Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: obiektywy - pelen zakres ?

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Zodiakalny Rak

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOKIN
    W identyczny sposób budowałam zakres ogniskowych dla mojego 350d: najpierw KIT, potem Tamron 28-75, potem stałka 50/1,8 (canon) W tak zwanym międzyczasie dwa szkiełka M42 +plus pierścienie pośrednie=tanie makro ostatnio (czyli od wczoraj) sigma 70-300APO ( ta ostatnia nawet nie jest gruntownie przetestowana...). Wiem, że jeszcze lampa czeka w kolejce ... Z tych wszystkich obiektywów w moim przypadku najbardziej sprawdza się Tamron ale jakoś niechętnie myślę o pozbywaniu się czegokolwiek z mojego plecaka Tele jeszcze nie wypróbowany dokładnie więc nie wiem jak bardzo okaże się dla mnie użyeczny?
    Tak mnie zastanawia - czy jak dokupię lampę to będzie koniec planów? Dobrze by było ale jak znam życie to pewnie okaże się inaczej...

PS u mnie zestaw M42 plus pierścienie pośrednie swprawdza się do makro bardzo dobrze.
    Witaj, no tak, M42 lub Raynox, napisz dokladnie jakie pierscienie uzywasz z M42 i najchetniej zalacz jakas fotke z tego zestawu z EXIFem. Sprawdzalem u Jacam jak wychodza makra z Raynoxem doczepionym na Tamrona APO - bardzo sympatycznie (wada, koniecznosc podejscia z obiektywem na 15cm do obiektu). Jak jest w Twoim przypadku? Musze przebrnac przez temat aby wybrac pierscienie lub soczewki - widzialem watek, w ktorym sygerowano co jest lepsze ale wolalbym wyjsc od sampli.

PS
    Co do Tamrona (tele) i jego macro (od +/- 200 do 300) zdaje egzamin ale bez statywu ani rusz (lampa z rozpraszaczem choć ... Bounce tez by sie przydala - pozdrawiam Tomka), z reki jedna na 10 moze wyjsc jako "dostatecznie" dobrze. Na szczescie w moim przypadku mam juz Sherpa 600R wiec bez paniki. :wink: Na razie nie testowalem - ale krewetki czekaja. :smile:
    ... wiec na pewno nie koniec Twoich zakupow - ale moze masz reke lepsza niz statyw ;-)

prosz o sample z Twojego zestawu macro

Pozdrawiam,
    z pozdrowieniami "69"

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zodiakalny Rak
    - ale moze masz reke lepsza niz statyw ;-)

prosz o sample z Twojego zestawu macro

Pozdrawiam,
    Ręka u mnie niespecjalna..;( - statyw mam choć pominęłam go w wymienionym przeze mnie zestawie

Sample zrobione tak na szybko dzisiaj:

wrzosy w doniczce - Industar 50mm, f 16 trzy pierścienie złączone razem odległośc ok 2-3cm; w rzeczywistości te pączki wrzosów mają jakieś 2-3mm długości:

Jupiter 85mm f5,6 z jednym najmniejszym pierścieniem odległośc : jakieś 25-30cm

W zabawie z obiektywami M42 widzę dwie podstawowe trudności: trzeba mieć dobre oczy (ostrzenie manulane przez wizjer +matówkę w 350d nie należy do najłatwiejszych) oraz w zastosowaniu pierścieni pośrednich do makro należy pamiętać, że bardzo drastycznie maleje GO! Zatem potrzeba naprawdę dużo światła (tak aby móc przymknąć otwór przysłony) albo statyw staje się koniecznością.

Przy okazji bardziej domkniętej przysłony okazało się, że matryca w moim aparacie woła o interwencję gruszki (te plamko-kropki to drobinki kurzu na matrycy..)
    Ostatnio edytowane przez TOKIN ; 26-02-2006 o 16:32

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

...W zabawie z obiektywami M42 widzę dwie podstawowe trudności: trzeba mieć dobre oczy (ostrzenie manulane przez wizjer +matówkę w 350d nie należy do najłatwiejszych)...
    Na to juz się pojawiło lekarstwo :-)
    http://canon-board.info/showthread.php?t=8969

...oraz w zastosowaniu pierścieni pośrednich do makro należy pamiętać, że bardzo drastycznie maleje GO! Zatem potrzeba naprawdę dużo światła (tak aby móc przymknąć otwór przysłony) albo statyw staje się koniecznością.
    lub lampa
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt
    lub lampa

Ach ta lampa...miała być kupiona teraz ale... TIP mnie zawiódł - ja to mam pecha , pojawił się inny zakup a lampa czeka do połowy marca, no chyba, że wraz z wiosną przybędzie duuużo światła

Domyślnie re: sample M42 TOKINki; re: gwozdzt

Sample zrobione tak na szybko dzisiaj:
    wrzosy w doniczce - Industar 50mm, f 16 trzy pierścienie złączone razem odległośc ok 2-3cm; w rzeczywistości te pączki wrzosów mają jakieś 2-3mm długości:
    ...
    Jupiter 85mm f5,6 z jednym najmniejszym pierścieniem odległośc : jakieś 25-30cm
    ...
    W zabawie z obiektywami M42 widzę dwie podstawowe trudności: trzeba mieć dobre oczy (ostrzenie manulane przez wizjer +matówkę w 350d nie należy do najłatwiejszych) oraz w zastosowaniu pierścieni pośrednich do makro należy pamiętać, że bardzo drastycznie maleje GO! Zatem potrzeba naprawdę dużo światła (tak aby móc przymknąć otwór przysłony) albo statyw staje się koniecznością.
    No to odpowiadam:
    Wrzosy ak dla mnie przerysowane! Ale to IMO.
    Natomiast z okiem mnie powalilas - wgralem wlasnie swoje macra z akwarium ale jeszcze nie przegladalem wiec ... odpowiem pewnie jutro chyba, ze bedzie kicha! ... ale oko - dla mnie - bajka
    Co do M42 i tego co napisalas wyzej - dla mnie to dyskryminacja, przy moim astygmatyzmie bylaby to loteria. Dziekuje Ci bardzo, wiem ze kupie Raynoxa DC-250. A zaczynalem sie zastanawiac ale ... kiedys bez okularow nie poznalem swojej matki jak szla druga strona ulicy wiec ... by, by M42. :rolleyes:

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt
    Na to juz się pojawiło lekarstwo :-)
    http://canon-board.info/showthread.php?t=8969

lub lampa
    Tomku, stajesz sie nudny z tymi przypominaniami albo ... sie posuwasz w wieku i nie pamietasz, ze pisales mi to juz chyba 100 razy. :grin: ... ale oczywiscie z kolezanka TOKINka dziekujemy Ci bardzo, niech Ci Bozia okiem wynagrodzi. :wink:

Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez Zodiakalny Rak ; 26-02-2006 o 23:19
    z pozdrowieniami "69"

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zodiakalny Rak
    No to odpowiadam:
    Wrzosy ak dla mnie przerysowane! Ale to IMO.
    Natomiast z okiem mnie powalilas - wgralem wlasnie swoje macra z akwarium ale jeszcze nie przegladalem wiec ... odpowiem pewnie jutro chyba, ze bedzie kicha! ... ale oko - dla mnie - bajka
    Co do M42 i tego co napisalas wyzej - dla mnie to dyskryminacja, przy moim astygmatyzmie bylaby to loteria. Dziekuje Ci bardzo, wiem ze kupie Raynoxa DC-250. A zaczynalem sie zastanawiac ale ... kiedys bez okularow nie poznalem swojej matki jak szla druga strona ulicy wiec ... by, by M42. :rolleyes:

Pozdrawiam.
    Widzisz - trafił swój na swego - też mam astygmatyzm i choć uczciwie muszę przyznać, że niewielki to jednak, takie makro fotki mnie męczą bardziej niż kogoś kto astygmatyzmu nie ma Prawdopodobnie stąd wrzosy są mniej udane - bo są takie malutkie i tyle ich na gałązce, że oko nie wytrzymało (moje oko! tego wysiłku. Kadr z "okiem" zdecydowanie wygodniejszy do wyostrzenia, bo obiekt w wizjerze większy (choć bardziej ruchliwy). Generalnie używam M42 bardziej jako szkieł portretowych ale z pierścieniami czasem wysilam moje astygmatyczne oczy, żeby jakiegoś makro popróbować. Przy dużej wadzie wzroku - niestety ta opcja ma spore "przeciwskazania" - niestety!

Domyślnie re: pseudo macro z Tamrona 70-300 LD

Zgodnie z obietnica: jest to jedno z dwoch zdjec, ktore (w stosunku do pozostalych) jest takie sobie. ;-)

Generalnie bieda ze swiatlem (pozdrawiam Tomku) + dodatkowo chyba nie bez wplywu mial fakt ogniskowej 300, dopiero pozniej probowalem jeszcze na +/- 200 ale nie starczylo czasu na testy - musze pokombinowac na jakiej ogniskowej wychodzi najjasniej.

Odleglosc fotografowania c.a. 1,5 m (statyw) - aparat umieszczony wzgledem obiektu fotografowanego w gorze i na prawo (kat okolo 45 stopni).

Załącznik 1025
    EDIT: EXIF Tv 1/60, Av 5.6, ISO 400, Focal Length 300.0mm.

Komentarze krytyczne oczywiscie przyjmuje, byle konstruktywne - czyli z uzasadnieniem.

Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez Zodiakalny Rak ; 01-03-2006 o 02:59
    z pozdrowieniami "69"

Uprawnienia umieszczania postów