Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Zgoda na fotografowanie marki ?

Mieszany widok

Question Zgoda na fotografowanie marki ?

Witam,
    czy na fotografowanie np. jakiegoś sprzętu grającego powinienem mieć zgodę producenta/sprzedawcy ?
    Nie pytam o wizerunek bo o tym wszystko wiem.
    Miałem przyjemność robić fotki gramofonu... no i się zastanawiam czy potrzebna jest również jakaś zgoda na publikację takich fotek ?
    było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Domyślnie Odp: Zgoda na fotografowanie marki ?

To raczej oni powinni Ci płacić. Po to firmy wsadzają znaki firmowe gdzie tylko można i nie można, żeby wszyscy ich widzieli - na przykład oczojebne logo na każdej klapie od notebooka.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    To raczej oni powinni Ci płacić.
    Powinni? A zlecili wykonanie zdjęć?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Powinni? A zlecili wykonanie zdjęć?
    Poszukiwacz dokładnie powiedział, co miałem na myśli.

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

A gdzie trafiły te zdjęcia gramofonu? W wielu przypadkach przy dalszych publikacjach logo jest maskowane, ale nie ze względu na ochronę jak ma to miejsce w przypadku wizerunku osób, ale wręcz przeciwnie - jak zapłacą, to opublikujemy. To tak, jak z lokowaniem produktu. A fotografować można wszystko i wszystkich, ważne jak dalej te fotografie są wykorzystywane.
    Pozdrawiam
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Coś już napisał
    Miasto
    Piaseczno

Moja wiedza opiera się jedynie na zasadach stosowanych przez agencje stockowe - nie przyjmują zdjęć z widocznym logo produktów lub nawet gdy produkt jest rozpoznawalny po samym wyglądzie - choćby jasny obiektyw tele z czerwonym paskiem - takie ma tylko Canon. W ten sposób chcą się zabezpieczyć przed ewentualnymi roszczeniami właściciela marki. Wyjątkiem są zdjęcia "Editorial" których nie można używać do reklam, a jedynie przy artykułach. Nie mogą to być zdjęcia "pozowane" (czyli choćby obiekt w studio).

Chyba nie do końca dobrze napisałem. Dostałem kasę za zrobienie fotek gramofonu. Fotki mają być czyste bez żadnego logo. Ja chciałem umieścić takie fotki w swoim portfolio. Czy muszę mieć ich zgodę na umieszczenie takich zdjęć u siebie na stronie ? Czy trzeba podpisywać z przedstawicielami danego produktu jakieś pismo ?
    Że ja robiłem foti i mam prawo umieszczać ich foty np. u mnie na stronie.. Robi ktoś z was może takie rzeczy ?
    było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Uzależniony Awatar szambonur
    Miasto
    za siedmioma górami...

nikt za umieszczenie zdjęcia produktu w swoim portfolio z widocznym logo nie będzie robił Ci problemu. No chyba że na zdjęciu przedstawisz firmę z negatywnej, nieprawdziwej strony...
    Ostatnio edytowane przez szambonur ; 16-04-2013 o 10:19

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Wszystko zależy od tego jaką umowę zawarłeś ze zleceniodawcą. Czy podczas uzgodnień poruszona była kwestia dalszego wykorzystania tych zdjęć przez Ciebie?

Tak na marginesie. Ja na aparacie zaklejone mam napisy, pasek noname, wszystkie szkła oklejone czarną taśmą, co by się nic nie rzucało w oczy, zwłaszcza czerwony pasek. Poza tym ten patent trochę chroni od rys, przetarć. A poza tym, po co mam za darmo reklamować canona :-)
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez poszukiwacz2006 ; 16-04-2013 o 11:24
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Morfii

Co to za gramofon. Jestem bardzo ciekaw. Jak już będziesz publikował zdjęcia to podaj linka.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów