Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Rozmazane tlo Canon PowerShot SX40 HS

Mieszany widok

Domyślnie Rozmazane tlo Canon PowerShot SX40 HS

Cześć. Jak mogę zrobić zdjęcie z razmazanym tłem, apratem w tytule. Dopiero zaczynam zabawę z tym aparatem, nabyłem go przedwczoraj Proszę o pomoc, z góry dziękuje.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Odp: Rozmazane tlo Canon PowerShot SX40 HS

Tak jak w każdym kompakcie jest to trudne. Mała matryca i niezbyt jasny obiektyw powodują, że głębia ostrości jest bardzo duża. Recepta jest taka - ustaw model daleko od tła, ogniskowa raczej dłuższa by mieć wąską perspektywę i mało obiektów w tle i maksymalnie otwarty obiektyw. Wyjdzie co może wyjść, lepiej nie będzie.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Dopiero zaczyna

Możesz np. ustawić aparat w tryb AV czyli priorytetu przysłony i ustawić tam najmniejszą możliwą wartość nie wiem jaka jest dokładnie w tym modelu, zwiększenie zoomu też powinno dodatkowo pomóc.
    Ostatnio edytowane przez PeterMr ; 15-04-2013 o 12:39

Bywalec
    Miasto
    Dzianisz

bawienie sie w przysłony w kompakcie chyba nie ma sensu. po prostu zbliż się na kilkanaście centymetrów do np kwiatka, złap ostrość i cyknij. tło powinno być rozmazane

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

obiekt jak najbliżej, tło jak najdalej i przysłona otwarta, powinno się udać

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Akurat w kompakcie z dużym zoomem to bardzo proste. Ustawianie przesłony w kompaktach daje marny efekt. Dlatego podobnym Canonem S5 robię tak: odsuwam się od obiektu, który fotografuję, na tyle ile potrzebuję (do ustawienia zooma i wykadrowania zdjęcia). Im dalej stoję, tym ustawiam zoomem większe przybliżenie. Im większy zoom tym większe rozmazanie tła. Czyli przybliżam zoomem obiekt i tło samo wychodzi rozmazane. Najlepiej wychodzi na P, bo można mieć pod kontrolą ostrość punktową na obiekt, żeby nie łapał tła. Oprócz tego, że ja stoję w odległości od obiektu, najlepiej jest, gdy obiekt jest również w jakiejś odległości od tła. Może się to wydawać trudne i zagmatwane, ale to bardzo prosta i szybka metoda na rozmazanie tła. Jak oswoisz się z aparatem będziesz to robił automatycznie.
    Oczywiście to nie ta sama jakość głębi co w lustrzankach, ale jest zadowalająca.
    Canon 500D + C 18-55 IS, C 55-250 IS, C 50/1.8, Canon SX50 HS, Canon S5 IS

Uprawnienia umieszczania postów