa dłuższą chwilę (20-30sek)... a myszą działa normalnie.
Wie ktoś może czy wreszcie LR 5 będzie korzystał z akceleratorów karty dedykowanej w lapkach?
Fotografując staraj się pokazać to czego bez Ciebie, nikt by nie zobaczył - Robert Bresson
__________________________________________________ ____________________________
www.facebook.com/pokornieckifotografia