Canon 1D IV i 5DSR| szkła EF | Olympus OMD E-M1 + szkła |Canon S95 | | PC
Pentax MX | Takumar 50/1.4 |
Mam dokładnie to samo. Spot removal nie używalne z Bamboo Pen po kilku ruchach.Myszą bez problemu...
Poza tym zauważyłem dziwne zachowanie Upright. Na zdjęciach na których działa dobrze (a czasem wręcz rewelacyjnie), po włączeniu profilu obiektywu, upright głupieje i daje krzywy horyzont. O ile kojarzę, Adobe wręcz zaleca wcześniejsze włączenie Lens Profile przed prostowaniem...
Body, stałki, zoomik
Z Intuosem Lightroom też łapie czkawkę po paru-parunastu minutach pracy - i nie trzeba pracować spotem ani brushem. Przypuszczam, że jest to jakiś problem związany ze sterownikami Wacoma. Tak czy siak mi samemu w Lightroomie lepiej pracuje się myszą. Łatwiej złapać te wszystkie suwaki, etc.
Suwaki jasne, że łatwiej myszą, ale lokalne korekty jednak dużo naturalniej penem. Tak czy siak, mam nadzieję, że coś z tym zrobią...
Body, stałki, zoomik
Jak pisałem w LR wolę mysz, dlatego to w ogóle zostawiłem.
Quail a czy próbowałeś w Lr5 nowego "Advanced healing brush"? Czy działa normalnie (szybko zaznaczenie i wybór miejsca z przesunięciem obszaru kopiowania)? U mnie z piórkiem i tabletem nie działa (nie można zaznaczyć dowolnego kształtu, np. zygzaka, ani przesunąć obszaru kopiowania), a z myszą działa normalnie. To samo dotyczy punktowego korygowania/healing brush (Lr4 i Lr5).